Οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν περίπου 3% σε υψηλό εννέα εβδομάδων την Παρασκευή, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά και οι τεχνικές αγορές αντιστάθμισαν τους φόβους ότι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του  Brent σημείωσαν άνοδο 1,95 δολ. ή 2,6% στα 78,47 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 2,06 δολ. ή 2,9% στα 73,86 δολ.

Αυτό ήταν το υψηλότερο κλείσιμο για το Brent από την 1η Μαΐου και το WTI από τις 24 Μαΐου. Και οι δύο δείκτες αναφοράς κατέληξαν περίπου στο 5% για την εβδομάδα.

Μετά από δύο μήνες προσαρμογής των τιμών μεταξύ περίπου 73-77 $, το Brent μετακόμισε σε τεχνικά υπεραγορασμένο (overbought) έδαφος για πρώτη φορά από τα μέσα Απριλίου.

«Το ράλι την τελευταία εβδομάδα περίπου… ήταν αρκετά ισχυρό και υποστηρίχθηκε από δυναμική – καθώς και από νέες περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία», δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι κορυφαίοι εξαγωγείς πετρελαίου Σαουδική Αραβία και Ρωσία ανακοίνωσαν νέες περικοπές στην παραγωγή αυτή την εβδομάδα, φέρνοντας τις συνολικές μειώσεις από τον ΟΠΕΚ+, τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους του, σε περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) ή περίπου το 5% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ πιθανότατα θα διατηρήσει μια αισιόδοξη οπτική για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το επόμενο έτος, σύμφωνα με πηγές κοντά στον ΟΠΕΚ. Η τελευταία δέσμευση της Ρωσίας να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου δεν θα απαιτήσει παρόμοια μείωση της παραγωγής, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters.

10,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού σαουδαραβικού πετρελαίου σε πλωτές αποθήκες

Η εταιρεία ανάλυσης πετρελαίου Vortexa ανέφερε ότι υπάρχουν επί του παρόντος 10,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού σαουδαραβικού πετρελαίου σε πλωτές αποθήκες ανοιχτά του αιγυπτιακού λιμανιού Ain Sukhna στην Ερυθρά Θάλασσα, σχεδόν κατά το ήμισυ από τα μέσα Ιουνίου.

Στη Νορβηγία, η Equinor ASA διέκοψε την παραγωγή στο κοίτασμα πετρελαίου Oseberg East στη Βόρεια Θάλασσα λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Στο Μεξικό, πυρκαγιά ξέσπασε στην υπεράκτια πλατφόρμα Nohoch-A που διαχειρίζεται η κρατική εταιρεία πετρελαίου Pemex στο συγκρότημα Cantarell.

Από την πλευρά της ζήτησης, τα στοιχεία έδειξαν ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο μετά την άνοδο τον προηγούμενο μήνα, αλλά οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν σφιχτές και τα κέρδη στους μισθούς συνεχίζονται.

Σημειώνεται ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο γεγονός που πρόσφερε στήριξη στις τιμές του αργού.

Διαβάστε περισσότερα