Τρίτη, 18 Ιαν 2022

Ετικέτα: ΚΙΝΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) είναι κεντροαριστερό πολιτικό κόμμα.

Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 και πρόκειται για συνασπισμό κομμάτων, στον οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το κόμμα προσωπείται στη Βουλή των Ελλήνων με 22 βουλευτές. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπείται από δύο ευρωβουλευτές, στην Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Είναι παράλληλα μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

ΚΙΝΑΛ: Η ίδρυση του κόμματος

Τον Ιούλιο του 2017 η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι», αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στη δημιουργία του κόμματος.

Το Νοέμβριο του ίδιου έτους, διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Νικήτρια αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,75% των ψήφων.

Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε το όνομα του νέου κόμματος και το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο.

Το Μάρτιο του 2018 πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Το συνέδριο ενέκρινε την ιδρυτική διακήρυξη, το καταστατικό και το πρόγραμμα, ενώ παρουσιάστηκε και το έμβλημα του νέου κόμματος.

Το Μάρτιο διεξήχθη το 2ο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, με σκοπό την οργανωτική ενοποίηση του κόμματος. Εξελέγη νέα Κεντρική Επιτροπή, ενώ το παρόν έδωσε και ο Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις ευρωεκλογές του 2019.

Στις ευρωεκλογές του ίδιου έτους, το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) έλαβε την τρίτη θέση, με ποσοστό 7,72%, εκλέγοντας δύο ευρωβουλευτές.

Ενόψει των πρόωρων εκλογών του Ιουλίου, προσχώρησε στο Κίνημα Αλλαγής ο βουλευτής Β΄ Αθηνών, Στάθης Παναγούλης.

Στις εκλογές το κόμμα έλαβε 8,10% και εξέλεξε 22 βουλευτές.

Page 1 of 54 1 2 54

EDITOR'S CHOICE

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ