Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σταθερές την Τρίτη καθώς οι αγορές αντιστάθμισαν τα δεινά της προσφοράς από τις περικοπές για τον Αύγουστο από τους κορυφαίους εξαγωγείς της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας έναντι των οικονομικών στοιχείων που υπαινίσσονταν την αδύναμη ζήτηση αργού.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent σημείωσαν άνοδο 22 σεντς, ή 0,3%, στα 74,87 δολάρια το βαρέλι. αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate των ΗΠΑ ήταν στα 70,06 $, σημειώνοντας αύξηση 27 σεντς ή 0,3%.

Οι αγορές των ΗΠΑ παραμένουν κλειστές σήμερα Τρίτη λόγω των εορτών της Ημέρας της Ανεξαρτησίας (Fourth of July) της χώρας. Οι δείκτες αναφοράς για το πετρέλαιο είχαν υποχωρήσει περίπου 1% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επεκτείνει την εθελοντική της μείωση κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, ή bpd, από την παραγωγή έως τον Αύγουστο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του βασιλείου. Η Ρωσία θα μειώσει επίσης τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 500.000 bpd τον Αύγουστο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak.

Οι περικοπές ανέρχονται στο 1,5% της παγκόσμιας προσφοράς και ανεβάζουν το σύνολο που υποσχέθηκαν οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ σε 5,16 εκατομμύρια bpd καθώς το Ριάντ και η Μόσχα προσπαθούν να στηρίξουν τις τιμές. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ+ περιλαμβάνει μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αναμενόταν να μειωθούν κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 30 Ιουνίου, μια τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης. Τα στοιχεία του κλάδου για τα αποθέματα θα δημοσιευθούν την Τετάρτη και τα επίσημα στοιχεία την Πέμπτη, και τα δύο καθυστερημένα κατά μία ημέρα λόγω των αργιών στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι αγορές κυριαρχήθηκαν απο ανησυχία σχετικά με τη ζήτηση πετρελαίου, αφού οι επιχειρηματικές έρευνες έδειξαν πτώση της παγκόσμιας εργοστασιακής δραστηριότητας λόγω της υποτονικής ζήτησης στην Κίνα και στην Ευρώπη. Η αμερικανική μεταποίηση υποχώρησε επίσης περαιτέρω τον Ιούνιο, φτάνοντας τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία στο αρχικό κύμα της πανδημίας COVID-19.

Σημειώνεται ότι δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα δυσκολευτούν για άνοδο φέτος, καθώς οι παγκόσμιοι οικονομικοί άνεμοι εμποδίζουν τα κέρδη που τροφοδοτούνται από την ανάκαμψη στην Κίνα ή τις περικοπές του ΟΠΕΚ+.

Διαβάστε περισσότερα