Σε άμεση συνάρτηση με την έκβαση της πανδημίας και τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, εάν θα υπάρξει δηλαδή από την κυβέρνηση πρόωρη προσφυγή στην κάλπη εντός του έτους, βρίσκεται το πλάνο για την  πλήρη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις «κρατικές» τράπεζες και η «καθαρή» ιδιωτικοποίηση τους!

Ως γνωστόν, στην Τρ. Πειραιώς οι δομικές αλλαγές επήλθαν μέσω της αύξησης κεφαλαίου μαμούθ των 1,3 δις. καθώς το δικαίωμα προτίμησης υπέρ των νέων μετόχων μείωσε το ποσοστό του κράτους (ΤΧΣ) στο 27% και προσέλκυσε κορυφαίους ξένους και Έλληνες επενδυτές! Και η μερική ιδιωτικοποίηση της Τρ. Πειραιώς είναι μόνο η αρχή!

Την ώρα τούτη το νέο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η εξυγίανση της Εθνικής τράπεζας γύρω από την οποία πλέκεται ένα καινούριο success story! Το οποίο άμεσα συνδέεται με την σταδιακή ιδιωτικοποίηση της!

Με αφορμή το νέο νόμο για το ΤΧΣ, που επί καιρό τη μέρα γράφεται και τη νύχτα …σβήνεται, (θα ασχοληθούμε αναλυτικά και επισταμένα) προωθείται placement του ΤΧΣ, προκειμένου να διατεθεί σε ιδιώτες επιχειρηματίες και επενδυτές, Έλληνες και ξένους, το 20% των μετοχών της Εθνικής από το 40,3% που το Ταμείο κατέχει στην τράπεζα.

Το placement είναι προγραμματισμένο να γίνει εντός του έτους, πιθανόν και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διενεργηθούν πρόωρες εκλογές και το οικονομικό κλίμα θα έχει αποκατασταθεί μετά το τελευταίο κύμα της πανδημίας του κορωνοιού!

Την ίδια στιγμή, ο συντονιστής της έκδοσης, ο κορυφαίος οίκος Goldman Sachs, έχει πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με πολύ σοβαρούς, ισχυρούς και αξιόπιστους επιχειρηματίες και επενδυτές προκειμένου να καταστεί σαφές το ενδιαφέρον τους για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής!

Υπό αυτό το πρίσμα ο σχεδιασμός για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις «κρατικές» τράπεζες έχει γίνει, οπότε διερευνάται η κατάλληλη χρονική συγκυρία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, την σταδιακή αποκρατικοποίηση της Εθνικής θα ακολουθήσει και η Τρ. Πειραιώς καθώς και εκεί θα υπάρξει νέα αποεπένδυση από το ΤΧΣ (πιθανότατα στα τέλη του έτους και αφού προηγηθεί η Εθνική) και διάθεση νέου πακέτου μετοχών σε ξένους και Έλληνες επενδυτές, μικρούς και μεγάλους.

Προσπαθώντας κανείς να διακρίνει την «μεγάλη εικόνα» στον τραπεζικό χάρτη, θα αντιληφθεί και θα συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα ενός «Εθνικού πρωταθλητή»!!!

Ωστόσο επί της παρούσης ας αρκεστούμε στα success stories της χρονιάς, αρχής γενομένης από την Εθνική…


Χίλτον: Από 15.000 plus το τ.μ. οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων!

Επειδή όπως βλέπω, το νέο project του Χίλτον, το οποίο μετατρέπεται σε Conrad αναπτύσσοντας μια συνθέτη εικόνα που περιλαμβάνει από υπερπολυτελείς κατοικίες έως και πανάκριβα εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα, τραβάει την προσοχή της κοινής γνώμης, ειδικά όσον αφορά τα διαμερίσματα που θα διατεθούν υπό την διαχείριση της Conrad residences και της Waldorf Astoria residences, θα σας δώσουμε κάποιες χρήσιμες πρώτες πληροφορίες!

Κατ’ αρχήν οι προς πώληση κατοικίες θα είναι 50, και θα αναπτυχθούν στους 3 τελευταίους ορόφους του Χίλτον (Conrad εφεξής), δηλαδή από το 9ο έως τον 12ο όροφο!

Οι πληροφορίες λένε πως θα πρόκειται για ότι καλύτερο έχουμε δει να κατασκευάζεται στο κέντρο της Αθήνας σε επίπεδο διαμερισμάτων, τα οποία θα έχουν συγκλονιστική θέα σε όλη την Αθήνα αλλά και σημαντικά προνόμια όσον αφορά παροχές που θα δοθούν στους νέους ιδιοκτήτες, από πισίνες, μασάζ, σάουνες, πριβέ εστιατόρια και γυμναστήρια για τους ιδιοκτήτες, ιδιωτικά lounge με όλες τις ανέσεις, εκπτωτικές κάρτες για τα εμπορικά καταστήματα, δωρεάν πάρκινγκ 2 ή και τριών αυτοκινήτων, πρόσβαση στη θάλασσα και ξαπλώστρες σε οργανωμένες παραλίες…

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι οι τιμές ανά τετραγωνικό μετρό έχουν προσδιοριστεί σε ένα πλαίσιο από 15.000 το τμ και πάνω, επί τη βάσει του σχεδιασμού, των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν και της διάθεσης του κάθε νέου ιδιοκτήτη να ρίξει παραπάνω χρήμα με βάση το προσωπικό του γούστο!

Και όπως διαβεβαιώνουν έγκυρες πηγές, ήδη έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον και από Έλληνες αλλά και από ξένους κυρίως επενδυτές που βρίσκουν το location εξαιρετικό, δίπλα στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη, 500 μέτρα από την Πλατεία Συντάγματος και την καρδιά της πόλης και με εύκολη πρόσβαση – μια ευθεία από την παραλιακή Αθήνα!

Και όπως είναι λογικό, το νέο αυτό συνθέτο project εκτινάσσει τις τιμές των ακινήτων σε όλη την ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας την τάση ανόδου των τιμών στο κέντρο της πόλης που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια!


Όλο το «παζάρι» Lamda – εργολάβων για το Ελληνικό!

Αφού πρώτα είχαν γίνει οι παρουσιάσεις των τεχνικών προσφορών στο Ελληνικό και στη συνέχεια ακολούθησαν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές οι οποίες άνοιξαν, η Lamda ξεκίνησε το «παζάρι» με τα 4 εργοληπτικά σχήματα που διεκδικούν το έργο της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος και των έργων υποδομής του Ελληνικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ!

Επί της ουσίας πρόκειται για την διαδικασία που τυπικά αποκαλείται «παρουσίαση των προσφορών», δηλαδή οι εταιρείες καλούνται να πιστοποιήσουν ότι με βάση τις οικονομικές τους προσφορές μπορούν να υλοποιήσουν το έργο!

Σε απλά λόγια, πρόκειται για ένα άτυπο παζάρι, όπου η Lamda μπορεί να καταλήξει σε όποιον εργολάβο θέλει, πρώτον υπό το βάρος του επανακαθορισμού της τιμής που έδωσε στον διαγωνισμό και δεύτερον επί τη βάσει του ποιος θα την πείσει ότι μπορεί να εκτελέσει το έργο αξιόπιστα, εντός του χρονοδιαγράμματος που τίθεται και κυρίως χωρίς υπερβάσεις και ανατροπές μελετών…

Και τρίτον, με άξονα, ποιον ή ποιους θέλει για «συμπαίκτες» στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, κοιτάζοντας κανείς την υπόθεση από μακριά, από απόσταση, για να βλέπει «όλη την εικόνα»…

Οι παρουσιάσεις – επαναδιαπραγματεύσεις για το Ελληνικό ξεκίνησαν τη Δευτέρα με πρώτη την Αβαξ που είχε υποβάλει την φθηνότερη οικονομική πρόταση, γύρω στα 265-269 εκατ. ευρώ!

Ακολούθησε χθες η κοινοπραξία Άκτωρ – Αρχιρόδον που είχε δώσει κατά πληροφορίες οικονομική προσφορά μόλις 3-4 εκατ. ευρώ υψηλότερη από την Αβαξ, ενώ σήμερα κάνει την παρουσίαση της η ΓΕΚ Τέρνα, που φέρεται να έχει δώσει οικονομική πρόταση που κυμαίνεται γύρω στα 312 εκατ. ευρώ, με άλλες πηγές να υποστηρίζουν ότι τελικά κινήθηκε πέριξ των 290 εκατ. ευρώ!

Και τέλος την Πέμπτη θα κάνει την παρουσίαση της η κοινοπραξία Ιντρακάτ – Μυτιληναίος που φέρεται να έχει δώσει οικονομική πρόταση για το Ελληνικό που σύμφωνα με κάποιες πηγές κινείται γύρω στα 320 εκατ. ευρώ και κάποιες άλλες γύρω στα 340 εκατ. ευρώ!

Μέσα από τη διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης με την Lamda θα προκύψει κατά πόσον με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του καθενός, οι εργολάβοι θα μπορέσουν να ρίξουν τις τιμές σε τέτοιο επίπεδο ούτως ώστε να πάρουν τη δουλειά!

Ωστόσο επαναλαμβάνω- και γίνομαι κουραστικός- ότι μπορεί τελικά το τίμημα να μην παίξει και τον καθοριστικό ρόλο καθώς πρόκειται για δουλειά ιδιωτική στην οποία πρέπει κανείς να λάβει υπόψιν στρατηγικές συμμαχίες, ευρύτερες συμφωνίες και κοινές προοπτικές!

Η Αβαξ φέρεται να παρουσιάζει ως δυνατό χαρτί την οικονομική προσφορά της και την ενίσχυση σε μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων (που είναι χρήσιμα για την υπογειοποίηση) με αφορμή το έργο μαμούθ της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας που έχει αναλάβει.

Η Άκτωρ επικαλείται και προβάλλει, πέραν της ανταγωνιστικής τιμής, την ύπαρξη εγκατεστημένης εργολαβίας στην παραλιακή όπου εκτελεί το έργο του νέου οδικού άξονα από το ΣΕΦ, έως το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και το οποίο εφάπτεται της υπογειοποίησης!

Η ΓΕΚ Τέρνα έχει το πλεονέκτημα του ισχυρού συμπαίκτη με την Lamda, καθώς θα εγκαταστήσει εργολαβία στο Ελληνικό όπου και θα κατασκευάσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Καζίνο στο οποίο είναι και βασικός μέτοχος.

Δηλαδή είναι επενδυτής – μέτοχος του project, γεγονός που δυνητικά μπορεί να παίξει ρόλο στη λήψη αποφάσεων!

Τέλος, η Ιντρακάτ με τον Μυτιληναίο φέρονται να έχουν κάνει μια σοβαρή και αξιόπιστη πρόταση, που ναι μεν είναι πιο «ακριβή», ωστόσο λαμβάνει υπόψη τα κενά των μελετών, ασάφειες του διαγωνισμού που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβάσεις και φυσικά τα νέα δεδομένα των πρώτων υλών και των οικοδομικών υλικών που οι τιμές τους έχουν εκτιναχθεί στα ύψη!


Τα «χαρτιά» πρωταγωνιστές του νέου ράλι ανόδου στο Χρηματιστήριο!

Με λογικές και συμπεριφορές από τα …παλιά καλά χρόνια της Σοφοκλέους, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει πάρει μπρος, με …ατμομηχανή τις τράπεζες και δευτερευόντως τα blue chips, τα βαριά «καλά χαρτιά» του 25άρη!

Η εικόνα αυτή που παρουσιάζει εσχάτως η Λεωφόρος Αθηνών έρχεται να καταδείξει αφενός τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η οποία επιστρέφει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις, ενώ οι ενδείξεις αναχαίτισης της πανδημίας δημιουργούν σοβαρές προσδοκίες για νέα χρονιά ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού και ταυτόχρονα υλοποίησης σπουδαίων επιχειρηματικών projects!

Αφετέρου καταδεικνύεται το γεγονός ότι στο Χρηματιστήριο επικρατούσε η λογική του «πιεσμένου ελατηρίου» υπό το βάρος των συνθηκών και της αρνητικής συγκυρίας του κορωνοιού και της κατ’ επέκταση οικονομικής κρίσης των δυο τελευταίων ετών που σάρωσε νοικοκυριά και επιχειρήσεις!

Την ώρα τούτη, πέραν πάσης αμφιβολίας, οι τράπεζες έχουν καταστεί οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στο ράλι του Χρηματιστηρίου, καθιστώντας το και πάλι τραπεζοκεντρικό!

Η ασφάλεια και η βεβαιότητα που εξέπεμπαν οι τράπεζες επί δεκαετίες ολόκληρες ως τα «σίγουρα χαρτιά», χωρίς ρίσκο και με σταθερή μερισματική απόδοση, επιστρέφουν στη συνείδηση των μικρών και μεγάλων επενδυτών, που βλέπουν πλέον μπροστά τους τις προσδοκίες μεγάλων «success stories» με κυρίαρχους άξονες τις «κρατικές» Εθνική και Πειραιώς που οδεύουν προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους και από δίπλα να ακολουθούν ή και να …προπορεύονται Alpha και Eurobank που ανακτούν την παλαιά τους Αίγλη, υπό την καθοδήγηση διοικήσεων τεχνοκρατικών που έχουν εξυγιάνει χαρτοφυλάκια και ισολογισμούς, με μείζον το ζήτημα των κόκκινων δανείων!

Το γεγονός είναι πως στον τομέα των τραπεζών προβλέπονται εξελίξεις που φέτος δεν θα μας κάνουν να πλήξουμε. Υπό την έννοια ότι τα νέα δεδομένα για το ΤΧΣ, με αφορμή το νέο νόμο που προβλέπεται να ψηφιστεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, θα οδηγήσουν σε ανατροπές υφιστάμενων καταστάσεων, ενώ από την άλλη πλευρά κρίσιμες θα καταστούν οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, αρχής γενομένης από την Fitch την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, που θα δώσουν το στίγμα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, φέτος το χειμώνα ή το αργότερο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023!

Μαζί με τις τράπεζες βλέπουμε και πάλι την επιστροφή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και τα blue cups, τα καλά βαριά χαρτιά του 25άρη, όπου τα σοβαρά funds είναι τοποθετημένα σε βάθος χρόνου!

Και εδώ υπάρχουν στον ορίζοντα μεγάλα stories όπως για παράδειγμα αυτό της ΔΕΗ, που εκτός των προοπτικών, επιχειρηματικών και χρηματιστηριακών (τώρα που φεύγουν οι βιαστικοί που πουλάγανε για να μπουν στις τράπεζες), καταδεικνύεται στην πράξη πώς πρέπει να ασκείται το «κρατικό» μάνατζμεντ!

Γιατί η αλήθεια είναι πως η αγορά για να προχωρήσει μπροστά χρειάζεται Στάσσηδες της ΔΕΗ και όχι Σαχίνηδες της ΕΥΔΑΠ, δηλαδή παλαιοκομματικούς νταραβεριτζήδες, που έχουν μάθει να λειτουργούν σε πλαίσια κομματικά, ρουσφετολογικά και πολιτικές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των προμηθευτών, των εργολάβων και των ισχυρών συμφερόντων!