Η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει την υπολογιστική της ισχύ κατά 50% έως το 2025, δήλωσαν τη Δευτέρα τα βασικά υπουργεία της χώρας, καθώς φαίνεται να συμβαδίζει με τις ΗΠΑ σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και υπερυπολογιστών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θέλει να έχει υπολογιστική ικανότητα ίση με 300 exaflops, σύμφωνα με ένα σχέδιο έξι κυβερνητικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής ρυθμιστικής αρχής του κυβερνοχώρου. Αυτό θα ήταν υψηλότερο από την υπολογιστική ισχύ 197 exaflop που έχει αυτή τη στιγμή.

Σημειώνεται ότι ένα exaflop, ή EFLOP, αναφέρεται σε μια μονάδα υπολογιστικής ισχύος. Για κριτήριο σύγκρισης, ένα exaflop είναι ισοδύναμο με την υπολογιστική ισχύ δύο εκατομμυρίων φορητών υπολογιστών mainstream, σύμφωνα με την Counterpoint Research.

Τα κινεζικά υπουργεία δήλωσαν ότι η αυξημένη υπολογιστική ισχύς θα απαιτηθεί για την υποστήριξη εφαρμογών σε βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών και της εκπαίδευσης.

Η επέκταση της υπολογιστικής ισχύος θεωρείται κλειδί για την υποστήριξη της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης που απαιτεί προηγμένους ημιαγωγούς για την επεξεργασία τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων.

Τεχνολογίες όπως οι ημιαγωγοί και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν γίνει βασικά πεδία διαμάχης στον τεχνολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ως μέρος της υπολογιστικής της ώθησης, η Κίνα θέλει να επικεντρωθεί σε τομείς όπως η αποθήκευση μνήμης και τα δίκτυα για τη μετάδοση δεδομένων, ενώ σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει περισσότερα κέντρα δεδομένων.

Αυτά απαιτούνται για να αυξήσουν το αποτύπωμά τους οι παίκτες cloud computing. Πολλές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης πωλούνται επί του παρόντος μέσω υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, όπως αυτές που προσφέρονται από κινεζικούς γίγαντες όπως η Alibaba και Tencent.

Διαβάστε ακόμη: