Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη μετά το ράλι άνω του 4% την προηγούμενη συνεδρίαση, με τους εμπόρους να είναι επιφυλακτικοί καθώς εστιάζουν σε πιθανές διακοπές του εφοδιασμού εν μέσω στρατιωτικών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Το αργό Brent υποχώρησε 9 σεντς στα 88,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 7 σεντς στα 86,31 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο δείκτες αναφοράς είχαν υποχωρήσει περισσότερο από 1 δολάριο στις προηγούμενες συναλλαγές πριν ανακάμψουν ελαφρώς.

Το Brent και το WTI είχαν εκτιναχθεί πάνω από 3,50 δολάρια τη Δευτέρα, καθώς οι συγκρούσεις δημιούργησαν φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από τη Γάζα στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή.

Η Χαμάς εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες το Σάββατο, ενώ οι μάχες συνεχίστηκαν τη νύχτα της Δευτέρας, καθώς το Ισραήλ ανταπέδωσε με ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα.

«Υπάρχει ακόμη αρκετή αβεβαιότητα στις αγορές μετά τις επιθέσεις στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο», δήλωσαν οι αναλυτές της ING την Τρίτη, προσθέτοντας ότι οι αγορές πετρελαίου τώρα τιμολογούνται με ασφάλιστρα κινδύνου.

«Εάν οι αναφορές για εμπλοκή του Ιράν αποδειχθούν αληθείς, αυτό θα δώσει άλλη μια ώθηση στις τιμές, καθώς θα περιμέναμε να δούμε τις ΗΠΑ να επιβάλλουν αυστηρότερες κυρώσεις για το πετρέλαιο κατά του Ιράν. Αυτό θα πίεζε περαιτέρω μια ήδη σφιχτή αγορά», πρόσθεσαν οι αναλυτές της ING.

Ενώ το Ισραήλ παράγει πολύ λίγο αργό πετρέλαιο, οι αγορές ανησυχούν ότι εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί θα μπορούσε να βλάψει την προσφορά στη Μέση Ανατολή και να επιδεινώσει το αναμενόμενο έλλειμμα για το υπόλοιπο του έτους.

Το λιμάνι της Ασκελόν του Ισραήλ και ο πετρελαϊκός τερματικός σταθμός του έχουν κλείσει λόγω της σύγκρουσης, δήλωσαν πηγές τη Δευτέρα.

Το Ιράν είναι συνένοχο παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν πληροφορίες ή στοιχεία που να δείχνουν την άμεση συμμετοχή του Ιράν στις επιθέσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα.

Διαβάστε ακόμη: