Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones έπεσε εχθές Τρίτη καθώς η Wall Street αξιολογούσε ως πιθανή την περίπτωση το Κογκρέσο να εγκρίνει μια δοκιμαστική συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ.

Ο δείκτης των 30 μετοχών έχασε 50,56 μονάδες, ποσοστό 0,15%, κλείνοντας στις 33.042,78. Ο S&P 500 σημείωσε κέρδος 0,002% για να κλείσει στις 4.205,52, μετά από διαπραγμάτευση τόσο πάνω όσο και κάτω από την γραμμή μη μεταβολής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο  Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,32% για να τερματίσει στις 13.017,43 μονάδες, με κέρδη μετά από διαπραγμάτευση έως και 1,4% νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι κατέληξαν σε συμφωνία για αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους και αποφυγή χρεοκοπίας το Σαββατοκύριακο, με το Κογκρέσο να πρόκειται να ψηφίσει τη νομοθεσία ήδη την Τετάρτη. Χρειάζεται υποστήριξη τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών για να ψηφιστεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Η συμφωνία έρχεται λίγες μέρες πριν από τη λεγόμενη ημερομηνία Χ τη Δευτέρα, η οποία είναι η πρώτη ημερομηνία που το Υπουργείο Οικονομικών έχει σηματοδοτήσει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αθετήσουν τις υποχρεώσεις του χρέους.

Οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των ηγετών του Κογκρέσου προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές ότι θα μπορούσε να υπάρξει χρεοκοπία. Παρά τη δοκιμαστική συμφωνία, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στον δρόμο προς την ψήφιση του συμβιβασμού στη Βουλή, εν μέσω αυξανόμενης αντιπολίτευσης στο εσωτερικό του GOP.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων επηρέασε επίσης το επενδυτικό κλίμα.

Οι traders τιμολογούν με πιθανότητα 68,8% για αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Ο Nasdaq ενισχύθηκε από το σχεδόν 3% ράλι της Nvidia. Η μετοχή που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη έφτασε σε ανώτατο όριο 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων – δείκτης ελίτ που ξεπεράστηκε από λίγες μόνο μετοχές – σε ένα σημείο της συνεδρίασης της Τρίτης, καθώς οι μετοχές συνέχισαν να ανεβαίνουν μετά την ισχυρή έκθεσή της για κέρδη την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα