Ανοδικά κινούνται στο ξεκίνημα της εβδομάδας (20/10) οι κύριοι δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια εβδομάδα γεμάτη με ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων μεγάλων εταιρειών και δεδομένα για τον πληθωρισμό. Παράλληλα έχουν την ελπίδα ότι το παρατεταμένο “λουκέτο” της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ θα λάβει σύντομα τέλος.

Στο ταμπλό αυτή την ώρα, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,98% και διαπραγματεύεται στις 46.641 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,05% στις 6.734 μονάδες και ο Nasdaq κάνει άλμα ύψους 1,43% στις 23.002 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων τόσο το 2ετές όσο και το 10ετές κινούνται αρνητικά στο 3,45% και 3,99% αντίστοιχα.

Ανακούφιση από τις εξαιρέσεις δασμών

Το κλίμα βελτιώθηκε χάρη σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαιρέσει τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες προϊόντα από τους αμοιβαίους δασμούς, ενώ εξετάζεται η εξαίρεση εκατοντάδων ακόμη. Η είδηση αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη διάθεση εντός της κυβέρνησης να μειωθούν οι δασμοί σε προϊόντα που δεν παράγονται στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη εβδομάδα ήταν εξαιρετικά ασταθής, εξαιτίας των εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ–Κίνας, την πίεση από ζημιές στις περιφερειακές τράπεζες και τις απώλειες σε ορισμένες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο οι κύριοι δείκτες κατάφεραν να κλείσουν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο. Η ισχυρή έναρξη της περιόδου αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου φαίνεται να ενισχύει το κλίμα, όπως και η προσδοκία των επενδυτών για μια νέα μείωση επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στα τέλη Οκτωβρίου.

Την Παρασκευή, οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street κινήθηκαν ανοδικά, καθώς ο Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια πιθανή εμπορική συμφωνία με την Κίνα, ενόψει της συνάντησής του με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη Νότια Κορέα αργότερα μέσα στον μήνα.

Αποκλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ–Κίνας

Ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι «τα πράγματα έχουν αποκλιμακωθεί» με την Κίνα και ότι αναμένεται να συναντηθεί σύντομα με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Χε Λιφένγκ. Οι δηλώσεις αυτές οδήγησαν πολλούς επενδυτές να εκτιμήσουν πως η απειλή του Τραμπ για επιβολή πρόσθετου δασμού 100% στις κινεζικές εισαγωγές από την 1η Νοεμβρίου πιθανόν δεν θα υλοποιηθεί.

Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe VIX είχε φτάσει πάνω από το επίπεδο του 28 την Παρασκευή, πριν υποχωρήσει κάτω από το 21 καθώς οι μετοχές ανέκαμπταν. Σήμερα κινείται γύρω στο 20.

Αυτή την εβδομάδα, σειρά μεγάλων εταιρειών θα ανακοινώσουν τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους: μεταξύ αυτών οι Netflix, Coca-Cola, Tesla και Intel. Την Παρασκευή θα δημοσιευθεί ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) του Σεπτεμβρίου, ο οποίος αναμένεται να δείξει ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Οι επενδυτές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο στοιχείο αυτό, λόγω της έλλειψης δεδομένων που έχει προκαλέσει το shutdown.

Οδηγός η Apple

Ώθηση στην αγορά αλλά ειδικά στις τεχνολογικές έδωσε η ανοδική πορεία της μετοχής της Apple, άνω του 4%, μετά τα πρώτα ικανοποιητικά στοιχεία από τις πωλήσεις του νέου iPhone 17 που ήδη οδήγησαν στην πρώτη αναβάθμιση της σύστασης για την πορεία της.

Η νέα σειρά του iPhone 17 καταγράφει εκρηκτική εκκίνηση, με πωλήσεις 14% υψηλότερες από το iPhone 16, ενώ το βασικό μοντέλο παρουσιάζει διπλάσια ζήτηση στην Κίνα χάρη στις αναβαθμίσεις του.

Με φόντο τα θετικά αυτά στοιχεία η Loop Capital αναβάθμισε τη σύσταση της για τη μετοχή της Big Tech από «ουδέτερη» σε «αγορά», με την επισήμανση ότι η ζήτηση για τα iPhone παρουσιάζει βελτίωση, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε πλέον στην αρχή του πολυαναμενόμενου κύκλου υιοθέτησης της Apple, που υποδηλώνει συνεχή αύξηση των αποστολών iPhone έως το 2027».

Διαβάστε ακόμη: