Μέσα από την προφορική επαναδιαπραγμάτευση που ξεκινά άμεσα με τα τρία εργολαβικά σχήματα που υπέβαλαν τις καλύτερες – φθηνότερες προτάσεις στον διαγωνισμό για την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος και τα έργα υποδομής στο Ελληνικό, αρχικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ, η Lamda θα καταλήξει στον οριστικό ανάδοχο του έργου!

Μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, σύμφωνα με έγκυρες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, την φθηνότερη προσφορά υπέβαλε η Αβαξ, με τιμή κατώτερη των 270 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα η οικονομική πρόταση που υπεβλήθη προσδιορίζεται στα 267 εκατ. ευρώ!

Και υπό το πρίσμα αυτό, η Αβαξ ανακηρύσσεται προσωρινός μειοδότης, καθώς ο τελικός νικητής του διαγωνισμού, που δεν είναι μειοδοτικός με την στενή έννοια, θα καθορισθεί μετά το πέρας της διαδικασίας προφορικής διαπραγμάτευσης με την Lamda, που στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί και την αναθέτουσα αρχή!

Την δεύτερη καλύτερη πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπέβαλε η κοινοπραξία Άκτωρ – Αρχιρόδον με τίμημα ύψους 290 εκατ. ευρώ, πολύ κοντά δηλαδή στην πρόταση της Αβαξ, με διάφορα 23 εκατ. ευρώ!
Η ΓΕΚ Τέρνα, υπέβαλε την τρίτη φθηνότερη πρόταση μεταξύ των τεσσάρων σχημάτων που προσκλήθηκαν στην διαδικασία με την πρόταση της να κινείται περίπου στα 312 εκατ. ευρώ!

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Lamda μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών κάλεσε τις 3 πρώτες του διαγωνισμού, δηλαδή Αβαξ, Άκτωρ – Αρχιρόδον και ΓΕΚ Τέρνα σε διαπραγμάτευση, αφήνοντας εκτός το εργολαβικό σχήμα Ιντρακάτ – Μυτιληναίος η προσφορά του οποίου ήταν η τέταρτη, προκειμένου να βελτιώσουν περαιτέρω το υποβληθέν τίμημα και να καθοριστεί ο τελικός νικητής της συνθέτης διαγωνιστικής διαδικασίας!

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, μπορεί η Αβαξ να υπέβαλε στην Lamda Development την φθηνότερη προσφορά για το έργο – μαμούθ των 370 εκατ. ευρώ που αφορά την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος και τα έργα υποδομής του Ελληνικού, ωστόσο το ζήτημα της κατακύρωσης του διαγωνισμού δεν έχει λήξει, αλλά έπεται συνέχεια!

Ο διαγωνισμός δεν είναι μειοδοτικός αλλά σύνθετος, καθώς πρώτον πρόκειται για ιδιωτικό έργο και η αναθέτουσα αρχή, στην προκειμένη περίπτωση η Lamda μπορεί να το δώσει «όπου θέλει» και δεύτερον, υπάρχουν και άλλοι παράμετροι, όπως για παράδειγμα η διαδικασία διαπραγματεύσεων μετά τον διαγωνισμό, ούτως ώστε να επιτευχθεί ακόμη καλύτερο τίμημα σε συνδυασμό με την διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων από τους εργολάβους υπηρεσιών!

Yπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Lamda εντός των ημερών θα ξεκινήσει κύκλο διαπραγματεύσεων με τους τρεις πρώτους που προσέφεραν τις καλύτερες τιμές.

Και όπως προκύπτει μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, στον κύκλο των απευθείας διαπραγματεύσεων η Lamda θα ξεκινήσει συνομιλίες τόσο με τους δυο πρώτους, Αβαξ και Άκτωρ- Αρχιρόδον, οι προσφορές των οποίων ήταν πολύ κοντά, όσο και με την ΓΕΚ Τέρνα, του θεωρούμενου μεγάλου φαβορί που προς το παρόν περιορίστηκε στην τρίτη θέση.

Ωστόσο, μέσα από την διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων ο διαγωνισμός επί της ουσίας ξανανοίγει και καθίσταται αβέβαιος, απρόβλεπτος και αποκτά σημαντικό ενδιαφέρον…