Ιδιαίτερη αναφορά στην κρίση στον τραπεζικό κλάδο, τις συνέπειες του στην οικονομία, αλλά και τις διορθωτικές κινήσεις που ήδη δρομολογούνται για την αποτροπή ανάλογων φαινομένων έκανε ο Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι ανθεκτικός, ξεκαθάρισε ο κ. Πάουελ. Ωστόσο υπάρχει σαφής σύσφιγξη στη ροή των πιστώσεων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία. Το συμβούλιο παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης και συζήτησε διεξοδικά την εξέλιξη του ρίσκου.

Μάλιστα, ο κύριος Πάουελ αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα μέτρα που λαμβάνονται, με αφορμή και το πόρισμα που δημοσίευσε προ ημερών η κεντρική τράπεζα αναφορικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στην κατάρρευση της SVB, από την οποία και ξεκίνησε η κρίση και άρα τα τρωτά σημεία που εντοπίστηκαν.

Τα δεδομένα

Η σταθερότητα των τιμών παραμένει βασικός στόχος της κεντρικής τράπεζας. Για το σκοπό αυτό η τράπεζα έχει προχωρήσει σε συνολικά δέκα αυξήσεις των επιτοκίων από πέρυσι.

Η αμερικανική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και οι δείκτες είναι αδύναμοι, τόσο πέρυσι όσο και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Fed παραδέχτηκε ότι η απειλή της ύφεσης δεν έχει απομακρυνθεί. Τα περιθώρια στην αγορά εργασίας παραμένουν ιδιαίτερα σφιχτά, με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά, αν και υπάρχουν ενδείξεις που παραπέμπουν σε αποθέρμανση.

Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, αν και έχει περιοριστεί σε σχέση με την περσινή χρονιά. Σε κάθε περίπτωση παραμένει πολύ μακριά από τον στόχο του 2%.

Το συμβούλιο γνωρίζει την πίεση που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός στην πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά, κυρίως σε κλάδους όπως τα τρόφιμα.

Το συμβούλιο προχώρησε σε μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα νομισματικής πολιτικής, αναγνωρίζοντας ότι οι συνέπειες της θα αργήσουν να φανούν.

Σηκώνει χειρόφρενο;

Σε ευθεία ερώτηση για το αν η ανακοίνωση του συμβουλίου παραπέμπει σε παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, ο κ. Πάουελ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «μια απόφαση για παύση δεν ελήφθη σήμερα». Ωστόσο, επεσήμανε αυτό που είχαν ήδη παρατηρήσει οι αναλυτές, ήτοι τη διαγραφή από το ανακοινωθέν της φράσης πως «απαιτείται περαιτέρω περιοριστική πολιτική», δηλώνοντας πως αποτελεί πολύ σημαντική αλλαγή.

Εξήγησε, λοιπόν, πως το τοπίο που θα διαμορφωθεί στην οικονομία θα εξεταστεί πιο προσεκτικά κατά το επόμενο συμβούλιο, τον Ιούνιο, αφήνοντας να εννοηθεί πως ουσιαστικά τότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το αν απαιτείται ή όχι κι άλλη αύξηση των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, βασικό κριτήριο θα αποτελέσουν τα στοιχεία της οικονομίας και δη, του πληθωρισμού, με τον πρόεδρο της Fed να υποστηρίζει πως το συμβούλιο είναι έτοιμο και για επιπλέον αυξήσεις, εάν τα δεδομένα παραπέμπουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε περισσότερα