Υποχρεωτικό για κάθε προμηθευτή θα είναι το κυμαινόμενο τιμολόγιο ρεύματος με προαναγγελία τιμής από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζουν στο ΥΠΕΝ ο Θόδωρος Σκυλακάκης και η Αλεξάνδρα Σδούκου.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ‘ακυρώνεται’ στην πράξη η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής που άφηνε στη διακριτική ευχέρεια του κ κάθε προμηθευτή το εάν θα διαθέτει ή όχι, τουλάχιστον ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο με προαναγγελία τιμής.

Με τη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, κάθε εταιρεία θα πρέπει να δώσει την ευχέρεια από τις αρχές του έτους σε όλους τους πελάτες της στους οποίους έχει λήξει η σύμβαση, να έχουν κυμαινόμενο τιμολόγιο, εφόσον αυτοί δεν επιλέξουν κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα προϊόντα της.

Συνεπώς με τη νομοθετική ρύθμιση θα επιβάλλεται, το εαν οι εν λόγω καταναλωτές δεν κάνουν κάποια συγκεκριμένη επιλογή (δηλαδή στο ενδεχόμενο μη εναντίωσης), τότε από την 1η Ιανουαρίου να μεταβούν στην κυμαινόμενη σύμβαση με προαναγγελία τιμής, που υποχρεωτικά θα διαθέτει κάθε πάροχος.

Τι εισηγήθηκε ο Αθανάσιος Δαγούμας της ΡΑΕΕΥ

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) δια του Προέδρου της Αθανασίου Δαγούμα, δεν έθετε κανέναν περιορισμό στους παρόχους, ως προς το είδος των προϊόντων που εκείνοι θα προκρίνουν για εφαρμογή από την αρχή του έτους.

Οπότε ο πάροχος θα είχε την ευχέρεια να μην λανσάρει κυμαινόμενο προϊόν με προαναγγελία τιμής.

Επίσης δεν υπήρχε κανένας περιορισμός στο τιμολόγιο που θα προτείνει ένας πάροχος στους πελάτες του που έχει λήξει η σύμβασή τους. Οπότε, σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, οι εταιρείες θα ήταν ελεύθερες να αποφασίσουν εκείνες σε ποια κατηγορία θα ανήκε αυτό το προϊόν.

Αν οι καταναλωτές δεν δήλωναν εναντίωση στη σχετική ενημέρωση (προγνωστοποίηση) από τον προμηθευτή τους, που θα γίνει μέχρι την 1η Νοεμβρίου, τότε από την 1η Ιανουαρίου θα «περνούσαν» σε αυτό το προϊόν.

Η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ κατηγοριοποιεί τις πιθανές συμβάσεις σε τρεις τύπους, εισάγοντας και έναν «χρωματικό κώδικα», ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να αντιληφθούν εύκολο τον τρόπο τιμολόγησης.

Ρεύμα: Οι κρατικές επιδοτήσεις σώζουν τους καταναλωτές απο υψηλά τιμολόγια

Υποχρεωτικό για όλους τους παρόχους να κυκλοφορήσουν και κυμαινόμενα τιμολόγια

Από την 1η Ιανουαρίου οι εταιρείες θα μπορούν να διαθέσουν σταθερά τιμολόγια (με σήμανση με μπλε χρώμα), κυμαινόμενα προϊόντα (με σήμανση με πράσινο χρώμα) και δυναμικά προϊόντα (για τους καταναλωτές με «έξυπνους» μετρητές) με σήμανση με πορτοκαλί χρώμα.

Στα κυμαινόμενα τιμολόγια υπάρχουν τρεις υποκατηγορίες, ξεκινώντας από τα προϊόντα με προαναγγελία τιμής (ex-ante), στα οποία ο μηχανισμός προσαύξησης (ρήτρα) εξαρτάται από παράμετρο (ή παραμέτρους) της χονδρεμπορικής αγοράς που έχει «κλειδώσει» πριν την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα). Επομένως, ο καταναλωτής γνωρίζει από την 1η κάθε μήνα την τιμή με την οποία θα χρεωθεί για τις υπόλοιπες 30 (ή 31) ημέρες.

Τα υποχρεωτικά προϊόντα με προαναγγελία τιμής θα είναι τυποποιημένα, ανεξάρτητα από τον εταιρεία.

Κι αυτό γιατί στη διάταξη του ΥΠΕΝ θα δίνεται συγκεκριμένη μαθηματική φόρμουλα με την οποία η χρέωση θα «κλειδώνει» την 1η του μήνα και θα ισχύει για όλο τον υπόλοιπο.

Αντίθετα στα ex-post κυμαινόμενα τιμολόγια ο μαθηματικός τύπος εξαρτάται από παράμετρο (ή παραμέτρους) της χονδρεμπορικής αγοράς που «κλειδώνει» μετά την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα). Επομένως, η τιμή κάθε μήνα οριστικοποιείται στο τέλος του ή στο τέλος του αμέσως επόμενου μήνα.

Πρακτικά οι εταιρείες δεν θα μπορούν να αναπτύξουν οι ίδιες τη μεθοδολογία με την οποία θα κλειδώνει η χρέωση από την 1η του μήνα, στο «υποχρεωτικό» προϊόν τους. Έτσι, η μόνη δυνατότητα που θα έχουν θα είναι να διαφοροποιήσουν τις αριθμητικές παραμέτρους που υπάρχουν στον μαθηματικό τύπο.

Νυχτερινό ρεύμα: Αυτές είναι οι ώρες για το θερινό ωράριο

Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές απο τον Ιανουάριο

Οδηγίες προς τους καταναλωτές για το τι πρέπει να κάνουν με τα τιμολόγια ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς δίνει η πλατφόρμα σύγκρισης τιμών ρεύματος allazorevma.gr.

Στις οδηγίες αναφέρεται ότι: «Την πρώτη του νέου έτους (1/1/24) επανέρχονται σε ισχύ το τιμολόγιο και η σύμβαση που έχετε με τον προμηθευτή σας, που από τον Αύγουστο του 2022 και μέχρι το τέλος του 2023, είναι υπό αναστολή. Αυτό θα γίνει αυτόματα – χωρίς ειδοποίηση από τον Προμηθευτή σας με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει καμία – απολύτως – αλλαγή στο μεταξύ.

Αν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στο τιμολόγιο και τους όρους της σύμβασης – και μόνο τότε – ο Προμηθευτής έχει υποχρέωση να σας ενημερώσει μέχρι την 1η Νοεμβρίου του 2023. Έτσι ώστε να έχετε καιρό να αποφασίσετε αν από την 1/1/24 θέλετε να είστε σε αυτό το τιμολόγιο και αυτόν τον Προμηθευτή.

Από την 1/1/24 θα υπάρχει μια πρόσθετη τυποποίηση των τιμολογίων τα οποία ήδη έχουμε και θα αναβιώσουν (αλλά δεν ξέραμε πως λέγονται). Θα έχουμε σταθερά τιμολόγια και μεταβλητά. Το Κράτος για να μας βοηθήσει να τα ξεχωρίσουμε τους έδωσε και διαφορετικό χρώμα. Μπλε τα σταθερά πράσινα τα μεταβλητά.

Τα σταθερά τιμολόγια (που ελάχιστοι καταναλωτές έχουν) είναι απλά. Σταθερή τιμή σε όλη την διάρκεια της σύμβασης.

Τα μεταβλητά θα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Η τιμή τους θα καθορίζεται στην πράξη με βάση τις τιμές δεικτών (με άλλα λόγια ρήτρες) και θα μπορεί να αλλάζει κάθε μήνα. Θα έχουμε δυο ειδών μεταβλητά τιμολόγια α) αυτά που οι ρήτρες είναι ιστορικές και β) αυτά που οι ρήτρες είναι προβλεπόμενες.

Τα μεταβλητά τιμολόγια με ιστορικές ρήτρες είναι αυτά τα οποία είχαμε συνηθίσει πριν την κρίση και στα οποία θα βρεθεί η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών όταν στις 31/12/23 λήξει η αναστολή τους.

Ιστορικές ρήτρες είναι αυτές που ο Προμηθευτής αφού σας πωλήσει το ρεύμα, υπολογίζει το πόσο του στοίχησε (με βάση ιστορικές ρήτρες) βάζει και το περιθώριο του και σας χρεώνει.

Τα μεταβλητά τιμολόγια με προβλεπόμενες ρήτρες, μοιάζουν με τα αυτά που ίσχυσαν την περίοδο της κρίσης (και θα ισχύουν μέχρι 31/12/23) για όλους τους καταναλωτές.

Στα τιμολόγια αυτά, πριν καταναλώσετε το ρεύμα για τον επόμενο μήνα, ο Προμηθευτής δεσμεύεται να σας το πουλήσει σε μια τιμή που αυτός προβλέπει ότι θα καλύψει το κόστος και το περιθώριό του (με βάση προβλεπόμενες ρήτρες) και σας χρεώνει ανάλογα για τον μήνα αυτό.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι στα μεταβλητά τιμολόγια (είτε ιστορικών είτε προβλεπόμενων ρητρών) εξακολουθεί να απαγορεύεται η χρέωση ποινής πρόωρης αποχώρησης.

Πως πρέπει να συμπεριφερθεί ο καταναλωτής

Τι προτείνει στους καταναλωτές το allazorevma;

  • Ψυχραιμία! Tίποτα από αυτά δεν θα επηρεάσει συνολικά την εξέλιξη των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Οι επιδοτήσεις θα επηρεάσουν τις τιμές αλλά για αυτές δεν υπάρχει καμία απόφαση μέχρι στιγμής.
  • Επαγρύπνηση! Παρόλο που η γενική εξέλιξη των τιμών δεν θα επηρεαστεί, θα υπάρξει ένταση του ανταγωνισμού δημιουργώντας ευκαιρίες για σοβαρή εξοικονόμηση στην δαπάνη για ενέργεια των νοικοκυριών.
  • Ενημέρωση! Ο ευκολότερος τρόπος για να πετύχει κανείς την εξοικονόμηση είναι η επίκαιρη, αξιόπιστη και αντικειμενική πληροφόρηση. Το Διαδίκτυο είναι η προφανής πηγή και συγκεκριμένα οι ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών.

Τέλος, μικρή αύξηση είχαμε στις ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος το Σεπτέμβριο και αντίστοιχη αύξηση και στην κρατική επιδότηση

Ο Δείκτης Τιμών Ρεύματος με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2023 εμφάνισε ελαφρά μείωση σε σχέση με τον δείκτη με στοιχεία Αυγούστου 2023. Ο Δείκτης Τιμών από 232,89 έπεσε στα 229,07 ευρώ την μεγαβατώρα.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, μαζί με την κρατική επιδότηση των 15 ευρώ την μεγαβατώρα (για τον Σεπτέμβριο), μειώθηκαν στα 70,78 ευρώ την μεγαβατώρα (από 75,80 τον Αύγουστο λόγω αύξησης της επιδότησης)

Ο Δείκτης Ανταγωνιστικών Τιμών Ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ αυξήθηκε ελαφρά από 143,93 σε 145,33 ευρώ την μεγαβατώρα.

Οι τιμές των εναλλακτικών παρόχων κυμάνθηκαν από 91,20 έως 154,15 με μέσο όρο τα 111,18 ευρώ την μεγαβατώρα αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (107,91).

Συνολικά, σε 12μηνη βάση (9/22-9/23), η μέση τιμή των εναλλακτικών παρόχων (πριν τις επιδοτήσεις) μειώθηκε κατά 86,82% ενώ ο συνολικός δείκτης ανταγωνιστικών χρεώσεων που περιλαμβάνει και την ΔΕΗ μειώθηκε κατά 79,17%.

Τον Σεπτέμβριο η χονδρική τιμή είχε πτώση (-7,28%) σε σχέση με τον Αύγουστο. Ο Δείκτης Τιμών Λιανικής επίσης μειώθηκε αλλά σε μικρότερο ποσοστό (-1,64%).

Η πτώση του Δείκτη οφείλεται στην υψηλότερη επιδότηση που υπεραντιστάθμισε την άνοδο των ανταγωνιστικών τιμών.

Το κράτος επιμένει στην πρακτική των επιδοτήσεων και πολύ σωστά πιθανόν για να “απαλύνει” την αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που ισχύει από τον Μάϊο του 2023.

Διαβάστε ακόμη: