Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη συμφώνησαν να παρατείνουν για δύο μήνες την εκεχειρία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, βάσει των ίδιων όρων με την αρχική συμφωνία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη.

Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Υεμένης και του κινήματος των Χούθι περιλαμβάνει το να επιτρέπεται ο ανεφοδιασμός πλοίων με καύσιμα σε λιμάνια που είναι υπό τον έλεγχο των Χούθι, κάποιες πτήσεις από το αεροδρόμιο της Σαναά και συνομιλίες για να ξανανοίξουν βασικοί δρόμοι στη πόλη Ταΐζ.

Η πλέον φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου έχει καταστραφεί από τα επτά και πλέον χρόνια πολέμου μεταξύ των Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, και των κυβερνητικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας,.

Αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, η Υεμένη έχει περάσει, ωστόσο, δύο μήνες σχετικής ανάπαυλας, από τις 2 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ η δίμηνη εκεχειρία που εκπνέει σήμερα.

«Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές αποδέχθηκαν τις προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών να ανανεωθεί η ισχύουσα εκεχειρία στην Υεμένη για δύο ακόμα μήνες», δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Χανς Γκρούντμπεργκ. «Η παράταση τίθεται σε ισχύ με την εκπνοή της ισχύουσας εκεχειρίας, σήμερα 2 Ιουνίου 2022 στις 19.00 ώρα Υεμένης (και ώρα Ελλάδας)», ανέφερε σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι παρατείνεται με βάση τους ίδιους όρους με την αρχική συμφωνία