Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell μίλησε σκληρά για τον πληθωρισμό την Τετάρτη, λέγοντας στο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας “ECB Forum on Central Banking 2023″με θέμα Macroeconomic stabilisation in a volatile inflation environment” ότι αναμένει πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον και πιθανώς με επιθετικό ρυθμό.

«Πιστεύουμε ότι έρχονται περισσότεροι περιορισμοί», είπε ο Powell κατά τη διάρκεια συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής στη Sintra της Πορτογαλίας.

«Αυτό που πραγματικά το οδηγεί… είναι μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας». Τα σχόλια επαναλαμβάνουν μια θέση που έλαβαν οι συνάδελφοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Powell στη συνάντησή τους τον Ιούνιο, κατά την οποία ανέφεραν την πιθανότητα αύξησης ακόμη μισής ποσοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του 2023.

Κεντρική θέση στην τρέχουσα σκέψη της Fed είναι η πεποίθηση ότι οι 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων δεν είχαν χρόνο να αποδώσουν στην οικονομία. Ως εκ τούτου, οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να είναι σίγουροι εάν η πολιτική πληροί το «αρκετά περιοριστικό» πρότυπο για τη μείωση του πληθωρισμού στο στόχο του 2% της Fed. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα οδηγήσουν τελικά τις ΗΠΑ σε τουλάχιστον μια ρηχή ύφεση.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε ότι αισθάνεται ότι «έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε» και πιστεύει ότι «πολύ πιθανόν θα αυξήσουμε ξανά τον Ιούλιο».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Kazuo Ueda είπε ότι το ίδρυμά του θα μπορούσε να ενισχύσει την υπερβολικά χαλαρή πολιτική του εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey τόνισε τη σημασία της μείωσης των τιμών και είπε ότι δεν θα σκεφτόταν να αυξήσει τον στόχο του πληθωρισμού απο το 2%.

«Θα πάρει λίγο χρόνο. Ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι περιμέναμε και όχι λιγότερο», είπε ο Powell . «Φυσικά, αν έρθει εκείνη η μέρα που θα αλλάξει, θα είναι υπέροχο. Αλλά δεν το περιμένουμε».

Πάνελ νομισματικής πολιτικής με τον Andrew Bailey, Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, την Christine Lagarde, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Jerome Powell, Πρόεδρο του Συμβουλίου των Διοικητών του Federal Reserve System και τον Kazuo Ueda, Διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, με συντονιστή την Sara Eisen, Closing Bell CNBC, στο φόρουμ της ΕΚΤ για τις κεντρικές τράπεζες, 28 Ιουνίου 2023 στη Sintra της Πορτογαλίας.

Δείτε ολόκληρη την συζήτηση του πάνελ παρακάτω.

Διαβάστε περισσότερα