Όταν πέρυσι το καλοκαίρι η Ελένη Βρεττού εκμυστηρεύονταν στο στενό επαγγελματικό και φιλικό της περιβάλλον την πρόταση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να αναλάβει τα ηνία της Attica Bank, άπαντες την απέτρεπαν κάνοντας λόγο για «επαγγελματική» αυτοκτονία δεδομένων των πολλών και δύσκολων προβλημάτων που αντιμετώπιζε η τράπεζα.

Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα της τον Σεπτέμβριο του 2022 σε μία ανάρτηση της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: Δύσκολο εγχείρημα και τεράστια πρόκληση, που ελπίζω όμως να ανταπεξέλθω και να μην απογοητεύσω αυτούς που με εμπιστεύτηκαν και τόλμησαν με την επιλογή μου». Σε αυτήν την ανάρτηση της είχε γράψει ακόμα πως: «Ένα παιδικό όνειρο που με πάρα πολύ κόπο για πάρα πολλά χρόνια, θυσίες, και δύσκολες αντισυμβατικές επιλογές έγινε πραγματικότητα».

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα από την ανάληψη των καθηκόντων της η Attica Bank επέστρεψε σε καθεστώς κερδοφορίας αποτελώντας και πάλι ουσιαστικό μέλος του εγχώρου τραπεζικού συστήματος.

Όσοι γνωρίζουν το εσωτερικό και τα προβλήματα της Attica Bank κάνουν λόγο για πραγματικό «άθλο» της Διευθύνουσας Συμβούλου καθώς μεθοδικά και προσηλωμένη στους στόχους που είχε θέσει προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς στην εξυγίανση και την ανασύνταξη της Attica Bank.

Πλέον η τράπεζα – η οποία στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκε ουκ ολίγες φορές στα πρόθυρα της χρεωκοπίας – ετοιμάζεται να απαλλαγεί από τα «κόκκινα» δάνεια που την βαραίνουν μέσω του Ηρακλή 3 και να δημιουργήσει τον 5ο τραπεζικό πυλώνα συγχωνευόμενη με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Την Πέμπτη η Attica Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 17 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2023 (από ζημιές 32,1 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι).

«Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία αλλά και με εγρήγορση» δήλωσε η Ελένη Βρεττού.

Η τράπεζα σήμερα έχει θετική πιστωτική επέκταση ήδη στο εννεάμηνο κατά ποσοστό 13,1%, διαθέτει ρευστότητα και είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Υπό την διοίκηση της Ελένης Βρεττού και μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και τη συμφωνία για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, η Attica Bank διεκδικεί τον ρόλο που της αναλογεί ως το μεγαλύτερο μη συστημικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

Στόχος της είναι να σταθεί με χρηματοδοτικές λύσεις δίπλα στις επιχειρήσεις, ακόμη και σε εκείνες που δυσκολεύτηκαν στο παρελθόν, αλλά πλέον έχουν εξυγιανθεί.

Με τους χειρισμούς της κατάφερε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πελατών στην Attica Bank, να προσελκύσει νέους, να εξέλθει από τον κύκλο της εσωστρέφειας, και συνεχίζοντας εντατικά το εσωτερικό «λίφτινγκ» της τράπεζας σε λειτουργίες και διαχείριση κόστους για να γίνει ακόμη πιο αποδοτική και ευέλικτη.

Διαβάστε ακόμη: