Ενισχυθήκαν τα κέρδη για τις τιμές του πετρελαίου τα κέρδη την Παρασκευή και ήταν σε καλό δρόμο για άνοδο για δεύτερη εβδομάδα λόγω των αυξημένων φόβων ότι η κρίση Ισραήλ-Γάζας μπορεί να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή και να διαταράξει την προσφορά από μια από τις περιοχές με την υψηλότερη παραγωγή στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο 78 σεντς στα 93,16 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ήταν στα 90,26 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 89 σεντς. Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο του Νοεμβρίου λήγει την Παρασκευή.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς πρόκειται να καταγράψουν δεύτερο εβδομαδιαίο κέρδος καθώς το χτύπημα σε νοσοκομείο της Γάζας αυτή την εβδομάδα και η αναμενόμενη χερσαία εισβολή από ισραηλινά στρατεύματα ενίσχυσαν τους φόβους για επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

«Η κλιμάκωση της έντασης που είναι πιθανό να δούμε σε σχέση με την είσοδο των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων) στη Γάζα αυτό το Σαββατοκύριακο σημαίνει ότι ο κίνδυνος για το αργό πετρέλαιο είναι προς υψηλότερες τιμές», δήλωσε ο αναλυτής της IG Tony Sycamore.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε στα στρατεύματα που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Γάζας την Πέμπτη ότι θα δουν σύντομα τον παλαιστινιακό θύλακα «από μέσα», υποδηλώνοντας ότι η αναμενόμενη χερσαία εισβολή μπορεί να πλησιάζει.

Προσθέτοντας την ανησυχία για τη διεύρυνση της σύγκρουσης, το Πεντάγωνο είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν αναχαιτίσει πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη προς το Ισραήλ.

Η τιμή του πετρελαίου υποστηρίζεται επίσης από τις προβλέψεις για διεύρυνση του ελλείμματος το τέταρτο τρίμηνο, αφού οι κορυφαίοι παραγωγοί Σαουδική Αραβία και Ρωσία επέκτεισαν τις περικοπές προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους και εν μέσω χαμηλών αποθεμάτων, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αγοράσει 6 εκατομμύρια βαρέλια αργού για παράδοση στο Strategic Petroleum Reserve τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, καθώς συνεχίζει το σχέδιό της για αναπλήρωση του αποθέματος έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Ξεχωριστά, η προσωρινή άρση των αμερικανικών κυρώσεων για το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα, μέλος του ΟΠΕΚ, είναι απίθανο να απαιτήσει αλλαγές πολιτικής από την ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ + προς το παρόν, καθώς η ανάκαμψη της παραγωγής είναι πιθανό να είναι σταδιακή, ανέφεραν πηγές του ΟΠΕΚ + στο Reuters.

Διαβάστε ακόμη: