Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ έπληξε δυο χωριά στον νότιο Λίβανο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μεταδίδει το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν.

Πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον των κοινοτήτων Καφρ Σούμπα και Οντάισα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Χθες Τετάρτη το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το οποίο πρόσκειται στο Ιράν, ανακοίνωσε μέσω Telegram πως δυο μέλη του σκοτώθηκαν ενώ «είχαν εμπλακεί σε μάχες» στον νότιο Λίβανο, ενώ τρίτο νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μάχες με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο

Διευκρίνισε πως εξαπολύθηκαν επιθέσεις εναντίον πέντε ισραηλινών θέσεων, συμπεριλαμβανομένου στρατοπέδου του Ισραήλ στη Ζαρίτ και θέσης στη Ρας Νακούρα, ιδίως με κατευθυνόμενους πυραύλους.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ανταπέδωσε πυρά εναντίον θέσεών του στη Ζαρίτ και έπειτα από εκτοξεύσεις αντιαρματικών πυραύλων εναντίον των κιμπούτς Μανάρα και Ρος ΧαΝίκρα κοντά στα σύνορα, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσει να «πλήττει (…) στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ».

Οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου έπειτα από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου είναι οι πιο πολύνεκρες από τον πόλεμο Ισραήλ/Χεζμπολάχ το 2006.

Το σιιτικό κίνημα ανακοίνωσε χθες πως μαχητής του υπέκυψε σε τραύματα που υπέστη την Τρίτη, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων των εχθροπραξιών της ημέρας αυτής στα έξι.

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Παιχνίδι ευθυνών» μεταξύ Τελ Αβίβ και Χαμάς για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου

Το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας και τις κατηγορίες που εξαπολύουν Χαμάς και Ισραήλ για την ανάληψη της ευθύνης, την ώρα που οι νεκροί είναι εκατοντάδες ανέλυσε το πρωί της Πέμπτης (19/10) ο ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης.

Εστιάζοντας στην αεροπορική επίθεση στο νοσοκομείο Al-Ahri στη Γάζα που έχει πυροδοτήσει τεράστια οργή και δεκάδες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Μέση Ανατολή ο κ. Θεοδωρακίδης μίλησε για το παιχνίδι ευθυνών που παίζουν οι δύο πλευρές.

«Το πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος και αν θα επεκταθεί, είναι δύο βασικά ερωτήματα γιατί αυτό το ακούσιο χτύπημα διότι ούτε το Ισραήλ συνέφερε να έχει αυτό το χτύπημα αλλά ούτε οι Παλαιστίνιοι μπορούν να δράσουν τόσο προβοκατόρικα με τόσα θύματα, δημιουργεί μία νέα κατάσταση που θα δημιουργήσει μία κατάσταση εκκένωσης της Γάζας σε άλλη περιοχή. Μένει να δούμε αν η Αίγυπτος μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Η κατάσταση εφόσον είναι υπό τον έλεγχο της Χαμάς στη ζώνη της Γάζας, η κατεύθυνση είναι να εκκενωθεί αυτή προκειμένου να εξολοθρευθεί η Χαμάς και κατόπιν να επιστρέψουν οι άνθρωποι. Είναι κάτι δύσκολο αν όχι ανέφικτο, διότι υπάρχουν υπόγειες υποδομές της Χαμάς», είπε αρχικά.

«Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια του πολέμου, είναι μεγάλη διότι, 350.000 επίστρατοι, για να εκπαιδευτούν σε έναν ειδικό πόλεμο, να συγκεντρωθούν πυρομαχικά και τρόφιμα και να γίνει όλος αυτός ο σχεδιασμός και η ενέργεια για εισβολή στη Γάζα με αμφίβολα αποτελέσματα εξόδου ή αντίστρωσης στη Γάζα, στρατιωτικών δυνάμεων, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι ούτε του σήμερα ούτε του αύριο», συνέχισε ο κ. Θεοδωρακίδης.

Αναφερόμενος στις συνέπειες της σύγκρουσης ο ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης επεσήμανε: «Πρέπει να δούμε στη συνέχεια τις συνέπειες τις διπλωματικές και παγκόσμια και τοπικά και τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην πίεση του Ιράν, και τον ρόλο της Τουρκίας. Σε πολιτικό επίπεδο η Τουρκία έχει πάρει σαφείς θέσεις γιατί όταν κηρύσσει 3ημερο πένθος. Διαδηλώσεις που έχουν γίνει, αλλά και θέσεις των υπουργών και υφυπουργών της Τουρκίας σχετικά με «τα αδέρφια μας» στην Παλαιστίνη υποκρύπτουν επιδιώξεις. Υπάρχει έδαφος που η Τουρκία να προσπαθήσει να εμφιλοχωρήσει. Την ίδια στιγμή υπάρχει και ανθρωπιστική καταστροφή γιατί τελειώνουν τα καύσιμα, τα τρόφιμα και το νερό.

Το Ισραήλ έχει εκτεθεί με την στρατιωτική επιστράτευση. Μετά από αυτή την κρίση ο Νετανιάχου δεν υπάρχει στο πολιτικό προσκήνιο, όπως και επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ τι θα φέρει. Πάμε σε μία ολική λύση, ο Μπάιντεν έκανε λόγο για την ύπαρξη δύο κρατών, κάτι που συμφέρει την Μεγάλη Βρετανία. Επίσης αμφισβητείται και ο Αμπάς γιατί στην περιοχή κυριαρχεί η Χαμάς».

Πόλεμος στο Ισραήλ – New York Times: Γιατί καθυστερεί η χερσαία επίθεση στη Γάζα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέβαλαν τη σχεδιαζόμενη εισβολή τους στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας για αρκετές ημέρες λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, ανέφεραν αργά το βράδυ του Σαββάτου, οι New York Times.

Η χερσαία επίθεση υποτίθεται ότι θα άρχιζε αυτό το σαββατοκύριακο, όμως αναβλήθηκε, εν μέρει εξαιτίας του συννεφιασμένου ουρανού, ο οποίος θα δυσκόλευε τους ισραηλινούς πιλότους και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών να παράσχουν αεροπορική κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τρεις υψηλόβαθμούς ισραηλινούς αξιωματικούς, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Υπενθυμίζεται πως το τελεσίγραφο του Ισραήλ προς τους αμάχους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή προς νότο έληξε στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου (14/10) και έκτοτε η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τους New York Times η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να εμπλέξει το Ισραήλ σε ένα πόλεμο μέσα σε πόλεις.

Δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χαμάς πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε μπούνκερ και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιμένουν πως η Χαμάς θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών ανατινάζοντας σήραγγες καθώς θα πλησιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Διαβάστε ακόμη: