Σε βέρτιγκο βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου για επαναφορά του 20% στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών σε περίπτωση εκλογικής νίκης του κόμματος. Η τοποθέτηση Κατρούγκαλου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από επιμελητήρια και φορείς, τη σφοδρή επίθεση της Ν.Δ., αλλά και έντονο παρασκήνιο στην Κουμουνδούρου, που οδήγησε τελικώς στην «απόσυρση» του πρώην υπουργού από τα ψηφοδέλτια.
Αρχικά, από τον κ. Κατρούγκαλο ζητήθηκε να δηλώσει πως εξέφρασε προσωπικές απόψεις. Όμως, με τον θόρυβο να συνεχίζεται, ο κ. Αλέξης Τσίπρας υποχρεώθηκε να παρέμβει τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Κατρούγκαλο αποφασίστηκε ο πρώην υπουργός να δηλώσει πως αποσύρεται από την εκλογική μάχη.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες από το Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης, τόνισε: «Το ομολόγησε ο Κατρούγκαλος ότι θέλει να επαναφέρει τον νόμο του για το ασφαλιστικό και έσπευσαν να τον διαγράψουν επειδή ήταν μαρτυριάρης και αποκάλυψε την αλήθεια».
Αυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ στο παρά ένα των εκλογών
Σάλο, πολιτική θύελλα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ και την παραίτησή του προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο Blue Sky για επαναφορά του 20% στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών σε περίπτωση επανεκλογής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στην Κουμουνδούρου, καθώς είναι ένα πρόσωπο που μετράει τις δηλώσεις του και δεν έχει προκαλέσει προβλήματα στο κόμμα.
Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, στην αξιωματική αντιπολίτευση σήμανε συναγερμός και στην πρώτη επικοινωνία που υπήρξε, του ζητήθηκαν διευκρινιστικές δηλώσεις. «Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα την προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας», ανέφερε. Αυτή η τοποθέτηση, ωστόσο, δεν κρίθηκε επαρκής.
Είχαν μεσολαβήσει οι πύρινες ανακοινώσεις από τη Ν.Δ. και τον Ακη Σκέρτσο και κυρίως οι αντιδράσεις των επιμελητηρίων και των φορέων. Παρέμβαση υπήρξε και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «in.gr» δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πρόγραμμα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αλλαγές στη ζωή τους, αλλά οι αλλαγές θα είναι θετικές». Ακολούθησε επικοινωνία του πρώην υπουργού Εξωτερικών με τον Αλέξη Τσίπρα και οι επόμενες κινήσεις έγιναν ταυτόχρονα. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ουσιαστικά με τη νέα ανακοίνωσή του κάλεσε τους πολίτες του Βόρειου Τομέα της Αθήνας να μην τον επιλέξουν την Κυριακή, τονίζουν από την Κουμουνδούρου.
«Οι συκοφαντίες της Ν.Δ. περί “κρυφής ατζέντας» είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλάει πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται με όργανο τη μιντιακή παντοκρατορία της Δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Αλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς… Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη», τόνισε.
Πηγές της διεύθυνσης εκλογών από το ΥΠΕΣ αναφέρουν ότι από τη στιγμή που η υποψηφιότητα του κ. Κατρούγκαλου έχει ανακηρυχθεί από τον Αρειο Πάγο, παραμένει σε ισχύ. Σε περίπτωση που εκλεγεί έχει δικαίωμα να παραδώσει την έδρα του.
Εως και τριπλάσιες οι ασφαλιστικές εισφορές
Εντονες ήταν οι αντιδράσεις σύσσωμου του επιχειρηματικού κόσμου, των εκπροσώπων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, στο ενδεχόμενο μιας πιθανής επιστροφής των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου για τους μη μισθωτούς. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, σε μια τέτοια περίπτωση οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να πληρώσουν έως και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς.
Για παράδειγμα, επαγγελματίας με καθαρό φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ, σήμερα πληρώνει εισφορές 230,25 ευρώ (α΄ κατηγορία), ενώ με τον νόμο Κατρούγκαλου θα πλήρωνε 449,17 ευρώ, ήτοι αύξηση 95%. Για εισόδημα 30.000 ευρώ, η αύξηση θα ήταν 192,6%, καθώς σύμφωνα με τον ν. Κατρούγκαλου θα έπρεπε να πληρώσει 673,75 ευρώ.
Αμεσα αντέδρασε και ο επιχειρηματικός κόσμος. Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γ. Στασινός, δήλωσε πως όλοι –μηχανικοί, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες– δεν θα δεχθούν ποτέ να επανέλθει η σχετική διάταξη που αποδείχθηκε καταστροφική. Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) Κ. Κόλιας σημείωσε ότι προφανώς ο κ. Κατρούγκαλος ξεχνάει την τεράστια ζημιά που έγινε στις επιχειρήσεις, καθώς και το γεγονός ότι οι διατάξεις του νόμου του κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη επιλογή στο παρελθόν οδήγησε στην εξόντωση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, ο Γ. Καββαθάς της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε σε καταδικασμένες στη συνείδηση των επαγγελματιών πολιτικές υπερφορολόγησης και μετατροπής του ασφαλιστικού σε φορολογικό, ενώ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εξέφρασε την ανησυχία του.
Θύελλα αντιδράσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τον επιχειρηματικό κόσμο
Να σημειωθεί ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου καταργήθηκαν από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές κατηγορίες-κλάσεις, και έως το 2020 –έτος εφαρμογής του νόμου Βρούτση– βάση υπολογισμού εισφορών 20% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία ήταν το πραγματικό εισόδημα των μη μισθωτών.
Μάλιστα, ένα από τα σημαντικά προβλήματα, όχι στην ουσία αλλά στην εφαρμογή του μέτρου, ήταν το γεγονός ότι για τον υπολογισμό της εισφοράς λαμβάνονταν υπόψη τα εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους. Μέχρι μάλιστα να εκκαθαριστούν από τη φορολογική διοίκηση τα εν λόγω εισοδήματα, λαμβάνονται υπόψη αυτά από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο έτος, γεγονός που οδηγούσε την καταβολή εισφορών με βάση εισοδήματα δύο ετών πίσω.
Βασικό επιχείρημα της τότε ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ήταν ότι οι εισφορές θα πρέπει να υπολογίζονται με ίδιο τρόπο τόσο για τους μισθωτούς όσο και για τους μη μισθωτούς. Για τον λόγο αυτό άλλωστε επέφερε και τα αντίστροφα αποτελέσματα από αυτά που υπολόγιζαν στην οδό Σταδίου: τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα που δηλώθηκαν, από 3,86 δισ. ευρώ το 2016 μειώθηκαν σε 3,4 δισ. ευρώ το 2017, πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου, παρά την ανάπτυξη που είχαμε τη χρονιά αυτή.
Διαβάστε περισσότερα
- Μύκονος: Πήγε σε ταβέρνα, έφαγε και τώρα κινδυνεύει με… κατάσχεση του λογαριασμού του
- Η κόρη του Μίκ Τζαγκερ συνελήφθη στην Ίμπιζα
- Ο λόγος που ο Μάρτιν Σκορσέζε απέρριψε τη σκηνοθεσία της «Λίστας του Σίντλερ»
- Ποδόσφαιρο: Οι 127 Έλληνες «παίκτες-μετανάστες» και οι χώρες…εξαγωγής
- Ετοιμάζει πρόταση 6 εκατομμυρίων η Γκλάντμπαχ στον ΠΑΟΚ για Κουλιεράκη