Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη, καθώς οι φόβοι για διακοπή του εφοδιασμού λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή υποχώρησαν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Το αργό Brent τελευταία υποχώρησε 51 σεντς, ή 0,58%, στα 87,14 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 60 σεντς, ή 0,70%, στα 85,37 δολάρια.

Το Brent και το WTI είχαν εκτιναχθεί πάνω από 3,50 δολάρια τη Δευτέρα λόγω ανησυχίας ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση, αλλά υποχώρησαν ελαφρώς χαμηλότερα στη συνεδρίαση της Τρίτης.

«Τόσο το WTI όσο και το Brent υποχώρησαν χθες καθώς οι ανησυχίες για μια ξαφνική και απροσδόκητη διακοπή του εφοδιασμού έχουν παραμεριστεί προς το παρόν», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Tamas Varga.

Ωστόσο, ο ελβετικός εμπορικός οίκος Mercuria βλέπει τις τιμές του πετρελαίου να αγγίζουν τα 100 δολάρια το βαρέλι εάν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλιμακωθεί περαιτέρω, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Magid Shenouda.

Το Ισραήλ παράγει πολύ λίγο αργό πετρέλαιο και έχει δυναμικότητα διυλιστηρίου περίπου 297.000 βαρέλια την ημέρα, αλλά οι αγορές ανησυχούν ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να διευρυνθεί και να διαταράξει την ευρύτερη προσφορά στη Μέση Ανατολή, επιδεινώνοντας το αναμενόμενο έλλειμμα για το υπόλοιπο του έτους.

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε την Τρίτη ότι εργάζεται με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους για να αποτρέψει την κλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα και τις γειτονικές περιοχές και επιβεβαίωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συναντήθηκαν στη Μόσχα την Τετάρτη, όπου συζητήθηκαν η αγορά πετρελαίου και η συνεργασία του ΟΠΕΚ+.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί ο συντονισμός της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία και άλλους εταίρους στην αγορά πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμη: