Στο «μικροσκόπιο» του Μεγάρου Μαξίμου και των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού βρίσκεται όλο το Σαββατοκύριακο η λίστα με όλους τους επενδυτές, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα, που συμμετείχαν στην διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν στο Radar ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει εξαιρετικά αυξημένο ενδιαφέρον για την διαδικασία, καθώς βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας όλων των κορυφαίων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού, μεγάλων μακροπρόθεσμων επενδυτικών χαρτοφυλακίων και φυσικά σημαντικών Ελλήνων επιχειρηματιών, εφοπλιστικών οικογενειών και family offices.

Η κυβέρνηση αλλά και το ΤΧΣ στοχεύουν στο νέο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα να συμμετέχουν μακροπρόθεσμοι και ισχυρού προφίλ επενδυτές που στηρίζουν παραδοσιακά την ελληνική οικονομία και όχι κατά βάση hedge funds καθώς και να διατηρηθεί το ισχυρό ελληνικό στοιχείο με παραδοσιακά «φιλικούς» σε αυτήν επιχειρηματίες.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στις επαφές με τους ξένους επενδυτές υπήρξε σημαντικό έμπρακτο ενδιαφέρον για απόκτηση μετοχών από μακροχρόνιου χαρακτήρα επενδυτές όπως η Capital Group, η Fidelity κ.ά., ενώ δεν προκρίθηκε η τοποθέτηση cornerstone επενδυτή.

Μετά τις διεθνείς επαφές της συμβούλου Goldman Sachs, οι οποίες προσέλκυσαν ζωηρό ενδιαφέρον από 20-22 κορυφαία funds του εξωτερικού, σημαντική δουλειά έγινε και από τον CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, ο οποίος πραγματοποίησε οργανωμένες συναντήσεις με κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, μεταξύ των οποίων οι Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γιώργος Περιστέρης, Ευτύχης Βασιλάκης, Γιάννης Αλαφούζος, Αντώνης Κομνηνός, μέλη της οικογένειας Μαρτίνου κ.ά., προκειμένου να τους παρουσιάσει τις προοπτικές της ΕΤΕ.

ΤΧΣ: Άνοιξε η πόρτα της εξόδου από τις τράπεζες

Επενδυτική φρενίτιδα

Έμπειροι τραπεζίτες κάνουν λόγο και επενδυτική φρενίτιδα για την Εθνική Τράπεζα επισημαίνοντας το εξαιρετικό timing που έλαβε χώρα το placement.

Η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει το 8 δισ. ευρώ από το εξωτερικό και τα 300 εκατ. από το εσωτερικό και να καλύπτει όλες τις τιμές από το 5 έως το 5,44 ευρώ.

Με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον οι ανάδοχοι μπορούν να κλείσουν την έκδοση και στο 5,44 ευρώ, αλλά το κριτήριο που υπερισχύει είναι, όπως αναφέραμε, της ποιότητας των επενδυτών.

Λόγω της προτίμησης στα μεγάλα long funds, ο πήχης θα τοποθετηθεί κάπου μεταξύ 5,30 και 5,40 ευρώ, δηλαδή ένα μικρό έως ασήμαντο discount προκειμένου οι μεγάλοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές να αποτελέσουν τον κορμό του placement, γεγονός που το καθιστά το μικρότερο discount φέτος στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η τιμή της μετοχής της ΕΤΕ στο Χρηματιστήριο έκλεισε στα 5,75 ευρώ, υψηλότερα από το ταβάνι των 5,44 ευρώ, αφού επενδυτές, που δεν θα ικανοποιηθούν από το bookbuilding, σπεύδουν να αποκτήσουν μετοχές της Τράπεζας και μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς.

Εθνική Τράπεζα: Το «μπλοκ» των μετόχων που καταψήφισε το πρόγραμμα διάθεσης δωρεάν μετοχών δείχνει πολύ ισχυρή και χαρακτηριστική αντίδραση ενός πολύ σημαντικού ποσοστού μετόχων στην διοίκηση!

Οι λόγοι της ισχυρής ζήτησης

Τραπεζικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν απόλυτα φυσιολογικό το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από το εξωτερικό, όσο και από την εγχώρια αγορά και σταχυολογούν μια σειρά από λόγους. Αρχικά είναι οι αισιόδοξες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από δύο από τους επίσημα αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ διεθνείς οίκους αξιολόγησης (DBRS και S&P) και άλλη μία που έρχεται από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Πρωτίστως όμως οφείλεται στην αξιοπιστία που έχει οικοδομήσει η Εθνική Τράπεζα απέναντι στην επενδυτική κοινότητα, καθώς η διοίκηση της τράπεζας υπό τον Π. Μυλωνά την τελευταία τετραετία παρουσίασε και υλοποιεί ένα επιχειρηματικό πλάνο που όχι απλά καταφέρνει να το φέρνει εις πέρας αλλά καταγράφει και συνεχείς υπερβάσεις των στόχων.

Από τα σημεία που ξεχωρίζουν οι επενδυτές στην Εθνική Τράπεζα είναι:

  •  η υψηλή αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων της συγκριτικά με την αποτίμησή της (η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της ΕΤΕ φτάνει περίπου στο 18% (17,8%) – και ειδικά στο γ’ τρίμηνο ενισχύθηκε στο 20,8% – έναντι απόδοσης 10% – 12% που παρουσιάζουν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες εμφανίζουν υψηλότερη αποτίμηση)
  • η ισχυρή ρευστότητά της, από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά (η πλεονάζουσα ρευστότητα της ΕΤΕ ενισχύθηκε περαιτέρω σε 7,4 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο 2023),
  • ο καθαρός ισολογισμός της (ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων διαμορφώνεται σε 3,6%, με τα ΜΕΑ να διαμορφώνονται σε 1,1 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο και μόλις 200 εκατ. ευρώ μετά τις προβλέψεις), και
  • η υψηλή κεφαλαιακή της επάρκεια, επίσης από τις ισχυρότερες πανευρωπαϊκά (ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται σε 17,9% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 20,3%).

Τα τέσσερα αυτά ατού, αλλά και η κερδοφορία άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2023-2025 στην οποία προσβλέπει η Διοίκηση της ΕΤΕ, όπως έχει αναφέρει στις παρουσιάσεις της σε αναλυτές, δημιούργησαν το ισχυρό πλαίσιο ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας για την Εθνική Τράπεζα.

Εθνική Τράπεζα: Τι είναι αυτό το «πολύ μεγάλο», που θα ανακοινωθεί στις 10 Νοεμβρίου;

Πάνω από 1 δισ. ευρώ το τίμημα

Σε κάθε περίπτωση το τελικό τίμημα για την πώληση του 22% της Εθνικής από το ΤΧΣ αναμένεται να προσεγγίσει τα 1,07 δισ. ευρώ, που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό καθώς στέλνει ηχηρό μήνυμα για την δυναμική και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και επισφραγίζει την «ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, μετά και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας η νέα μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας θα αποκαλυφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς την Τρίτη 21 Νοεμβρίου οι μετοχές θα πιστωθούν στις Μερίδες Επενδυτών και στους Λογαριασμούς Αξιογράφων.

Η δημοσίευση της ανακοίνωσης τιμής προσφοράς στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του ΧΑΑ και στις ιστοσελίδες της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΧΣ, όπως και η δημοσίευση της αναλυτικής ανακοίνωσης σχετικά με το αποτέλεσμα της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, έγιναν χθες Παρασκευή 17 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται τέλος ότι, μετά την ολοκλήρωση της συνδυαστικής προσφοράς, το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί από το 40,39% σήμερα στο 18,39% ή 168.231.441 μετοχές, οι οποίες βάσει Νόμου δεν είναι δυνατόν να διατεθούν πριν την παρέλευση 6μήνου. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των μετοχών της τράπεζας που θα κατέχουν ιδιώτες επενδυτές αυξάνεται στο 81,61%, από 59,61% σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: