Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι πιέσεις στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι «το επιτόκιο πολιτικής μας μπορεί να μην χρειαστεί να αυξηθεί τόσο πολύ όσο θα ήταν διαφορετικά για να επιτύχουμε τους στόχους μας».

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell δήλωσε την Παρασκευή ότι οι πιέσεις στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα επιτόκια δεν θα πρέπει να είναι τόσο υψηλά για να ελέγξουν τον πληθωρισμό.

Μιλώντας σε νομισματική διάσκεψη στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες της Fed που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση προβλημάτων σε μεσαίου μεγέθους τράπεζες έχουν ως επί το πλείστον σταματήσει την εμφάνιση των χειρότερων σεναρίων.

Ωστόσο, σημείωσε ότι τα προβλήματα στη Silicon Valley Bank και σε άλλες θα μπορούσαν ακόμα να αντηχούν στην οικονομία.

«Τα εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας βοήθησαν να ηρεμήσουν οι συνθήκες στον τραπεζικό τομέα. Οι εξελίξεις εκεί, από την άλλη πλευρά, συμβάλλουν σε αυστηρότερους πιστωτικούς όρους και είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό», είπε ως μέρος μιας επιτροπής για τη νομισματική πολιτική.

«Ως αποτέλεσμα, το επιτόκιο πολιτικής μας μπορεί να μην χρειάζεται να αυξηθεί τόσο πολύ όσο θα άντεχε διαφορετικά για να επιτύχουμε τους στόχους μας», πρόσθεσε. «Φυσικά, η έκταση αυτού είναι εξαιρετικά αβέβαιη».

Ο Jerome Powell μίλησε σε μια περίοδο που οι αγορές περιμένουν την Fed στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, να κάνει ένα διάλειμμα από τη σειρά των αυξήσεων επιτοκίων που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022.

Ωστόσο, οι τιμές ήταν ασταθείς καθώς οι αξιωματούχοι της Fed σταθμίζουν τον αντίκτυπο που είχε και θα έχει η πολιτική στον πληθωρισμό ο οποίος το καλοκαίρι του περασμένου έτους έτρεχε σε υψηλό 41 ετών.

Συνολικά, ο Powell είπε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός.

Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ χαρακτήρισε την τρέχουσα πολιτική της Fed ως «συσταλτική» και είπε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα εξαρτώνται από δεδομένα και όχι μια προκαθορισμένη πορεία.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αύξησε το βασικό της επιτόκιο δανεισμού σε έναν στόχο 5%-5,25% από σχεδόν μηδέν όπου βρισκόταν από τις πρώτες μέρες της πανδημίας του Covid. Οι αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων λειτουργούν με καθυστέρηση ενός έτους ή περισσότερο, επομένως οι κινήσεις πολιτικής δεν έχουν διοχετευτεί πλήρως στην οικονομία.

Οι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ίδιας της Fed, προβλέπουν εδώ και καιρό ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγούσαν την οικονομία σε τουλάχιστον μια ήπια ύφεση, πιθανότατα αργότερα φέτος.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε με λιγότερο από τον αναμενόμενο ετήσιο ρυθμό 1,1% το πρώτο τρίμηνο, αλλά βρίσκεται σε καλό δρόμο να επιταχυνθεί κατά 2,9% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με έναν tracker της Fed της Ατλάντα.

Διαβάστε περισσότερα