Οι επιδοτήσεις κάλυψαν, μέχρι σήμερα, το 85% έως 94% των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια. Δεν υπάρχουν κονδύλια για να επιδοτήσουν το κόστος της ενέργειας σε τόσο υψηλά ποσοστά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγή του μείγματος των μέτρων στήριξης.

Βέβαια, με την κάλυψη έως 94% των αυξήσεων, αρκετά νοικοκυριά είχαν μηδενικούς λογαριασμούς, ενώ άλλα διαπίστωσαν και μικρές επιστροφές, καθώς η κρατική τιμή επιδότησης υπερκάλυπτε εκείνη του παρόχου.

Αυτή η πολιτική είναι αδύνατον να συνεχισθεί το 2023, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αφού δεν υπάρχουν οι ίδιες δημοσιονομικές συνθήκες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Αναγκαστικά, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στο «ψαλίδισμα» των επιδοτήσεων, καθώς ο προϋπολογισμός δεν αντέχει να επιδοτεί σε τόσο υψηλά επίπεδα, για τόσο μακρύ διάστημα.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε –μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ– πως το 2023, θα πρέπει:

  • Να υποκαταστήσουμε το αέριο που έχει πολύ υψηλές τιμές με άλλα καύσιμα.
  • Να εξοικονομήσουμε ενέργεια.
  • Να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση φαίνεται –στην παρούσα φάση– να απορρίπτει τα εισοδηματικά κριτήρια καθώς αποτελούν ατελές «εργαλείο», κοινωνικά άδικο για μισθωτούς και συνταξιούχους, με δεδομένο, μάλιστα, ότι η εισφοροδιαφυγή και απόκρυψη φορολογητέας ύλης φθάνει σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ωστόσο, θα εξετασθεί η επιβολή πλαφόν στην κατανάλωση ρεύματος, δεδομένου ότι πλέον δεν συμφέρει τα νοικοκυριά να χρησιμοποιούν ρεύμα για θέρμανση, αφού το πετρέλαιο είναι πλέον σημαντικά φθηνότερο.

«Σήμερα, το φυσικό αέριο κοστίζει σαν να ήταν το πετρέλαιο στα 500€ το βαρέλι ή η βενζίνη στα 6€ – 7€ ανά λίτρο. Αυτή η εξωφρενική τιμή του φυσικού αερίου περνά στους λογαριασμούς ρεύματος, αφού το 30% – 40% του ηλεκτρικού παράγεται από αέριο.

Με βάση τα ανωτέρω, τα περιθώρια είναι τρομακτικά στενά για το 2023. Το επόμενο έτος, τα υπερέσοδα από τους φόρους θα φθάσουν το 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό το οποίο, όμως, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει και άλλα προαναγγελθέντα μέτρα, όπως την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, που κοστίζει περί τα 470 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς.

Παράλληλα, το 2023 θα δοθούν οι πρώτες αυξήσεις έπειτα από πολλά χρόνια στους συνταξιούχους. Τμήμα της αύξησης έχει συνυπολογισθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας, ωστόσο, το ποσό είναι μεγαλύτερο και θα πρέπει να καλυφθεί από τις υπερεισπράξεις των φόρων.

Όσα απομένουν, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την επιδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, η κυβέρνηση σταματά τα οριζόντια μέτρα ή σε διαφορετική περίπτωση, θα περιορισθεί σημαντικά το ύψος της επιδότησης.

«Θα καταρτίσουμε έναν συντηρητικό προϋπολογισμό, θα βάλουμε κάποιες υποθέσεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα προχωρήσουμε σε αυτό το καθεστώς της ακραίας αβεβαιότητας, βήμα – βήμα», ολοκλήρωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Διαβάστε ακόμη:

Στην ελβετική τράπεζα J. Safra Sarasin Group, βραζιλιάνικων συμφερόντων, πουλάει ο Σπ. Λάτσης την EFG International

Ιστορίες ενεργειακής τρέλας: Πλυντήριο και μαγείρεμα μόνο πρωί και σβηστά τα φώτα… όταν δεν φυσάει

Ο χειρισμός του πληθωρισμού από τις κεντρικές τράπεζες θα χειροτερέψει τα πράγματα

Παγώνη: Ποιοι και γιατί πρέπει να εμβολιαστούν ξανά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού