Δεν χωρεί αμφιβολία ότι στην Ελλάδα που αλλάζει και που από την απαξία των μνημονίων και της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως και το 2019 έχει εισέλθει σε φάση εξυγίανσης και υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, 3 βασικοί τομείς της οικονομίας και των επιχειρήσεων έχουν αναδειχθεί πρωταγωνιστές των καιρών, τους οποίους η συγκυρία ευνοεί και το μέλλον τόσο σε αμιγώς επιχειρηματικό επίπεδο όσο και ως προς την χρηματιστηριακή εικόνα προοιωνίζεται ευοίωνο!

Τράπεζες, Ενέργεια και Κατασκευές συνιστούν τα success stories της εθνικής οικονομίας και του Χρηματιστηρίου και ευλόγως συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών, για πολλούς και διάφορους λόγους!

Επιπροσθέτως, η προοπτική της ανάκτησης της Επενδυτικής Βαθμίδας, εντός του 2023 ίσως και πριν τις εθνικές εκλογές, που επιλύει οριστικά το ζήτημα της διαχείρισης και εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και βάζει την εθνική οικονομία και πάλι στο κόλπο, στο πάνω ράφι, αφήνοντας πίσω την εποχή του junk, αναμένεται να καταστήσει ακόμη πιο δελεαστική και ασφαλή την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά όπου με λιγότερο ρίσκο οι επενδυτές θα μπορούν να τοποθετηθούν στα πιο ασφαλή χαρτιά, που παρουσιάζουν την πιο δελεαστική προοπτική!

Μπορεί η χρηματιστηριακή αγορά να παρουσίασε μια στασιμότητα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τον Γενικό Δείκτη να μην έχει αποκτήσει εμφανή ανοδική τάση και κατεύθυνση, αλλά κυρίως εικόνα σταθεροποίησης γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ωστόσο ένας αντικειμενικός παρατηρητής θα έπρεπε να έχει εντοπίσει κατά το τελευταίο 15νθήμερο στοιχεία, κινήσεις, συναλλαγές και συγκεκριμένες μετοχές που προσδιορίζουν τάση για το μέλλον και προμηνύουν λίγο-πολύ τι επίκειται μέσα στο 2023!

Το γεγονός είναι ότι κατά τον Δεκέμβριο, και ειδικότερα όσο πλησιάζαμε προς το τέλος του μήνα, παρατηρήθηκε ένα μεθοδευμένο και προσεκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε συγκεκριμένους κλάδους και μετοχές, στην ουσία ένα επιλεκτικό μάζεμα μετοχών από εγχώρια αλλά και ξένα χαρτοφυλάκια!

Στο κάδρο αδιαμφισβήτητα μπήκαν η Ενέργεια και τα Πετρέλαια, με ΔΕΗ και Μότορ Όιλ να πρωταγωνιστούν και Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ και Ιντρακάτ να βρίσκονται εξίσου στο αγοραστικό ενδιαφέρον κυρίως των διεθνών επενδυτικών οίκων!

Βλέπετε, η ολοκλήρωση της συμφωνίας της Τέρνα Ενεργειακής με First και Macquarie, που έχει «κλείσει» και πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί, δημιουργεί κλίμα και προσελκύει ακόμη περισσότερους επενδυτές στον πιο δυνατό κλάδο (λόγω και της συγκυρίας) του ελληνικού χρηματιστηρίου!

Παράλληλα, η εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακής από 2 κορυφαία funds του πλανήτη δημιουργεί μεγάλες υπεραξίες τόσο για την μητρική ΓΕΚ Τέρνα όσο και για όλο τον κατασκευαστικό κλάδο!

Με αποτέλεσμα την ώρα τούτη οι ξένοι θεσμικοί να έχουν βάλει στο μικροσκόπιο και να τοποθετούνται επιλεκτικά τόσο στον Ελλάκτορα όσο και στην Άβαξ!

Την ίδια στιγμή πολύ ισχυρό παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες!

Με την Εθνική και την Τρ. Πειραιώς να παρουσιάζουν μεγάλες προσδοκίες λόγω της μελλοντικής αποκρατικοποίησής τους και πώλησης των πακέτων που κατέχει το ΤΧΣ, ενώ αντίστοιχα πολύ σοβαρό ενδιαφέρον υπάρχει για την Alpha Bank, η οποία υπό τη διοίκηση Ψάλτη κατέστη και πάλι πρωταγωνίστρια και όπου ο Ολλανδός Χόλτερμαν έχει ήδη καταστεί μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος, ξεπερνώντας τον Πόλσον!

Και στην περίπτωση της Alpha το 10% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ αποκτά σοβαρό ενδιαφέρον!

Για την Eurobank δεν χρειάζονται πολλά, καθώς αποτελεί ήδη μια μεγάλη δύναμη στον τραπεζικό χώρο, είναι απολύτως ιδιωτική με εξαιρετικό μάνατζμεντ και οι ορθές αποφάσεις της δικαιώνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η αποχώρησή της από το αμφίβολο και επικίνδυνο όπως εξελίσσεται project του Ελληνικού!

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι εκτός των συγκεκριμένων κλάδων, δηλαδή τις τράπεζες, την ενέργεια και τις κατασκευές, που είναι της μόδας και παράγουν αποτελέσματα, στο επίκεντρο των ξένων επενδυτών και παικτών έχουν μπει και μεμονωμένες μετοχές που έχουν παρόν και μέλλον! Όπως τα χαρτιά του ομίλου Στασινοπούλου (Βιοχάλκο κ.λ.π.) για παράδειγμα, αλλά και η Aegean, η Jumbo καθώς και η Alpha Αστικά Ακίνητα!

Διαβάστε ακόμη: