Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περίπου 1% την Πέμπτη, αντιστρέφοντας τις προηγούμενες πτώσεις, λόγω των προσδοκιών ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ έχουν φτάσει στο μέγιστό τους, αλλά η χαμηλότερη πρόβλεψη αύξησης της ζήτησης για το επόμενο έτος από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας και τα υψηλότερα αποθέματα στις ΗΠΑ περιόρισαν περαιτέρω κέρδη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν άνοδο 1,01 δολ. ή 1,20% στα 86,83 δολ. το βαρέλι στις 09:52 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 73 σεντς, ποσοστό 0,90%, στα 84,22 δολάρια το βαρέλι.

Οι διεθνείς μετοχές σημείωσαν άνοδο και το κόστος δανεισμού του δολαρίου και των ομολόγων παρέμεινε σταθερό εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και των πρακτικών συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα συνδράμουν την έντονη συζήτηση για το πού οδεύουν τα επιτόκια.

Οι χαμηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων τροφοδοτούν την όρεξη για κινδύνους, κάτι που με τη σειρά του στηρίζει τις μετοχές και το πετρέλαιο, δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε σε μια ρωσική τηλεοπτική συνέντευξη ότι είναι απαραίτητο να είμαστε «προορατικοί» για την επίτευξη σταθερότητας στην αγορά πετρελαίου, η οποία είχε πρόσφατα πληγεί από ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό από τη Μέση Ανατολή. .

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ καθησύχασε επίσης τις αγορές, λέγοντας ότι η τρέχουσα τιμή του πετρελαίου συνέβαλε στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και έδειξε ότι ο κίνδυνος από αυτήν δεν ήταν υψηλός.

Εν τω μεταξύ, η IEA μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου για το 2024, υποδηλώνοντας ότι οι σκληρότερες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και η πρόοδος στην ενεργειακή απόδοση θα επιβαρύνουν την κατανάλωση.

Ο οργανισμός βλέπει τώρα αύξηση της ζήτησης το 2024 στα 880.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή του για 1 εκατομμύριο bpd.

Ωστόσο, αύξησε την πρόβλεψή της για τη ζήτηση για το 2023 στα 2,3 εκατομμύρια bpd από πρόβλεψη 2,2 εκατομμύρια.

Τα στοιχεία των ΗΠΑ που έδειξαν μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού και βενζίνης μετριάζουν το ράλι. Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 12,9 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τετάρτη.

Αυτό ήταν πολύ υψηλότερο από το κέρδος των 500.000 βαρελιών που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν επίσης κατά 3,6 εκατομμύρια βαρέλια, έδειξαν τα στοιχεία, μια έντονη αντίθεση από την πτώση κατά 800.000 βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές και συνέχισε να προκαλεί ανησυχίες για επιβράδυνση της ζήτησης καυσίμων στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: