Οι παραγωγοί πετρελαίου εντός και εκτός ΟΠΕΚ (OPEC+) θα μπορούσαν να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου την Κυριακή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενεργειακών αναλυτών, καθώς η ενεργειακή συμμαχία σταθμίζει πολύ σοβαρά τον αντίκτυπο της εκκρεμούς απαγόρευσης στις εξαγωγές αργού της Ρωσίας και του ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο.
Οι χώρες του ΟΠΕΚ+, μια ομάδα 23 πετρελαιοπαραγωγών χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, πρόκειται να συνεδριάσει την Κυριακή για να αποφασίσει για την επόμενη φάση της πολιτικής παραγωγής τους.
Η πολυαναμενόμενη συνάντηση έρχεται ενόψει των δυνητικά ανατρεπτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, της αποδυνάμωσης της ζήτησης αργού στην Κίνα και των εντεινόμενων φόβων για ύφεση.
Οι συμμετέχοντες στην ενεργειακή αγορά παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αγορές θαλάσσιων εξαγωγών αργού από το Κρεμλίνο στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ η προοπτική ανώτατου ορίου τιμής της G-7 στο ρωσικό πετρέλαιο είναι άλλη μια πηγή αβεβαιότητας.
Το μπλοκ των 27 εθνών της ΕΕ συμφώνησε τον Ιούνιο να απαγορεύσει την αγορά ρωσικού θαλάσσιου αργού από τις 5 Δεκεμβρίου ως μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας να περιορίσει τον πόλεμο του Κρεμλίνου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η ανησυχία ότι η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, ώθησε τους G-7 να εξετάσουν ένα ανώτατο όριο τιμής στο ποσό που θα πληρώνουν για το ρωσικό πετρέλαιο.
Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη επίσημη συμφωνία, αν και οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν προσωρινά σε ανώτατο όριο τιμής €60 το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο δια θαλάσσης.
Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε στις αρχές Οκτωβρίου να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο.
Και η απόφαση ελήφθη παρά τις εκκλήσεις από τις ΗΠΑ για τον ΟΠΕΚ+ να αντλήσει περισσότερο για να μειώσει τις τιμές των καυσίμων και να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία.
Η ενεργειακή συμμαχία άφησε να εννοηθεί πρόσφατα ότι θα μπορούσε να επιβάλει βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή για να τονώσει την ανάκαμψη των τιμών του αργού.
Διαβάστε ακόμη: