Ο Λευκός Οίκος και οι διαπραγματευτές του Κογκρέσου έφτασαν σε μια συμβιβαστική συμφωνία την Παρασκευή για να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους για δύο χρόνια, με μόλις έξι ημέρες να απομένουν πριν το έθνος αντιμετωπίσει σοβαρή απειλή αθέτησης χρέους.

Σε αντάλλαγμα για να ψηφίσουν για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής θα επιτύχουν τουλάχιστον δύο από τις υψηλότερες προτεραιότητές τους: την επαναφορά των βασικών ομοσπονδιακών δαπανών το 2024 για τα περισσότερα προγράμματα διακριτικής ευχέρειας και την κατάργηση ορισμένων από τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν για την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων ως μέρος του 2022 Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, δήλωσαν στο CNBC δύο πηγές με γνώση των συνομιλιών.

Αυτά τα χρήματα του IRS που καταργήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για να καλύψουν μεγάλο μέρος του ελλείμματος στην εγχώρια χρηματοδότηση που δημιουργήθηκε από τις περικοπές των δαπανών του GOP, διατηρώντας ουσιαστικά τα προγράμματα ενώ παράλληλα θα περικόπτονταν τεχνικά το συνολικό ποσό. Τα οφέλη για την υγεία του Πενταγώνου και των βετεράνων θα γλιτώσουν από τυχόν περικοπές και θα δουν τη χρηματοδότησή τους να αυξάνεται πραγματικά το επόμενο έτος.

Οι λεπτομέρειες ήταν ακόμα ρευστές το πρωί της Παρασκευής, με δύο αξιωματούχους να αποκαλούν τη χρηματοδότηση της IRS ως «ζωντανό ζήτημα».

Οι εκπρόσωποι του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τα αναδυόμενα περιγράμματα.

Αλλά εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να προσφέρει και στα δύο μέρη μια νίκη.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν, σωστά, ότι είχαν εξασφαλίσει περικοπή στις βασικές κρατικές δαπάνες για το οικονομικό έτος 2024.

Οι Δημοκρατικοί, επίσης, θα μπορούσαν να πουν ότι διατήρησαν τη συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων προγραμμάτων σε επίπεδα χρηματοδότησης είτε ίσα είτε ακριβώς κάτω από τα τρέχοντα.

Διαβάστε περισσότερα