Οι πληθωριστικές πιέσεις υποχώρησαν ελαφρώς τον Μάιο, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν σημαντικά, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, αριθμός που παρακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 0,3% για τον μήνα εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αριθμός που ήταν σύμφωνος με την εκτίμηση του Dow Jones.

Το λεγόμενο core PCE (ο βασικός πληθωρισμός) αυξήθηκε 4,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, 0,1 ποσοστιαία μονάδα λιγότερο από το αναμενόμενο.

Τον Απρίλιο, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,4% για τον μήνα και 4,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Όταν συμπεριληφθούν τα ευμετάβλητα συστατικά των τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός ήταν σημαντικά πιο ήπιος — αυξήθηκε μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση και 3,8% από πέρυσι.

Αυτές μειώθηκαν αντίστοιχα από τις αυξήσεις 0,4% και 4,3% που αναφέρθηκαν τον Απρίλιο.

Ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε λίγο, οι δαπάνες αυξήθηκαν μόλις 0,1% για τον μήνα, κάτω από την εκτίμηση του 0,2% και μια απότομη πτώση από την αύξηση 0,6% τον Απρίλιο.

Αυτή η επιβράδυνση ήρθε παρόλο που το προσωπικό εισόδημα επιταχύνθηκε 0,4%, πάνω από την εκτίμηση 0,3%.

Αν και τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι ο πληθωρισμός κινείται σταδιακά προς τη σωστή κατεύθυνση, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2% της Fed.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας Powell δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι αυτό το επίπεδο δεν είναι πιθανό να επιτευχθεί για μερικά χρόνια ακόμη.

Διαβάστε περισσότερα