Από το Radar έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στην επικρατούσα ανησυχητική κατάσταση σχετικά με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, καταθέτοντας τις μαρτυρίες στελεχών της αγοράς, τραπεζικών στελεχών κυρίως, αλλά και επιχειρηματιών.
Αναφέραμε μάλιστα ότι επενδυτικά σχέδια είτε απορρίπτονταν είτε παρέμειναν στα συρτάρια των τραπεζών, την ώρα που οι επιχειρήσεις διψούν για φθηνά κεφάλαια, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένη από καθαρά τραπεζικές δανειοδοτήσεις.
Είχαμε αποκαλύψει δε ότι γνωστή τράπεζα έφθασε στο σημείο, να θριαμβολογεί γιατί ενέκρινε ένα (και μοναδικό μέχρι τότε) επενδυτικό σχέδιο μικρομεσαίας επιχείρησης, ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, την ώρα μάλιστα που ο επιχειρηματίας υποχρεώθηκε να λάβει υψηλότοκο δάνειο, από την ίδια τράπεζα, για να καλύψει τη συμμετοχή του!
Αλλά, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, σε κάθε ευκαιρία διαφημίζουν την καλή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και του επιχειρείν, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική και το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
Μια πρώτη γεύση πήραμε, όταν η ίδια η φον ντερ Λάινεν, παρουσία του πρωθυπουργού που προσέτρεξε σε βοήθεια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, αποκάλυψε ότι είχαν μείνει αδιάθετα εγκεκριμένα κονδύλια δεκάδων και εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Τώρα, τα επίσημα στοιχεία, που επικαλείται έρευνα του νέου Focus report του Ινστιτούτου “ΕΝΑ” καταγράφουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα, από αυτή που πίστευαν πολλοί ότι υπάρχει.
Οι «λιμνάζοντες» και αναξιοποίητοι πόροι από το Ταμείο φτάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ και μόλις το 8% των κονδυλίων έχει απορροφηθεί.
Ταυτόχρονα προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία, το 85,9%, του συνολικού ποσού αφορά δανειοδοτήσεις που έχουν δοθεί σε μόλις 35 εταιρείες-ομίλους μεγάλη δυναμικής και εμβέλειας.
Ουσιαστικά αποκαλύπτεται ότι η διάχυση των δανειοδοτήσεων και της ουσιαστικής ενίσχυσης του επιχειρηματικού κόσμου είναι πολύ περιορισμένη, γεγονός που οδηγεί σε αποκλεισμό τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ούτως ή άλλως έχουν δυσκολίες πρόσβασης στη δανειοδότηση από τις τράπεζες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσιάζει η έρευνα του ινστιτούτου “ΈΝΑ”:
– Η συνολική λογιστική απορρόφηση είναι 22%, ενώ η συνολική πραγματική απορρόφηση υπολογίζεται σε μόλις 8%.
– Η λογιστική απορρόφηση του σκέλους των επιχορηγήσεων είναι 21%, ενώ η πραγματική απορρόφηση υπολογίζεται σε 10%.
– Η λογιστική απορρόφηση του σκέλους των δανείων είναι 23%, ενώ η πραγματική απορρόφηση υπολογίζεται σε 6%.
Από την επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων για 161 δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων από το «Ελλάδα 2.0» προκύπτουν ότι μέχρι τώρα το προνομιακό επιτόκιο, το απολαμβάνουν λίγοι και μεγάλοι, ήτοι :
– Το 85,9% του συνολικού ποσού των δανείων αφορά σε δανειοδοτήσεις μεγαλύτερες των 10 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 63 δάνεια, τα οποία έχουν λάβει μόλις 36 εταιρείες/όμιλοι.
– Το 8,3% του συνολικού ποσού των δανείων αφορά σε δανειοδοτήσεις από 5 – 10 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 30 δάνεια, 30 εταιρειών.
– Το 5,4% του συνολικού ποσού των δανείων αφορά σε δανειοδοτήσεις από 1 – 5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 48 δάνεια, 48 εταιρειών.
– Το 0,4% του συνολικού αριθμού των δανείων αφορά σε δάνεια μικρότερα του 1 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 20 δάνεια τα οποία έχουν λάβει μόλις 20 εταιρείες.
Διαβάστε ακόμη:
- Μάθιου Πέρι: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Courteney Cox μετά τον θάνατο του
- Κλόντια Σίφερ: Η 18χρονη κόρη της Κλημεντίνη είναι ίδια η μαμά της – Οι σέξι πόζες στο Instagram
- Ανανεωτική Αριστερά: Από το ΚΚΕ εσωτερικού στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κασσελάκη
- Φήμες για επιθετική επανάκαμψη του Τέλη Μυστακίδη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα