Με πλούσια ατζέντα που περιλαμβάνει από placement και εισαγωγές νέων μετοχών μέχρι και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, υποδέχεται τον Σεπτέμβριο το εγχώριο πιστωτικό σύστημα αλλά και η ελληνική κεφαλαιαγορά

Με χρονολογική σειρά χθες ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, θα ακολουθήσει μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου η εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ και ο μήνας θα κλείσει με το placement του τελευταίου πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκονται στην κυριότητα του ΤΧΣ, υπό την προϋπόθεση πάντα του κλίματος που θα επικρατεί στις αγορές.

Όπως επισημαίνει έμπειρος τραπεζίτης στην «Α» κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα «τρέξει» τα τελευταία μέτρα μίας μακράς διαδικασίας επιστροφής σε πλήρη κανονικότητα καθώς ολοκληρώνονται και οι τελευταίες κινήσεις αναδιάρθρωσής του.

Πλέον οι τράπεζες, προσθέτει ο ίδιος, μετά από ένα πολυετή κύκλο μετασχηματισμού βρίσκεται εκ νέου σε θέση να υποστηρίξουν με χρηματοδοτικούς πόρους την πραγματική οικονομία και να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους τους.

Attica Bank: Αντίστροφη μέτρηση για την Γενική Συνέλευση στις 3 Σεπτεμβρίου

Οι νέες μετοχικές ισορροπίες στην Attica Bank

Ολοκληρώθηκε χθες  και τυπικά η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, δημιουργώντας την 5η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα βάσει εκτιμώμενου ενεργητικού. Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης, εντός απαιτητικών χρονοδιαγραμμάτων και με πρωτοφανή ταχύτητα – λίγες εβδομάδες μετά τη Συμφωνία Μετόχων – σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ενιαία τράπεζα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας συνολικά.

Μετά τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και τις Γενικές Συνελεύσεις της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, κατόπιν της απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης και της δημοσίευσής της στο ΓΕΜΗ, ολοκληρώθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της Παγκρήτιας.

Στόχος της Attica Bank από κοινού με την Παγκρήτια Τράπεζα είναι να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό προσφέροντας μια πραγματική εναλλακτική στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με νέα προϊόντα και καλύτερη τιμολόγηση υπηρεσιών και προμηθειών, όπου οι πελάτες και οι ανάγκες τους είναι στο επίκεντρο της τραπεζικής εξυπηρέτησης.

Τα οφέλη της συγχώνευσης για τους πελάτες τόσο της Attica Bank, όσο και της Παγκρήτιας είναι ήδη γεγονός, καθώς από αύριο κιόλας όλοι οι πελάτες της ενοποιημένης πλέον τράπεζας θα μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο τα ATM της Attica Bank όσο και της Παγκρήτιας για τις αναλήψεις τους χωρίς καμία επιβάρυνσή, ανεξάρτητα από το πού διατηρούσαν μέχρι σήμερα τον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Επίσης, οι δύο τράπεζες έχουν ήδη μηδενίσει τις προμήθειες για μεταφορές κεφαλαίων μεταξύ των λογαριασμών των πελατών τους, τόσο για συναλλαγές που διενεργούνται στα φυσικά καταστήματα όσο και στο e-banking και τα mobile apps τους.

Με βάση τον σχεδιασµό που έχει καταστρώσει η διοίκηση, θα ακολουθήσουν οι εγκρίσεις των εποπτικών αρχών –ΤτΕ και Επιτροπής Ανταγωνισµού– προκειµένου τον Οκτώβριο ή το αργότερο τον Νοέµβριο να υλοποιηθεί η συµφωνηθείσα αύξηση µετοχικού κεφαλαίου ύψους 675,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 475,1 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε µετρητά το ΤΧΣ και 200 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε µετρητά η Thrivest.

Επιπλέον, θα εκδοθούν τίτλοι κτήσης µετοχών (warrants) υπέρ των µετόχων που θα συµµετάσχουν στην αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου.

Το συνολικό ποσό που επιδιώκεται να αντληθεί από την έκδοση νέων µετοχών και warrants θα ανέλθει σε έως και 735 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της συµφωνίας, το ΤΧΣ «αναλαµβάνει την υποχρέωση µετά από έγγραφη ειδοποίηση της Thrivest να µεταβιβάσει και να παραδώσει στην Thrivest χωρίς επιβάρυνση 180,8 εκατ. τίτλους κτήσης, έτσι ώστε µετά από την άσκησή τους από την Thrivest η συµµετοχή της στη συγχωνευµένη τράπεζα να ανέρχεται σε 50% + 1 µετοχές της συγχωνευµένης τράπεζας».

Πρόκειται για την επακόλουθη επένδυση που περιγράφεται στη σύµβαση την οποία υπέγραψαν τα δύο µέρη, προκειµένου η πλευρά του ιδιώτη επενδυτή να καταστεί µέτοχος πλειοψηφίας σε ποσοστό που µπορεί να φτάσει έως το 58,5%, εφόσον η Thrivest επενδύσει το συνολικό ποσό των έως 200 εκατ. ευρώ και ασκήσει πλήρως τα δικαιώµατά της. Το µερίδιο του ΤΧΣ θα κυµανθεί από 35% έως 37% και του ∆ηµοσίου συνολικά (µαζί µε τον ΕΦΚΑ) µεταξύ 38,5% έως 40%.

Συνολικά στο πλαίσιο της ΑΜΚ θα εκδοθούν 359,5 εκατ. µετοχές, µε τιµή 1,87 ευρώ ανά µετοχή. Επιπλέον, θα εκδοθούν 359,5 εκατ. τίτλοι κτήσης, οι οποίοι θα παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγµα σε αναλογία µία µετοχή της συγχωνευµένης τράπεζας έναντι ενός τίτλου κτήσης. Η τιµή έκδοσης κάθε µετοχής της συγχωνευµένης τράπεζας που αντιστοιχεί σε κάθε τίτλο κτήσης είναι 0,05 ευρώ, ενώ ο αριθµός των µετοχών που αντιστοιχούν σε κάθε τίτλο κτήσης είναι 3,5.

Πως η Ελένη Βρεττού αναμόρφωσε την Attica Bank

Το Business plan

Παράλληλα η Ελένη Βρετού και το επιτελείο της έχουν ήδη ολοκληρώσει και το busines plan της νέας τράπεζας βασικοί άξονες του οποίου είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ταχύτατη επιστροφή σε σταθερή κερδοφορία που θα επιτρέψει την διανομή μερίσματος από την χρήση του 2028.

Όπως άλλωστε έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη, στόχος της Attica Bank είναι να εκμεταλλευθεί το κενό που υπάρχει στην αγορά των µικρών και πολύ µικρών επιχειρήσεων, καθώς στην μεγάλη πλειοψηφία τους δηλώνουν «αποκλεισμένες» από τις συστιμικές τράπεζες. Ισχυρό «όπλο» σε αυτή την προσπάθεια αναμένεται να είναι η υψηλή ρευστότητα που θα είναι σε θέση να διαθέτει η Attica Bank µέσα από την ανταγωνιστική τιµολόγηση των καταθέσεων σε σχέση µε το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα.

Συνολικό στόχος του επιχειρησιακού σχεδίου είναι το μερίδιο αγοράς στα δάνεια να προσεγγίσει σταδιακά το 10%, γεγονός που προϋποθέτει υπερδιπλασιασμό των χρηµατοδοτήσεων στο σύνολο του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Σε ότι αφορά την επιστροφή στην κερδοφορία, στόχος της διοίκησης είναι η τράπεζα, αμέσως μετά τις φετινές ζημιές που θα εγγράψει λόγω της εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων και τις συνεπακόλουθες τιτλοποιήσεις, να εμφανίσει κέρδη, σταθερά αυξανόμενα από το 2025.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα τράπεζα θα είναι σε θέση το α’ τρίμηνο του 2025 να ξεκινήσει την ενιαία λειτουργία της, διαθέτοντας δύναμη “πυρός” ενεργητικό ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ, καταθέσεις πάνω από 9 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 3,4 δισ. ευρώ, δείκτη “κόκκινων” δανείων κάτω του 3% και κέρδη προ προβλέψεων που θα προσεγγίζουν τα 80-100 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφει στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου

Στις 23 Σεπτεμβρίου στο ταμπλό του ΧΑ η Τράπεζα Κύπρου

Σημαντικά οφέλη από την επιστροφή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ προσδοκά η διοίκηση της Τράπεζας, με τις σχετικές διεργασίες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η έγκριση της εισαγωγής από την αρμόδια επιτροπή του Χ.Α. αναμένεται στις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα θα ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας στο LSE, με τη διαγραφή να τίθεται σε ισχύ στις 19 του ίδιου μήνα. Όσον αφορά την εισαγωγή των μετοχών της στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αυτή θα λάβει χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου.

Προκειμένου, μάλιστα, να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση των συνήθων μετοχών στο Χ.Α., η Τράπεζα Κύπρου, όπως αποκαλύπτει η διοίκησή της, έχει συμφωνήσει με το Χ.Α. την αποζημίωση ορισμένων εξόδων θεματοφυλακής τρίτων που θα επιβαρύνουν το Χ.Α. σε σχέση με τη λειτουργία της δομής διακανονισμού για τις συνήθεις μετοχές που τηρούνται υπό τη μορφή λογιστικής εγγραφής μέσω του αποθετηρίου τίτλων για το Χ.Α. που λειτουργεί από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ).

“Το Χ.Α. έχει δεσμευτεί να μεταβιβάσει αυτές τις εξοικονομήσεις κόστους στα μέλη του Χ.Α. ή στις τράπεζες θεματοφύλακες ως εξουσιοδοτημένους χειριστές, πράγμα που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες στο ΕΛΚΑΤ θα πρέπει να επιβαρύνονται με χαμηλότερο κόστος από την κατοχή συνήθων μετοχών μέσω του ΕΛΚΑΤ από ό,τι θα συνέβαινε διαφορετικά”, τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: “Αυτές οι ρυθμίσεις αναμένεται να συνεχιστούν για όσο διάστημα η εταιρεία συνεχίζει να αναλαμβάνει τα έξοδα του θεματοφύλακα σε σχέση με τα παραστατικά δικαιώματα που εκδίδονται σε σχέση με την εισαγωγή στο ΧΑΚ”.

Μέρισμα το 50% των φετινών κερδών

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου επιχειρεί να καταστήσει εξαιρετικά ελκυστική την επιστροφή της στο ταμπλό το ΧΑ, σκοπεύοντας να διανείμει στους μετόχου της, μέσω μερίσματος και επαναγοράς μετοχών, το 50% των κερδών της τράχουσας χρήσης.

Βάσει όσων αναφέρονται στο περιληπτικό σημείωμα, που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της, το payout των μετόχων από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης επιδιώκεται να ανέλθει στο 50%, υπό την αίρεση των απαιτούμενων εγκρίσεων, των συνθηκών που θα επικρατούν στην αγορά και των αποτελεσμάτων σχεδιασμού κεφαλαίου και ρευστότητας, ενώ την πρόθεση του Συγκροτήματος είχε προαναγγείλει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Πανίκος Νικολάου, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου.

Σημειώνεται ότι payout ratio της τάξης του 50% αποτελεί την υψηλότερη ανταμοιβή, που υπόσχεται εισηγμένη στο Χ.Α. τράπεζα. Σε αυτό το σημείο θεμελιώνεται το επενδυτικό αφήγημα, που αναμένεται να παρουσιάσει η διοίκησή της στους επενδυτές, εφόσον η διαγραφή μετοχών από το LSE και η εισαγωγή στην Αθήνα λάβει την έγκριση των μετόχων.

Η διοίκηση της τράπεζας σε συνεργασία με τους συμβούλους της προγραμματίσει σειρά παρουσιάσεων σε εξωτερικό, αλλά και σε εγχώριους θεσμικούς, τον Σεπτέμβριο.

Παρουσιάσεις που σε συνδυασμό με την φθηνή, συγκριτικά, αποτίμηση της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση της εμπορευσιμότητας του τίτλου και στην εκτόνωση της πίεσης από την επιδιωκόμενη αποεπένδυση των τριών μετόχων Λαϊκής, CarVal και Caius.

Εθνική Τράπεζα: το σχήμα που θα τρέξει το placement

Αναμφίβολα το πιο σημαντικό project έχει να κάνει με την διάθεση του στο τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) του εναπομείναντος 18,5% που εξακολουθεί να κατέχει στην Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διευθύνων Σύμβουλος Ταμείου Ηλίας Ξηρουχάκης φρόντισε πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες αναφορικά με την επιλογή συμβούλων, οι οποίοι και θα “τρέξουν” το τελευταίο σκέλος της αποεπένδυσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το σχήμα, το οποίο θα «τρέξει» τη διάθεση μέσω βιβλίου προσφορών, θα είναι το ίδιο που χειρίστηκε το πρώτο placement.

Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan και BofA, από τις ευρωπαϊκές τράπεζες η UBS ενώ από την Ελλάδα, ρόλο θα έχουν οι Axia, Euroxx και NBG Securities.

Σε ότι αφορά τώρα στις λεπτομέρειες του placement, καθώς στο τραπέζι ως γνωστών έχουν πέσει δύο ενδεχόμενα: είτε η διάθεση του συνόλου των μετοχών είτε η διατήρηση από το Δημόσιο ενός ποσοστού που θα κυμαίνεται κάτω του 10%, προφανώς και σε αυτή την περίπτωση τον τελευταίο λόγο θα έχει η κυβέρνησης και το οικονομικό επιτελείο.

Καθοριστικός παράγοντας είναι το κλίμα που θα επικρατεί στις αγορές την δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και όπως επισημαίνουν έμπειροι χρηματιστηριακοί αναλυτές καθ’ όλη την διάρκεια του Αυγούστου η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έδειξε ιδιαίτερα «αμυντικά» χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η διατήρηση του χρονοδιαγράμματος έχει τη σημασία της για την αγορά, καθώς αφενός μεν αποτελεί μια έμμεση καθοδήγηση για το πώς αναμένουν το κλίμα στις αγορές οι κορυφαίες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, που συμμετέχουν στο σχήμα και αφετέρου επειδή συντηρείται περιβάλλον προσδοκιών.

Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι σύμβουλοι της Τράπεζας Κύπρου επιδιώκουν να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της σε Χ.Α στις 23 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν το placement μετοχών Εθνικής Τράπεζας.

Στην αγορά, πάντως, είναι διάχυτη η αίσθηση πως και αυτή η διαδικασία θα στεφθεί με επιτυχία, με το ΤΧΣ να ολοκληρώνει έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη 14χρονη παρουσία του στο εγχώριο τραπεζικό γίγνεσθαι πριν απορροφηθεί από το Υπερταμείο.

Υπενθυμίζεται πως με την αρχική διάθεση του 22% στην ΕΤΕ, αλλά και το placement του 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το δημόσιο ταμείο ενισχύθηκε κατά 2,4 δισ. ευρώ.

Εάν σε αυτά προστεθούν τα περίπου 100 εκατ. ευρώ από τη Eurobank για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών που κατείχε το Ταμείο και τα 300 εκατ. ευρώ από τη UniCredit για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank, τότε το όφελος από την αποεπένδυση ξεπερνά τα 2,75 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: