Νέες συμβάσεις και έργα του εργολάβου Ιωάννη Χρυσοσπάθη με την Περιφέρεια Αττικής αποκαλύπτει σήμερα η Political, μετά από δημοσιογραφική έρευνα αρκετών μηνών.

Έργα στα οποία εμφανίζεται είτε μόνος είτε με συνέργειες εταιρειών που λειτουργούν αποκλειστικά ως «δορυφόροι» του ανθρώπου που διατηρούσε και εξακολουθεί να διατηρεί άριστες σχέσεις με τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη.

Τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα, και σας παραθέτουμε αυτούσια, προκαλούν ερωτήματα για το εάν πρέπει να επέμβει άμεσα η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο Εισαγγελέας.

Αναλυτικά η εφημερίδα αναφέρει:

Στις αποκαλύψεις που έχουμε κάνει τον τελευταίο ένα μήνα αναφερθήκαμε σε έργα που ξεπέρασαν τα 55 εκατομμύρια ευρώ και πήγαν στον ίδιο άνθρωπο. Τελικά, ίσως όμως κάναμε λάθος, καθώς το ποσό κάθε μέρα φαίνεται πως μεγαλώνει.

 «Συντήρησης – καθαρισμός και επισκευή φρεατίων»-  6.412.000 ευρώ

Στις 22 Ιουνίου του 2021 εγκρίνεται πρακτικό για το έργο «συντήρηση- καθαρισμός και επισκευή φρεατίων υδροσυλλογής και συνδετηρίων αγωγών στο οδικό δίκτυο ΠΑΟΔ και στο παράπλευρο της Αττικής Οδού» με προϋπολογισμό 6.412.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο δίνεται κατ’ έκπτωση και πάλι στην εταιρεία του κ. Χρυσοσπάθη. Σε αυτό τον διαγωνισμό έλαβαν μέρος κι άλλες εταιρείες. Τι συνέβη τελικά και το έργο πήγε πάλι στον «χρυσό» εργολάβο;

Σε προηγούμενο δημοσίευμά η Political είχε σταθεί στην απευθείας ανάθεση επί του ίδιου έργου. Πως οδηγηθήκαμε εκεί τον Οκτώβριο του 2021;Εξαιτίας της καθυστέρησης έκδοσης απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και ρωτάμε γιατί στην διαδικασία της απευθείας ανάθεσης του Οκτωβρίου δεν κλήθηκε καμία από τις εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του Ιουνίου αλλά εμφανίστηκε μόνο η εταιρεία του κ. Χρυσοσπάθη και οι γνωστές δύο (σ.σ. Pdl και ΑΛΚΤΗΡ) που… τυχαία κατέθεσαν μεγαλύτερες προσφορές; Πάλι ο Διευθυντής της αρμόδιας Υπηρεσίας, Π.Κ. κάλεσε τις ίδιες εταιρείες; Ποιος του έδωσε την εντολή;

«Κατασκευή συλλεκτήρα Σ2 και Δεξαμενής Ανάσχεσης Δ2 στον παλιό οικισμό του Δήμου Αχαρνών»- 8.352.158 ευρώ

Το συγκεκριμένο έργο με τον τεράστιο προϋπολογισμό πήγε αρχικά με απευθείας ανάθεση από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Αττικής στην εταιρεία «Αττική Δίοδος Α.Τ.Ε.». Αμέσως μετά η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στην έγκριση σύναψης σύμβασης για το έργο, μεταξύ της αναδόχου εταιρείας «Αττικής Δίοδος Α.Τ.Ε.» και της εταιρείας D.M.P. ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε του Ιωάννη Χρυσοσπάθη., η οποία ανέλαβε να εκτελέσει το 50% του έργου.

Με απλά λόγια ο κ. Πατούλης έδωσε το έργο στην εταιρεία «Αττική Δίοδος» και εκείνη έβαλε στο… κόλπο (σ.σ. και πάλι) τον κ. Ιωάννη Χρυσοσπάθη. Απλά πράγματα. Στην έρευνα που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες έχουμε αναφερθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία εμφανίστηκε σε άλλο έργο το οποίο πήρε ο κ. Χρυσοσπάθης.

Σε προηγούμενο δημοσίευμα η Political είχε αναφερθεί στο γεγονός ότι η Αττική Δίοδος είχε εμφανιστεί σε απευθείας ανάθεση να κάνει λίγο μεγαλύτερη προσφορά για έργο το οποίο κατέληξε στον «χρυσό» εργολάβο». Αλλά το τεράστιο ερώτημα είναι το εξής:  γιατί με το που ανέθεσε ο κ. Πατούλης το έργο στην «Αττική Δίοδο», αυτή με τη σειρά της έδωσε κατευθείαν το μισό έργο στον Ιωάννη Χρυσοσπάθη.

Στα αριστερά της φωτογραφίας ο κ. Χρυσοσπάθης 

«Εκτέλεση εργασιών αποχιονισμού περιόδου σε τμήματα της Δικτύου της Περιφέρειας Αττικής»- 136.000 ευρώ

Ακόμη ένα έργο που κατέληξε στις 21 Δεκεμβρίου του 2021 στον εργολάβο Ιωάννη Χρυσοσπάθη ήταν αυτό που προβλεπόταν στη σύμβαση με τίτλο «εκτέλεση εργασιών αποχιονισμού περιόδου σε τμήματα του δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής, στις παράπλευρες οδούς του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής και σε συμβάλλουσες οδούς αυτών» προϋπολογισμού 136.288,40.

Το έργο πήγε στην εταιρεία Green and Space Ε.Π.Ε του κ. Χρυσοσπάθη καθώς κατέθεσε την χαμηλότερη προσφορά ύψους 126. 740,40 ευρώ.  Σε αυτό το έργο εκλήθη να καταθέσει προσφορά και πάλι η εταιρεία Pdl. Πρόκειται για την εταιρεία από το Μαρούσι που είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο δημοσίευμά μας. Πως λειτούργησε και σε αυτή την περίπτωση;

Κατέθεσε μεγαλύτερη προσφορά από την Green and Space του κ. Χρυσοσπάθη. Συγκεκριμένα η PdL κατέθεσε προσφορά 129.474 ευρώ ενώ η εταιρεία του εργολάβου 126.740 ευρώ. Δηλαδή κέρδισε και πάλι τον διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχε με ίδια εταιρεία που είχε λάβει μέρος και σε άλλη περίπτωση απλώς καταθέτοντας πρόταση χαμηλότερη κατά  τρεις χιλιάδες ευρώ. Σε αυτή την απευθείας ανάθεση κατέθεσε πρόταση και η εταιρεία «Ηλίας Ι. Γαλατάς Ε.Δ.Ε.». Ήταν η μεγαλύτερη πρόταση από τις τρεις. Κρατήστε το αυτό…

«Αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων από πλημμυρικά φαινόμενα στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας ΔΙΔΙΜΥ»- 37.076 ευρώ

Στις 11 Ιανουαρίου του 2022 σε ακόμη μία απευθείας ανάθεση για την σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τίτλο «Αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων από πλημμυρικά φαινόμενα στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας ΔΙΔΙΜΥ» με προϋπολογισμό 37.076 ευρώ κατέθεσαν προσφορά οι εξής τρεις εταιρείες (σ.σ. μπορείτε και μόνοι σας να μαντέψετε ποιες εταιρείες είναι):

–        Ι.Δ Χρυσοσπάθης και ΣΙΑ ΟΕ

–        PdL Α.Ε. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

–        ΓΑΛΑΤΑΣ ΗΛΙΑΣ ΕΔΕ.

Οι ίδιες εταιρείες 20 μέρες πριν από αυτή την απευθείας ανάθεση όπως διαβάσατε παραπάνω είχαν εμφανιστεί και σε άλλο έργο πάλι με απευθείας ανάθεση. Και εδώ το «μοτίβο» ήταν το ίδιο. Η εταιρεία του κ. Γαλατά κατέθεσε τη μεγαλύτερη προσφορά ύψους 29.490 ευρώ, η PdL ένα ποσό προφοράς 29.160 ευρώ και η εταιρεία του κ. Χρυσοσπάθη 28.490 ευρώ. Ο Π.Κ., όπως προκύπτει από τα έγγραφα,  και σε αυτή την περίπτωση, ανέθεσε στον φίλο του Γιώργου Πατούλη από το Μαρούσι το έργο.

Μάλλον, θα πρέπει να παίξει… Τζόκερ: πως μαντεύει πάντα σε όλα τα έργα και κάνει τις καλύτερες προσφορές με διαφορά λίγων ευρώ; Και σε αυτή την περίπτωση όλοι έκαναν τη δουλειά τους.

Η Political, στο πλαίσιο της δημοσιογραφική δεοντολογίας,  προσπάθησε να επικοινωνήσει και πάλι με την πλευρά του εργολάβου, Ιωάννη Χρυσοσπάθη ωστόσο όπως ενημερωθήκαμε από τον συνήγορό του δεν επιθυμεί να κάνει κανένα σχόλιο επί του θέματος. Αναφορικά με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας της Περιφέρειας, εκείνος, άγνωστο γιατί, έχει κλειστό το κινητό του!

Διαβάστε ακόμη: