Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η εθνική οικονομία καταγράφει και πάλι πρωτόγνωρους και πρωτοφανείς εδώ και πολλά χρόνια ρυθμούς ανάπτυξης, που εν πολλοίς αποδίδονται στην έκρηξη του τουρισμού που δείχνει να ξεπερνά το ιστορικό καλοκαίρι του 2019, αλλά και στο συμμάζεμα του κράτους, στην προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, μεγάλων έργων, μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών!

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η χρηματιστηριακή αγορά έχει εισέλθει σε μια καθοδική τροχιά που αναμφίβολα τρομάζει!

Οι προφανείς αιτίες των ρευστοποιήσεων, ακόμη και των κορυφαίων εισηγμένων εταιριών όπως ο ΟΠΑΠ ή ο ΟΤΕ, είναι η ενεργειακή κρίση, τα υψηλά επιτόκια, η αύξηση του κόστους του χρήματος, ο πληθωρισμός, η ακρίβεια, η εμπόλεμη κατάσταση Ρωσίας – Ουκρανίας και η μόνιμη ασφαλώς κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις!

Ωστόσο, στην παρούσα φάση, που σε πολλές χρηματιστηριακές αγορές το momentum έχει αλλάξει, η πάλαι ποτέ Σοφοκλέους φαίνεται να έχει πληγεί περισσότερο από την πολιτική αβεβαιότητα που έχει ξεπροβάλει βίαια το τελευταίο χρονικό διάστημα!

Είναι προφανές, και το γνωρίζουν άλλωστε όλοι, πως οι αγορές για να λειτουργήσουν ομαλά, να προσελκύσουν επενδυτές και να αποκομίσουν υπεραξίες έχουν ως προϋπόθεση το ομαλό πολιτικό σκηνικό!

Η αβεβαιότητα διαλύει στην κυριολεξία την αγορά, πολύ περισσότερο από το ίδιο το γεγονός όταν και εάν συμβεί!

Στην παρούσα φάση, λοιπόν, βιώνουμε συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας μέσα από την αλλαγή πολιτικού σκηνικού που διαφαίνεται και το οποίο διαμορφώνεται ως ακολούθως:

1. Η Νέα Δημοκρατία μολονότι εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου βάσει των δημοσκοπήσεων, εντούτοις είναι βέβαιον ότι δεν θα καταφέρει υπό τις παρούσες συνθήκες να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ μετά την κρίση με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, είναι βέβαιον ότι τα δύο κόμματα δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κυβέρνηση συνεργασία, τουλάχιστον με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό!

2. Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της Ν.Δ. για πρώτη φορά καθίσταται εμφανής μια αποστασιοποίηση – αμφισβήτηση της ηγεσίας και του προσώπου του πρωθυπουργού, που μετά βεβαιότητας θα καταστεί στο μέλλον πιο σαφής, επί τη βάσει των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων και των πολιτικών εξελίξεων εντός του κόμματος!

3. Όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, ειδικά της Metron Analysis για το Mega που είναι η πιο πρόσφατη, ο ρόλος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. διευρύνεται και φαίνεται πως στην παρούσα φάση κατοχυρώνει τη θέση του στο σύστημα με ανοδικές την ώρα τούτη τάσεις!

4. Πέραν πάσης αμφιβολίας η Διαπλοκή και τα πανίσχυρα εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας εκτιμούν την ώρα τούτη ότι η αβεβαιότητα εξυπηρετεί τα σχέδιά τους να ελέγξουν το επιχειρηματικό -και όχι μόνο- παιχνίδι και προσβλέπουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας – μαριονέτες, στις οποίες θα κινούν τα νήματα μέσω πρωθυπουργών κοινής αποδοχής και κυβερνητικών σχημάτων απολύτως ελεγχόμενων!

5. Υπό αυτή την οπτική, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έχουν αρχίσει να ξεπροβάλλουν διάδοχες καταστάσεις. Κάθε «νταβατζής» της πιάτσας προμοτάρει και έναν υποψήφιο διάδοχο, ενώ κομματάρχες και τοπικοί άρχοντες ζυμώνονται και συνωμοτούν! Σε απλά, λόγια η κατάσταση είναι απερίγραπτη!

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, της αβεβαιότητας για το νέο πολιτικό σκηνικό που την ώρα τούτη διαμορφώνεται και που πιθανόν να οδηγήσει στο μέλλον σε κυβερνήσεις συνεργασίας και φάσεις διαδοχής στη Ν.Δ., και την εμφάνιση σε ρόλο πρωταγωνιστικό προσώπων δήθεν κοινής αποδοχής, τεχνοκράτες, κεντρικούς τραπεζίτες και υπαλλήλους των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και του Βερολίνου, όπου κουμάντο θα κάνουν οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, η αγορά βιαίως έχει γυρίσει προς τα κάτω χωρίς να διαφαίνεται πού και πότε θα διαφανεί το πραγματικό σημείο στήριξης και αντίστασης!

Όλα τα άλλα την ώρα τούτη είναι δευτερεύουσας σημασίας για το Χρηματιστήριο.

Σε εποχές πολιτικής αστάθειας δεν μετράνε ούτε κέρδη, ούτε συμφωνίες, ούτε επιχειρηματικά deals…

Διαβάστε ακόμη: