Οι εξελίξεις στη Γάζα και οι συνεχιζόμενες πυραυλικές επιθέσεις που δέχεται το Ισραήλ αλλά κυρίως ο φόβος ότι μπορεί να εκδηλωθεί μια μαζική επίθεση με πυραύλους και ρουκέτες από την Χεζμπολάχ υποχρεώνουν το Ισραήλ να επισπεύσει την ένταξη στο οπλοστάσιό του του νέου υπερσύγχρονου και εξελιγμένου αντιαεροπορικού όπλου Laser, του Iron Beam.

Ήδη υπάρχουν αναφορές ότι μονάδες του Iron Beam, που πρώτη φορά δοκιμάστηκε επί του πεδίου το 2022, έχουν αναπτυχθεί ήδη στο έδαφος του Ισραήλ.

Το Iron Beam, το οποίο βρισκόταν στο στάδιο των τελικών δοκιμών, είναι δημιούργημα της ισραηλινής εταιρείας Rafael και πρόκειται για φθηνό, υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και εξουδετερώνει τους στόχους του με ακτίνες Laser.

Στα τέλη Αυγούστου ο Γιουβαλ Στάινιτς, επικεφαλής της Rafael που έχει διατελέσει και υπουργός οικονομικών, ενέργειας και στρατηγικών υποθέσεων του Ισραήλ, προανήγγειλε ότι στα μέσα του 2024 το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που θα έχει σε μεγάλο βαθμό προστασία από συστήματα Laser με στόχο η πλήρης κάλυψη να έχει επιτευχθεί μέχρι το 2025.

Το Ισραήλ που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια την απειλή των πυραυλικών επιθέσεων ακόμη και με αυτοσχέδιες ρουκέτες από την Γάζα και από τον Λίβανο αναζητεί έναν πιο αποτελεσματικό και κυρίως πιο οικονομικό τρόπο για την αντιαεροπορική άμυνά του.

Το περίφημο Iron Dome είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό (σύμφωνα με στοιχεία του IDF στην κρίση που είναι σε εξέλιξη έχει ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 96%) αλλά είναι εξαιρετικά ακριβό καθώς δυο βολές που απαιτούνται συνήθως εναντίον του πυραύλου ή της ρουκέτας που εκτοξεύεται εναντίον ισραηλινών στόχων, στοιχίζουν σχεδόν 100.000 δολάρια, ενώ μαζικές επιθέσεις που έχουν στόχο να τυφλώσουν το σύστημα, βρίσκουν «τρύπες» πλήττοντας έτσι τους στόχους τους.

Η Rafael εργάζεται εδώ και χρόνια στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του Laser στην αντιαεροπορική προστασία που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά πυροβολικό, ρουκέτες, αντιαρματικούς πυραύλους , drones και κάθε άλλο αντικείμενο που θα εντοπίζεται με την ακρίβεια του laser και με την ταχύτητα του φωτός .

Στους σχεδιασμούς της Rafael είναι η εφαρμογή του Laser και σε πλοία και σε αεροσκάφη για την αντιμετώπιση στόχων αλλά αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο.

Το Iron Dome κάθε άλλο παρά πρόκειται να αποστρατευθεί καθώς έχει μια σημαντική ακόμη αποστολή, του υπολογισμού της τροχιάς των εισερχόμενων πυραύλων. Ο υπολογιστής του συστήματος αναλύει την τροχιά του πυραύλου σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, υπολογίζοντας τη γωνία, την ταχύτητα και το υψόμετρο και στη συνέχεια αποφασίζει εάν θα αναχαιτίσει τον πύραυλο ή θα τον αφήσει να προσγειωθεί ακίνδυνα σε μια ανοιχτή, ακατοίκητη περιοχή. Εάν είναι απαραίτητη μια αναχαίτιση, η τοτε θα μπορει να ενεργοποιηθεί Iron Beam για την αναχαίτιση.

Ακόμη πάντως δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για το πόσες μονάδες Iron Beam είναι διαθέσιμες και πόσες έχουν ήδη αναπτυχθεί στα μέτωπα της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Iron Beam

Η Χεζμπολάχ είναι πολύ πιο ισχυρή από τη Χαμάς

Για τον Ταμίρ Χάιμαν, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού (IDF), η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση του Λιβάνου είναι πολύ ισχυρότερη σε σύγκριση με τη Χαμάς. «Είναι σε άλλη κλίμακα. Δεν υπάρχει σύγκριση», λέει στο Foreign Policy.

«Μιλάμε για δεκαπλάσια ισχύ πυρός, υπερδιπλάσιες χερσαίες δυνατότητες, πολύ καλύτερο εξοπλισμό και δυνατότητες ακρίβειας στα πλήγματα. Η Χεζμπολάχ είναι σε άλλη κλίμακα, που πλησιάζει περισσότερο εκείνη ενός τακτικού στρατού, παρά μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Μόνο που πρόκειται για έναν τακτικό στρατό που σπέρνει τον τρόμο».

Πότε θα αναλάβει δράση η Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ;

Ο ίδιος θεωρεί ότι η Χεζμπολάχ μάλλον δεν έχει διάθεση να εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ. «Η ευκαιρία, ωστόσο, μπορεί να της ανοίξει την όρεξη. Όταν βλέπουν αδυναμία, διακρίνουν ευκαιρίες. Πιθανώς, η Χεζμπολάχ να θεωρεί ότι δεν μπορεί να θυσιαστεί για τους Παλαιστίνιους, αφού το Ιράν και όχι η Γάζα είναι ολόκληρος ο λόγος της ύπαρξής της.

»Αν διακρίνουν λοιπόν περισσότερα σημάδια αδυναμίας [στο Ισραήλ], τότε σίγουρα θα διαβλέψουν και μια ευκαιρία. Αν δουν ενδείξεις περί του αντιθέτου, ισχύος και αποφασιστικότητας δηλαδή, πιθανώς δεν θα μπουν στον πειρασμό».

Ο Χάιμαν δεν αποκλείει, ωστόσο, μια κλιμάκωση λόγω μιας παρεξήγησης στα βόρεια σύνορα, όπου μια κίνηση θα μπορούσε να παρερμηνευτεί είτε από τη Χεζμπολάχ είτε από το Ισραήλ.

«Η Χεζμπολάχ έχει μια ψευδαίσθηση αυτοπεποίθησης που μπορεί να την οδηγήσει σε εσφαλμένο υπολογισμό, εκτιμώντας ότι μια δράση της θα εκληφθεί από το Ισραήλ ως ήσσονος σημασίας, ενώ εμείς θα την ερμηνεύσουμε ως μείζονα. Θα απαντήσουμε ανάλογα, κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο κλιμάκωσης, που μπορεί να καταλήξει στο άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου. Θα πρέπει να είμαστε λίαν ακριβείς ως προς τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε στις επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή», λέει.

Ο στρατός του Ισραήλ είναι «έτοιμος για διμέτωπο πόλεμο»

Όπως υπογράμμισε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο να πολεμήσει σε δύο ή περισσότερα μέτωπα, άποψη με την οποία συμφωνεί και ο Χάιμαν.

«Ναι, μπορούμε να χειριστούμε περισσότερα του ενός μέτωπα. Μπορούν να χειριστούμε ακόμη και τρία μέτωπα. Αλλά μια αποφασιστική στρατιωτική νίκη δεν θα είναι ταυτόχρονη. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί πρόβλημα. Μπορούμε να τελειώσουμε με το ένα μέτωπο και να ασχοληθούμε με το άλλο. Έχουμε αρκετές δυνατότητες για να το κάνουμε αυτό.

Το πρόβλημα», καταλήγει, «δεν είναι ο στρατός (IDF), αλλά το εσωτερικό μέτωπο στο Ισραήλ. Το πρόβλημα είναι η ζημιά στην ισραηλινή κοινωνία και η αντοχή της ισραηλινής κοινωνίας. Τα δύο μέτωπα δεν είναι στρατιωτικό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα κοινωνικής αντοχής και άμυνας στην πατρίδα».

Διαβάστε ακόμη: