Το πετρέλαιο υποχώρησε την Τετάρτη, καθώς οι δεσμεύσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να συνεχίσουν τις περικοπές της παραγωγής αργού μέχρι το τέλος του 2023 αντισταθμίστηκαν από τους φόβους για τη ζήτηση που προέρχονται από μακροοικονομικές προκλήσεις.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου Brent υποχώρησαν 2,85 δολ. ή 3,18% στα 88,04 δολ., ενώ το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 2,80 δολάρια ή 3,10% στα 86,46 δολάρια το βαρέλι.

Η διαδικτυακή συνεδρίαση της Joint Ministerial Monitoring Committee (JMMC) (Κοινής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης) του OPEC+ την Τετάρτη διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής του ομίλου, ανέφεραν δύο πηγές ενώ η συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη.

Η JMMC θα συνεδριάσει επόμενη στις 26 Νοεμβρίου, ανέφερε μια δήλωση.

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υπό πίεση από τους φόβους για τη ζήτηση που οδηγούνται από μακροοικονομικές προκλήσεις.

«Η προσοχή της αγοράς έχει μετατοπιστεί από την εστίαση στη βραχυπρόθεσμη στενότητα στις επιπτώσεις των επιτοκίων να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στο υποτονικό μακροοικονομικό περιβάλλον που συνεπάγεται και στον τρόπο με τον οποίο ο OPEC+ σχεδιάζει να το αντιμετωπίσει όταν συνεδριάσει στις 26 Νοεμβρίου», δήλωσε ο αναλυτής της Investec.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι θα συνεχίσει την εθελοντική περικοπή της προσφοράς αργού κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Ρωσία δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις τρέχουσες περικοπές των εξαγωγών αργού κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους και θα επανεξετάσει την εθελοντική περικοπή της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, που τέθηκε πίσω τον Απρίλιο, τον Νοέμβριο.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι οι κοινές εθελοντικές περικοπές από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία βοήθησαν στην εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου.

Ο Νόβακ χαιρέτισε επίσης τη θετική επίδραση που είχε η απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ και βενζίνης του Κρεμλίνου στην εγχώρια αγορά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί τις τιμές των καυσίμων στη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη: