Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των μελών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές, για την ανάδειξη των μελών των νομαρχιακών επιτροπών, των τοπικών οργανώσεων, αλλά και των συνέδρων του κόμματος. Παράλληλα όσοι βρέθηκαν στις κάλπες κλήθηκαν να ψηφίσουν και για την αλλαγή ονόματος.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Χαριλάου Τρικούπη στις κάλπες προσήλθαν 179.005 πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ το όνομα ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επέλεξε το 95% των ψηφισάντων.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του υπογράμμισε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται να ξεχάσει την ιστορία του και η επαναφορά του συμβόλου και του ονόματος είναι γιατί τιμούμε την ιστορία μας».

«Τα χρέη δεν τα δημιούργησε η γενιά μου, αλλά οφείλουμε απέναντι στον ελληνικό λαό να τα διαχειριστούμε με διαφάνεια. Δέσμευσή και προτεραιότητα μου είναι να ρυθμιστούν όλα αυτά τα χρέη ώστε να είμαστε 100% συνεπείς απέναντι σε αυτά που ανέφερα», απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε σχετική ερώτηση σημειώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος, Νίκο Σαλαγιάννη.

«Τιμούμε τη ρίζα μας, τη δημοκρατική – προοδευτική ρίζα, η οποία τα χρόνια της μεταπολίτευσης άλλαξε την Ελλάδα, με τεράστιες υποδομές, με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής. Στη νέα όχθη της προσπάθειας που κάνουμε, της προσπάθειας που έδωσε εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης ο ελληνικός λαός με μια τεράστια, συγκλονιστική συμμετοχή , κρατάμε όλα τα θετικά ως φάρο και πυξίδα. Δεσμεύομαι ότι τα αρνητικά δεν πρόκειται να τα αντιμετωπίσει ποτέ ξανά κανένας ψηφοφόρος μας, κανένας άνθρωπος που πιστεύει στις ιδέες και τις αρχές της δημοκρατικής παράταξης», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΠΑΣΟΚ: Ο πράσινος… ήλιος έχει την δική του ιστορία

Ποιος και πώς καθιέρωσε τον πράσινο ήλιο στο σήμα του ΠΑΣΟΚ αρχικά;

Ήταν Αύγουστος του 1974. Στο ξενοδοχείο «Καστρί», μια ομάδα νέων πολιτικών, μεταξύ των οποίων και ο κ. Θανάσης Τσούρας, συζητεί για το σήμα του νέου κόμματος.

Τότε δεν χρειάστηκε να προβληματιστούν ιδιαίτερα αφού ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, λίγες μέρες πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, είχε αποφασίσει μαζί με τους Αντώνη Λιβάνη και Γιώργο Κίσσωνα, στην Ιταλία, για το έμβλημα, ­το σύμβολο που επανήλθε χθες Κυριακή πανηγυρικά. Θα ήταν ο ήλιος που ανατέλλει.

Οι άλλες εναλλακτικές που είχαν πέσει στο τραπέζι

«Στην πορεία διατυπώθηκαν και άλλες προτάσεις, όπως, για παράδειγμα, το σπαθί ή η φλόγα. Ως σκέψεις κρίθηκαν καλές αλλά αφού το «είπε ο πρόεδρος» δεν υπήρχαν και πολλά περιθώρια διαφοροποίησης. Έτσι οι συζητήσεις περιορίστηκαν στο αν ο ήλιος θα είχε εννέα ή οκτώ ή λιγότερες ακτίνες. Τελικά, για λόγους συμμετρίας περισσότερο, παρά για κάποιον ειδικό συμβολισμό, οι ακτίνες έγιναν εννέα με φόντο το πράσινο της ελπίδας», αναφέρουν σε σχετικό ρεπορτάζ τους τα «ΝΕΑ» την περίοδο 2001.

Που στόχευε ο Ανδρέας Παπανδρέου;

Με την κίνηση αυτή ο Παπανδρέου έβαζε οριστικό τέλος στο παρελθόν, στα ονόματα και τα σήματα των κομμάτων τα οποία τον περασμένο αιώνα εξέφρασαν τη «δημοκρατική παράταξη».

«Αγνόησε το ‘στάχυ’ και το ‘κλαδί’ ελιάς που ήταν το σήμα της Ένωσης Κέντρου πριν από τη δικτατορία. (Το σήμα αυτό απέφυγε να το χρησιμοποιήσει στη Μεταπολίτευση και ο Γεώργιος Μαύρος, ο οποίος προτίμησε τον ‘φρυγικό σκούφο’). Δεν στάθηκε καν στο ‘τιμόνι’ της ΕΠΕΚ του Πλαστήρα. Ενώ και η ‘άγκυρα’, το έμβλημα των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου, δεν απασχόλησε την επιτροπή» έγραφαν τα «ΝΕΑ».

«Άλλωστε ως σύμβολο δεν συγκίνησε ιδιαίτερα τους μετέπειτα αρχηγούς των δημοκρατικών κομμάτων. Μόνο ο Πλαστήρας, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι αποτελεί συνέχεια του Βενιζέλου, κάτω από τη φωτογραφία του στα ψηφοδέλτια είχε το ναυτικό τιμόνι» καταλήγει το δημοσίευμα.