Ολοκληρώθηκε σήμερα και τυπικά η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, δημιουργώντας την 5η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα βάσει εκτιμώμενου ενεργητικού.

Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης, εντός απαιτητικών χρονοδιαγραμμάτων και με πρωτοφανή ταχύτητα – λίγες εβδομάδες μετά τη Συμφωνία Μετόχων – σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ενιαία τράπεζα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας συνολικά.

Μετά τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και τις Γενικές Συνελεύσεις της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, κατόπιν της απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης και της δημοσίευσής της στο ΓΕΜΗ, ολοκληρώθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της Παγκρήτιας.

«Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά σκοπεύουμε να ανταποκριθούμε πλήρως»

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Τράπεζας, κυρία Ελένη Βρεττού, δήλωσε: «Ανοίγουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία των δύο τραπεζών, ένα νέο κεφάλαιο που θέλουμε πραγματικά να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα. Δουλεύουμε όλοι για μια νέα μεγάλη, εύρωστη και δυνατή τράπεζα, που θα αποτελέσει πρότυπο στην εξυπηρέτηση των πελατών και τη χρηματοδότηση των αναγκών τους. Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά σκοπεύουμε να ανταποκριθούμε πλήρως. Με την αμέριστη υποστήριξη των μετόχων μας και με τις άοκνες προσπάθειες των ανθρώπων μας – εξαιρετικών ομάδων και από τις δύο τράπεζες που με θέληση και καλή συνεργασία, θα κάνουμε το κοινό μας όραμα πραγματικότητα. Η νέα τράπεζα είναι γεγονός και έρχεται να υπενθυμίσει ότι η τραπεζική πίστη καλλιεργείται και αναπτύσσεται από ανθρώπους για ανθρώπους».

Attica Bank – Παγκρήτια: Τα οφέλη για τους μετόχους

Οι μέτοχοι… μίλησαν και άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο για την ένωση της Attica Bank με την Παγκρήτια εις σάρκα μίαν.

Σε πανηγυρικό κλίμα και με ισχυρή πλειοψηφία, οι γενικές συνελεύσεις των δυο τραπεζών άναψαν το πράσινο φως στο σχέδιο συγχώνευσης, και στη δημιουργία του 5ου πόλου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Attica Bank – Παγκρήτια: H ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ

Απομένει η ολοκλήρωση της ΑΜΚ ύψους 735 εκατ. ευρώ, η οποία εκτιμάται πως θα ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο που θα σηματοδοτήσει την οριστική αλλαγή σελίδας και την είσοδο στη νέα εποχή, με νέο επενδυτή.

Η «νέα τράπεζα» αναμένεται να ξεκινήσει με σημαντικά εφόδια και απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος που κρατούσαν τις δυο τράπεζες καθηλωμένες.

Για αυτό, και ο πήχης των στοχεύσεων μπαίνει αρκετά ψηλά, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την τοποθέτηση της διευθύνουσας συμβούλου της Attica Bank Ελένης Βρεττού. 

Ένα σχήμα που όπως η ίδια, θα αποτελέσει μια «νέα τραπεζική πρόταση που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να δώσει εναλλακτική επιλογή στους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Αλλά και «ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος και να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς, με στόχευση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ιδιώτες».

Η προίκα και οι στόχοι

Δυο κομβικά σημεία προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν:

α) η υπαγωγή στον Ηρακλή ΙΙΙ» των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων των δύο τραπεζών, ώστε σχετικός δείκτης να περιοριστεί σε επίπεδα κάτω του 3% για την κοινή τράπεζα. Attica Bank και Παγκρήτια είχαν αδύναμη κεφαλαιακή επάρκεια και κόκκινα δάνεια που προσέγγιζαν το 60%.

β) η ανακεφαλαιοποίηση του νέου σχήματος μέσω νέας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και έκδοσης τίτλων κτήσης ύψους 735 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν το ΤΧΣ με 475 εκατ. ευρώ, ο e-ΕΦΚΑ με 48 εκατ. ευρώ και η Thrivest Holdings μαζί με ιδιώτες επενδυτές με 200 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την κα. Βρεττού, η νέα τράπεζα, στο τέλος του 2024 εκτιμάται πως θα έχει συνολικό ενεργητικό 10 δισ. ευρώ αλλά και το 2027 να παρέχει χορηγήσεις στα επίπεδα των 7,6 δισ. ευρώ.

Πανελλαδικό δίκτυο και μικρομεσαίες

Ψηλά στην ατζέντα των στοχεύσεων του νέου τραπεζικού πόλου βρίσκεται η αύξηση των καταθέσεων μέσα από ανταγωνιστική τιμολόγηση και οι χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ήδη, κατά το πρώτο τρίμηνο και οι δύο τράπεζες μαζί πέτυχαν εκταμιεύσεις, ύψους σχεδόν μισού δισ. ευρώ (497 εκατ. ευρώ) και θετική πιστωτική επέκταση 262 εκατ. ευρώ. 

Στόχος είναι οι καταθέσεις το 2027 να ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις τα 7 δισ. ευρώ με νέες εκταμιεύσεις που θα υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, με δεδομένο μάλιστα όπως είπε η κα. Βρεττού πως η νέα τράπεζα θα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη – με βασικό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων άνω του 15%.

Δια ζώσης επικοινωνία

Στους κεντρικούς πυλώνες θα είναι επίσης οι υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας και οι τραπεζοασφαλιστικές εργασίες, μέσα από άριστα κατηρτισμένο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών κάθε πελάτη.

«Για εμάς η δια ζώσης επικοινωνία με τον πελάτη είναι προτεραιότητα και δεν θα κάνουμε εκπτώσεις σε αυτό», ανέφερε με έμφαση η κα. Βρεττού.

Σημαντικές θα είναι οι αποδόσεις στους μετόχους, με εκτιμώμενη απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 20% από το 2025

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα τράπεζα θα έχει διευρυμένο δίκτυο καταστημάτων ανά την επικράτεια και business centers για να προσεγγίζει κάθε πελάτη της χώρας – σε συνδυασμό επενδύσεις στα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης.

Τα οφέλη για τους μετόχους

Σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο της Attica Bank, σημαντικές θα είναι οι αποδόσεις στους μετόχους, με εκτιμώμενη απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 20% από το 2025 ενώ σωρευτικά η νέα τράπεζα αναμένεται να επιτύχει υψηλότερα κέρδη προ προβλέψεων που εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ σε μία τριετία.

Διαβάστε ακόμη: