«Αιχμές» αναφορικά με τη χθεσινή ανάρτηση του ΝΑΤΟ που έδινε συγχαρητήρια στην «Ημέρα Νίκης» της Τουρκίας άφησε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε για «απόκλιση από τις αρχές της Συμμαχίας», εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τη «διορθωτική κίνηση» και το κατέβασμα του επίμαχου tweet.

«Τα όργανα της Συμμαχίας, ξεκινώντας από την ηγεσία της, τον γενικό γραμματέα, πρέπει να σέβονται και να τιμούν το σύνολο των συμμάχων και τις αρχές της Συμμαχίας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με το Λετονό ομόλογό του Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

«Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει τις τελευταίες δεκαετίες πολλά στο ΝΑΤΟ και δεν αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά», τόνισε και προσέθεσε: «Είμαι ικανοποιημένος διότι, μετά από το χθεσινό διάβημα, το ΝΑΤΟ προέβη σε διορθωτική κίνηση».

«Η ρητορική της Τουρκίας δεν αρμόζει σε σύμμαχο χώρα»

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη συνοχής στο πλαίσιο της Συμμαχίας, η οποία είναι πιο σημαντική από ποτέ, ενώ επανέλαβε πως «η ρητορική την οποία εκπέμπει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, δεν αρμόζει σε μια σύμμαχο χώρα».

«Εμείς από την πλευρά μας δεν θα διολισθήσουμε σε ρητορική αναβίωσης του παρελθόντος. Σαν μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, κοιτάμε προς το μέλλον», υπογράμμισε.

«Για εμάς σημασία έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, η δημοκρατία, το διεθνές δίκαιο. Και θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που έχει ακριβώς την ίδια προσέγγιση», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ μια συμμαχία κυρίαρχων κρατών και μια συμμαχία αυτών των αρχών, κάτι το οποίο μνημονεύεται σαφώς στο Στρατηγικό Δόγμα, που εισηγήθηκε ο γενικός γραμματέας και υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής στην Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο.

Ελλάδα και Λετονία τήρησαν στάση αρχής αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε πως η Ελλάδα, όπως και η Λετονία, τήρησαν στάση αρχής με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των χωρών του κόσμου και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Σημείωσε ότι «η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ο πυρήνας της ΕΕ, της οικογένειας της οποίας και οι δύο είμαστε μέλη».

Επισήμανε πως «έχουμε μια καθαρή θέση για την απόδοση ευθυνών για την διάπραξη τυχόν εγκλημάτων πολέμου, τίποτα δε μπορεί και δεν πρέπει να μένει ατιμώρητο», ενώ η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευαισθησία, αναφορικά με τη Μαριούπολη, μια πόλη η οποία έχει καταστραφεί και στην οποία ζούσαν πάνω από 100.000 Έλληνες.

Διαβάστε ακόμη: