Το ρευστό, πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης με τις εκλογές για ανάδειξη αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο, πυροδοτούν εκ νέου σενάρια προσφυγής σε εκλογές.

Στο Μαξίμου επανήλθαν δριμύτεροι αυτοί που εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη να στήσει κάλπες για εκλογές στις 27 Μαρτίου εκμεταλλευόμενος το θολό τοπίο στο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η εκτίμηση που διατυπώνουν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι οποιοσδήποτε υποψήφιος επικρατήσει στο ΚΙΝΑΛ, το κόμμα την επόμενη ημέρα θα αντιμετωπίσει ισχυρούς κλυδωνισμούς, ενδεχομένως και πολυδιάσπαση.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει τη δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία να απορροφήσει ένα μικρό αλλά κρίσιμο ποσοστό από το ΚΙΝΑΛ.

Εκτιμούν επίσης ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα επιτείνει την εσωστρέφεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο δημοσκοπικά κινείται σε χαμηλά επίπεδα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναπτύξει δυναμική που να συνιστά απειλή για τη Νέα Δημοκρατία.

Η μάχη για τα κόμματα στην Α΄ Αθηνών

Εκλογές στις 27 Μαρτίου: Ποια εκτιμάται ότι θα είναι η διαφορά των κομμάτων

Σε περίπτωση κατά την οποία στηθούν κάλπες για εκλογές στις 27 Μαρτίου, οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου εκτιμούν με βεβαιότητα ότι η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξεπεράσει τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό σημαίνει ότι στις δεύτερες εκλογές που θα τεθεί επιτακτικά το δίλημμα της διακυβέρνησης, η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει ποσοστό που θα αγγίζει το 45%.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην αποσυσπείρωση που θα προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ μια νέα ήττα και το ζήτημα της διαδοχής που αναγκαστικά θα τεθεί στο μεσοδιάστημα από τις πρώτες μέχρι τις δεύτερες εκλογές.

Ανεξαρτήτως από την τελική απόφαση που θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης η εντολή που έχει δοθεί από το Μαξίμου είναι να τεθούν κυβέρνηση και κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα, ανεξάρτητα από το αν θαγίνουν εκλογές στις 27 Μαρτίου.

Με την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών και την εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα στη ΝΔ, πρόκειται να αναπτυχθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί σε κάθε νομό.

Η κινητοποίηση θα συνοδεύεται από περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ολόκληρη την Ελλάδα.