Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 4% την Παρασκευή μετά τις αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά των ρωσικών εξαγωγών αργού, επιδεινώνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά σε μια ήδη αυστηρά ισορροπημένη αγορά ενέργειας.

Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού  Brentμε λήξη Δεκεμβρίου διαπραγματεύονταν 4,2% υψηλότερα στα 89,55 δολάρια το βαρέλι περίπου στις 8:15 π.μ. ET, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate για τον πρώτο μήνα Νοεμβρίου σημείωσαν άνοδο 4,2% στα 86,38 δολάρια το βαρέλι.

Η επιστροφή στα 90 δολάρια το βαρέλι έρχεται αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν την Πέμπτη κυρώσεις σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες που είπαν ότι παραβίασαν το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου των G7, έναν μηχανισμό που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί αξιόπιστη παροχή ρωσικών ροών στην αγορά ενώ συγκρατεί τον πόλεμο του Κρεμλίνου.

«Αυτή η ενέργεια υπογραμμίζει τη δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών με τους διεθνείς εταίρους του να μειώσουν υπεύθυνα τα κέρδη του ρωσικού κυβερνητικού πετρελαίου και να περιορίσουν τη ρωσική πολεμική μηχανή», ανέφερε σε δήλωση το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι G7, η Αυστραλία και η ΕΕ εφάρμοσαν ανώτατο όριο τιμής 60 $ ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο στις 5 Δεκεμβρίου πέρυσι.

Ήρθε παράλληλα με μια κίνηση της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλουν απαγόρευση στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου.

Μαζί, τα μέτρα θεωρήθηκε ότι εκείνη την εποχή αντικατοπτρίζουν μακράν το πιο σημαντικό βήμα για τον περιορισμό των εσόδων από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων που χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κυρώσεις σε δύο ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό αργό 

Την Πέμπτη, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε δύο ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο με τιμή πάνω από το ανώτατο όριο τιμής: ένα στην Τουρκία και ένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το τάνκερ YasaGolden Bosphorus, το οποίο ανήκει στην Ice Pearl Navigation Corp με έδρα την Τουρκία, λέγεται ότι μετέφερε αργό πετρέλαιο με τιμή άνω των 80 δολαρίων το βαρέλι μετά την έναρξη ισχύος του ανώτατου ορίου τιμής.

Εν τω μεταξύ, η OFAC είπε ότι το SCF Primorye, το οποίο ανήκει στην Lumber Marine SA με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο τιμής άνω των 75 δολαρίων το βαρέλι από λιμάνι στη Ρωσία μετά την έναρξη του μηχανισμού ανώτατου ορίου τιμών.

Διαβάστε ακόμη: