Όταν θέλεις να ωραιοποιήσεις μία κατάσταση και να μην φαίνεται ο πραγματικός στόχος, έχεις τρόπο, η ελληνική γλώσσα έχει απεριόριστες δυνατότητες.

Πως λέτε ότι ονομάστηκε, το έργο του ελέγχου και της παρακολούθησης της κατάστασης περίπου 260 γεφυρών ανά την Ελλάδα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και την κατάρρευση γεφυριών;

Λέγεται “project έξυπνες γέφυρες”! Ναι, σωστά διαβάζετε, θα είναι… έξυπνες πλέον οι γέφυρές μας, ίσως και τα… τοξωτά γιοφύρια μας.

Το όλο έργο έχει προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ και ανάδοχοι του είναι οι εταιρείες ΓΚΛΟΜΠΙΤΕΛ, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ.

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη έξυπνων υποδομών γεφυρών για την παρακολούθηση της δομικής απόκρισης επιλεγμένων γεφυρών, στις 13 Περιφέρειες της χώρας, σε πραγματικό χρόνο μέσω σύγχρονων συστημάτων και μεθοδολογιών ενόργανης παρακολούθησης της δομικής υγείας.

Η επιδίωξη και ο στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών προληπτικής συντήρησης γεφυρών σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών.

Άλλωστε, το μεγαλύτερο ποσοστό των γεφυρών της χώρας κατασκευάστηκε στις δεκαετίες ’50 έως ’80 και οδεύει σήμερα προς το τέλος της θεωρητικής ζωής του.

Διαβάστε ακόμη: