Η πετρελαϊκή συνεργασία ΡωσίαςΣαουδικής Αραβίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή ως μέρος της συμμαχίας OPEC+, που θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να στηρίξει την αγορά, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν σε διάσκεψη την Τετάρτη.

Ο τελευταίος γύρος εθελοντικών περικοπών στην παραγωγή αργού πετρελαίου αποδεικνύει τη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών βαρέων βαρών και των συμμάχων Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας του βασιλείου πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.

Τη Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα που είχε αρχικά επισημάνει για τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε μείωση των εξαγωγών κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον επόμενο μήνα.

Αυτό προσθέτει στις εθελουσίες ρίψεις λίγο πάνω από 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που είχαν αρχικά δηλώσει τον Απρίλιο ορισμένα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του —γνωστοί ως OPEC+, και στη συνέχεια συμφώνησαν να παρατείνουν μέχρι το τέλος του 2024 κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνεδρίασης του συνασπισμού τον Ιούνιο.

Σε αντίθεση με τις αποφάσεις πολιτικής του ΟΠΕΚ+ σε ολόκληρη τη συμμαχία, οι εθελούσιες μειώσεις της παραγωγής δεν απαιτούν ομόφωνη έγκριση και δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν από όλα τα μέλη της ομάδας.

Η εφαρμογή περικοπής στις εξαγωγές και όχι στην παραγωγή θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες στην αγορά που βασίζονται σε ανεξάρτητα δεδομένα παρακολούθησης τρίτων να επαληθεύσουν τον βαθμό στον οποίο η Ρωσία τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Οι τιμές του Brent έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής λίγο πάνω από το όριο των 75 δολαρίων ανά βαρέλι, αντλώντας ελάχιστη υποστήριξη από τις ανακοινώσεις οικειοθελούς πτώσης, εν μέσω ευρύτερης εστίασης στη ζήτηση και των μακροοικονομικών ανησυχιών για μια πιθανή παγκόσμια ύφεση.

Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent με λήξη Σεπτεμβρίου διαπραγματεύονταν στα 76,06 δολάρια το βαρέλι, μειωμένα κατά 19 σεντς ανά βαρέλι από την προηγούμενη τιμή διακανονισμού.

Διαβάστε περισσότερα