Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαπραγματεύεται πτωτικά σήμερα καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία  από τον πρόεδρο της Federal Reserve Jerome Powell στην Ουάσιγκτον. Οι αναλυτές προσδοκούν για υποδείξεις σχετικά με την κατεύθυνση της πολιτικής των επιτοκίων.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 45 μονάδες ή 0,1%. Ο S&P 500 διαπραγματεύεται σχεδόν αμετάβλητος, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,4%.

Μια ομιλία του Jerome Powell στην Οικονομική Λέσχη της Ουάσιγκτον που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τρίτης παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι χρηματιστές βλέπουν την ομιλία του Powell ως μια ευκαιρία για τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας να διευκρινίσει πού κατευθύνονται τα επιτόκια και για πόσο χρόνο.

«Ακριβώς όπως η Fed εξαρτάται από τα δεδομένα, οι επενδυτές εξαρτώνται από τα σχόλια του Powell », δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στην CFRA Research. «Με την ομιλία του στην Οικονομική Λέσχη της Ουάσιγκτον σήμερα, νομίζω ότι η προσοψή θαδωθεί στο αν πει κάτι νέο».

Οι αγορές ερμήνευσαν τη συνέντευξη Τύπου του Powell την περασμένη εβδομάδα μετά την απόφαση της Fed ως ότι η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι παρατηρείται σταθερή πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού, πυροδοτώντας ένα ράλι στις μετοχές.

Ο πρόεδρος της Fed της Minneapolis Neel Kashkari αντέκρουσε αυτήν την ερμηνεία στο CNBC νωρίς την Τρίτη, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει “παγώσει” αρκετά τον πληθωρισμό για να «κηρύξει τη νίκη».

«Έχουμε δουλειά να κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να βάλει ένα όριο στον πληθωρισμό», είπε ο Kashkari. «Πρέπει να αυξήσουμε επιθετικά τα επιτόκια για να θέσουμε ένα ανώτατο όριο στον πληθωρισμό και μετά να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να λειτουργήσει μέσω της οικονομίας».

Εν τω μεταξύ η σεζόν οικονομικών αποτελεσμάτων εξελίσσεται με αποτελέσματα από εταιρείες όπως η Chipotle που ανακοινώνονται μετά το κλείσιμο της σημερινής διαπραγμάτευσης.

Μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, λίγο περισσότερες από τις μισές εταιρείες του S&P 500 έχουν αναφέρει κέρδη, με περίπου 69% να ξεπερνούν τις προσδοκίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet.

Hertz και DuPont σημείωσαν άνοδο 7% και 5%, αντίστοιχα, με βάση τα κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street.

Διαβάστε ακόμη: