Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο τη Δευτέρα αφού οι κορυφαίοι εξαγωγείς Σαουδική Αραβία και Ρωσία ανακοίνωσαν περικοπές της προσφοράς για τον Αύγουστο, επισκιάζοντας την ανησυχία για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων στα επιτόκια των ΗΠΑ.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επεκτείνει την εθελοντική της περικοπή κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) για έναν ακόμη μήνα για να συμπεριλάβει τον Αύγουστο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Ρωσία, που επιδιώκει να ωθήσει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου σε συνεννόηση με τη Σαουδική Αραβία, θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 500.000 bpd τον Αύγουστο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak τη Δευτέρα, συσφίγγοντας περαιτέρω τις παγκόσμιες προμήθειες.

Οι περικοπές ανέρχονται στο 1,5% της παγκόσμιας προσφοράς και ανεβάζουν το σύνολο που υποσχέθηκαν οι παραγωγοί πετρελαίου του OPEC+ στα 5,16 εκατομμύρια bpd.

Ριάντ και Μόσχα προσπαθούν να στηρίξουν τις τιμές.

Το  Brent έχει υποχωρήσει από τα 113 δολάρια το βαρέλι πριν από ένα χρόνο, λόγω των ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση και άφθονων προμηθειών από τους μεγάλους παραγωγούς.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού  Brent σημείωσαν άνοδο 0,6% ή 43 σεντς στα 75,84 δολάρια το βαρέλι στις 11:19 ώρα Ελλάδας μετά την άνοδο 0,8% την Παρασκευή.

Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ  West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 0,7%, ή 48 σεντς στα 71,12 δολάρια, έχοντας σημείωσει άνοδο 1,1% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

«Οι επενδυτές γίνονται αισιόδοξοι καθώς ξεκινά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναμένουν αυστηρότερο ισοζύγιο πετρελαίου και τα ανοδικά αποθέματα υποδηλώνουν επίσης ότι η ύφεση θα αποφευχθεί, αν και πιθανώς περιορισμένα», δήλωσε αναλυτής της PVM.

Οι τιμές είχαν πέσει νωρίτερα στη συνεδρίαση, αφού οι έρευνες για την επιχειρηματική δραστηριότητα έδειξαν ότι η παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα υποχώρησε τον Ιούνιο, καθώς η υποτονική ζήτηση στην Κίνα και στην Ευρώπη θόλωνε τις προοπτικές για τους εξαγωγείς.

Υπενθυμίζεται ότι οι φόβοι για περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση που θα μείωνε τη ζήτηση καυσίμων είχαν αυξηθεί την Παρασκευή, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνέχισε να ξεπερνά τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας και ενθάρρυνε τις προσδοκίες ότι θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δολάριο, καθιστώντας εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο πιο ακριβά για τους αγοραστές που έχουν άλλα νομίσματα.

Διαβάστε περισσότερα