Οι ηγεσίες στη Δύση προετοιμάζονται για όσα δύσκολα αναμένονται στο μέτωπο της ενέργειας τον χειμώνα που έρχεται, καλώντας παράλληλα τους καταναλωτές να προετοιμαστούν και εκείνοι για τα χειρότερα… αλλάζοντας τις καθημερινές τους συνήθειες, ενώ την ίδια ώρα η Gazprom διακόπτει επ’ αόριστον τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Ανεξάρτητα από όσα πρόκειται να δρομολογηθούν το προσεχές διάστημα στα μέτωπα των ροών και των τιμών (με την επιβολή ή όχι πλαφόν στις τιμές των ρωσικών υδρογοναναθράκων και με τις κρατικές επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος), είναι πια σαφές πως οι δυτικές κοινωνίες έχουν μπει σε τροχιά εξοικονόμησης ενέργειας ζητώντας από καταναλωτές και επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση.

Πώς θα μπορούσε όμως να γίνει κάτι τέτοιο; Οι σχετικές προτάσεις ποικίλουν και, σε κάποιες περιπτώσεις, εντυπωσιάζουν.

Στις ΗΠΑ έχει ήδη ζητηθεί από δεκάδες εκατομμύρια πολίτες να μην χρησιμοποιούν πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων και φούρνους από τις 14:00 το μεσημέρι έως τις 20:00 το βράδυ.

Στη Γερμανία από την άλλη πλευρά, τα φώτα των δρόμων θα χαμηλώνουν, τα φανάρια στα σημεία που δεν έχει κίνηση θα σβήνουν, το νερό θα είναι κρύο στα δημόσια κτίρια και τα μνημεία δεν θα φωτίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία, εκατομμύρια πολίτες θα μπορούσαν να κληθούν να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας τον προσεχή χειμώνα προκειμένου έτσι να αποτρέψουν τις επαπειλούμενες διακοπές ρεύματος αποφεύγοντας τη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε ώρες αιχμής και σβήνοντας τα φώτα τις ημέρες που δεν φυσάει, όπως δηλώνει η ειδικός σε θέματα ενέργειας Κάθριν Πόρτερ της εταιρείας συμβούλων Watt-Logic μιλώντας στην Daily Mail.

Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να ζητηθεί για παράδειγμα από εκατομμύρια Βρετανούς να μαγειρεύουν μετά τις 8 το βράδυ, να πλένουν τα ρούχα τους το πρωί ή το βράδυ και να σβήνουν τα φώτα όταν δεν φυσάει ο άνεμος (και δεν αποδίδουν τα αιολικά).

Παράλληλα ωστόσο, εντός του Ηνωμένου Βασιλείου δρομολογούνται δραστικές αλλαγές και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι περίφημες παμπ που έχουν δει τους λογαριασμούς ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν να αυξάνονται έως και 400%.

Οι παμπ θα ζητούν τελευταίες παραγγελίες στις 21:00 το βράδυ, θα σερβίρουν φαγητό για μόλις τρεις ώρες την ημέρα και κρατούν κλειστούς κάποιους από τους χώρους τους σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη, γράφει η Daily Mail επικαλούμενη παράγοντες της βρετανικής αγοράς, εν μέσω προειδοποιήσεων που θέλουν έως και τα 2/3 των βρετανικών παμπ να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο τους επόμενους μήνες εάν δεν καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα.

Διαβάστε ακόμη: