Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent σταθεροποιήθηκαν πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, αφού πέρασαν το όριο την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές περίμεναν να δουν εάν η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έλκει και άλλες χώρες.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχώρησαν κατά 13 σεντς, ή 0,14%, στα 90,76 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 13 σεντς, ή 0,15%, στα 87,56 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς ανέβηκαν σχεδόν κατά 6% την Παρασκευή, ανεβάζοντας το Brent κατά 7,5% υψηλότερα την εβδομάδα και το WTI κατά 5,9%, καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν την πιθανότητα μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Ο πόλεμος μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς και του Ισραήλ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωπολιτικούς κινδύνους για τις αγορές πετρελαίου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη κλιμάκωση που αφορά το Ιράν.

Το Ιράν προειδοποίησε το Σάββατο ότι εάν τα «εγκλήματα πολέμου και η γενοκτονία» του Ισραήλ δεν σταματήσουν, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο με «μεγάλες συνέπειες».

Με τους φόβους της κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken θα επιστρέψει στο Ισραήλ τη Δευτέρα για να μιλήσει «για τη μελλοντική πορεία» μετά από αρκετές ημέρες διπλωματίας μεταξύ των αραβικών κρατών.

Το Ισραήλ αρνήθηκε τη Δευτέρα ότι είχε συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη νότια Γάζα, αφού πηγές ασφαλείας στην Αίγυπτο είχαν πει νωρίτερα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την παύση των επιδρομών και την αποχώρηση ξένων και την είσοδο βοήθειας στην περιοχή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας και της Ρωσίας συναντήθηκαν στο Πεκίνο τη Δευτέρα, όπου συζήτησαν τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Διαβάστε ακόμη: