1. Υπάρχουν για να ξέρετε, ειδικές – προνομιακές σχέσεις μεγαλοξενοδόχων με το …σύστημα. Ειδικά οι μεγαλομπαταξήδες που απολαμβάνουν χαριστικών ρυθμίσεων, νέων «αναθέσεων» από τους τραπεζίτες που βάζουν …πλάτη με πολλούς και διάφορους τρόπους! Και υπάρχουν, συμπληρώνω, κάποιοι νταραβεριτζήδες μεγαλόσχημοι κυβερνητικοί που έχουν μετατραπεί σε «συνηγόρους του διαβόλου», υπέρ των φεσσαδόρων και κατά των συμφερόντων του Κράτους!

2. Την ώρα που το πιο μεγάλο σκάνδαλο του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκεται στο ακροατήριο (έχει διακοπεί προς το παρόν η συζήτηση) σφίγγει ο κλοιός, μαθαίνω, για την υπόθεση της Folli Follie καθώς οι Αρχές επί τη βάσει νέων πρόσθετων στοιχείων που έχουν προκύψει, μετά από ανώνυμες καταγγελίες που εμπεριείχαν αποδεικτικό υλικό, διερευνούν πλέον και το ρόλο προσώπων «υπεράνω υποψίας» που συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση των Κουτσολιούτσων και λήστεψαν από κοινού τα περιουσιακά της στοιχεία εις βάρος του επενδυτικού κοινού και των ομολογιούχων!

Υπό αυτό το πρίσμα ερευνάται ο ρόλος τραπεζιτών, δικηγόρων, χρηματιστών, ορκωτών και λοιπών νταραβεριτζήδων…

3. Σοβαρά προβλήματα σχέσεων έχουν αναδειχθεί κατά το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό μίας τράπεζας καθώς και μιας μεγάλης εισηγμένης επιχείρησης!

Ο …καφετζής – ντηλαδόρος της Χαριλάου Τρικούπη, οι εισαγωγές από Νάπολι και οι υποσχέσεις στα μέλη του ΚΙΝΑΛ (που διατηρούν καφετέριες)!

Ποιον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, που βρίσκεται κοντά στον αρχηγό (τον αποκαλούμενο και «Βοσκό») αποκαλούν στην Χαριλάου Τρικούπη, καφετζή; Γιατί άραγε; Τι σχέση ή τι εμπλοκή μπορεί να έχει το δήθεν σοβαρό (με ποιότητα και κουλτούρα!!!) στέλεχος (επί της ουσίας πρόκειται για γκράντε νταραβεριτζή που πουλάει ότι έχει και κυρίως αυτά που δεν έχει) με την αντιπροσωπεία καφέδων; Αληθεύει ότι …εσχάτως έγινε και οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας της Νάπολι; Ποιος είναι ο λόγος;

Τι έχουν να πουν για όλα αυτά, τα μέλη του Κινήματος στα οποία ο Καφετζής υποσχέθηκε συμμετοχή σε επιτροπές, υπό αυστηρές προϋποθέσεις; Τι τους ζήτησε να κάνουν δηλαδή, για να τους δώσει ρόλο στον ενεργό κομματικό μηχανισμό;

Αντί να πληρώνει …μίζες (ο διαπλεκόμενος), έπιασε γκόμενα!

Με αφορμή κάτι «καλές», «σοβαρές» και «ηθικές κυρίες», που παριστάνουν τις τεχνοκράτισσες και κυκλοφορούν στην πιάτσα ντυμένες στην πένα, με τουπέ και ύφος, σας αποκαλύπτω το εξής, που μου μετέφερε πολύ αξιόπιστος συνομιλητής!

Κυκλοφορεί ευρέως στην αγορά ως ανέκδοτο, το οποίο διαρρέουν οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα.

Λένε λοιπόν οι …μυημένοι, ότι κάποιος διαπλεκόμενος, που εκτός των άλλων είναι και …τσιγκούνης (εκτός από εκεί που πρέπει διαχρονικά να τα σκάει, δηλαδή σε συγκεκριμένα ΜΜΕ για να …βουλώνει στόματα) αντί να πληρώνει …μίζες για προμήθειες και αναθέσεις, ανακάλυψε τον καλύτερο αλλά και πιο οικονομικό δρόμο: έπιασε γκόμενα!

Αντί για λαδώματα, πούλαγε αίσθημα και έκανε και κανένα δώρο, κάτι γόβες, ζώνες (πιθανόν και για άλλη χρήση) και επώνυμες τσάντες πολυτελείας!

Θα μου πείτε τι σχέση έχει το γκομενιλίκι με τις μίζες, τις προμήθειες και τις αναθέσεις;

Εδώ σας θέλω αγαπητοί αναγνώστες…

Ο καναλάρχης – εργολάβος της ιστορικής Διαπλοκής, τα weekends σε Βερολίνο και Άμστερνταμ για Fun and pleasure, οι υπεραξίες 50 εκατ. από τον τζόγο και τα ύποπτα 70 εκατ. από τον Παναμά που τελούν υπό τον έλεγχο των Αρχών!

Σε μια κόλλα χαρτί φέρονται να έχουν τυλίξει τα επιχειρησιακά στελέχη της Αρχής για το ξέπλυμα, μεγαλόσχημο επιχειρηματία, το όνομα του οποίου επί σειρά ετών υπήρξε συνώνυμο της Διαπλοκής!

Πασίγνωστος μεγαλοεπιχειρηματίας με άμεση εμπλοκή σε ΜΜΕ, καθώς και κατασκευαστικό όμιλο που κυριάρχησε επί δεκαετίες στο επιχειρηματικό στερέωμα απολαμβάνοντας απεριόριστες και ανεξέλεγκτες αναθέσεις έργων!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εσχάτως βγήκε από τα συρτάρια όπου ήταν βαθιά θαμμένη, καραμπινάτη υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η οποία διαπιστώθηκε το 2015 και αφορά εμβάσματα από τον Παναμά και κινήσεις λογαριασμών που υπερβαίνουν τα 70 εκατ. ευρώ! Και η προέλευση καθώς και η νομιμότητα τους, προκειμένου να καλύψουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού, δεν αποδεικνύεται ούτε επιβεβαιώνεται βάσει των ελέγχων!

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω μεγαλόσχημος εργολάβος – μιντιάρχης, γόνος του πατριάρχη της Διαπλοκής στην Ελλάδα, είχε μια μεγάλη αδυναμία: τα weekends σε Βερολίνο και Άμστερνταμ, καθώς στις δύο αυτές πόλεις, κυριαρχεί και επιτρέπεται μια ελευθεριότητα που ανατρέπει ταμπού, προκαταλήψεις και καθωσπρεπεισμούς της Ελλάδας και του συντηρητικού κόσμου!

Επιπροσθέτως, ο εν λόγω γόνος της πρώην μεγάλης εργοληπτικής και μιντιακής οικογένειας, φέρεται να αποκόμισε μεγάλες υπεραξίες, άνω των 50 εκατ. ευρώ μέσα από την εμπλοκή του στον τζόγο…

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το άνοιγμα της χρονίζουσας υπόθεσης που είχε «θαφτεί» στα συρτάρια της αρμόδιας αρχής, η έρευνα προχώρησε με ταχείς ρυθμούς και ήδη έχει συνταχθεί εισηγητική έκθεση, βάσει της οποίας θα πρέπει η υπόθεση άμεσα να σταλεί στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω!

Η υπόθεση έχει μεγάλο ενδιαφέρον και όπως αντιλαμβάνεστε την παρακολουθούμε από κοντά…

H λαϊκή συγκέντρωση των τραπεζιτών στο Jackson Hall

*** Άφησα να περάσουν λίγες ημέρες από τη… λαϊκή συγκέντρωση τραπεζιτών στο Jackson Hall, για να σας θυμίσω τα όσα τραγικά λάθη έκαναν, αφήνοντας τα πράγματα ουσιαστικά στην τύχη τους και τον “περιστασιακό” (έτσι τον χαρακτήριζαν όλοι) πληθωρισμό να θεριέψει, προτού καν αρχίζει να επηρεάζει τις οικονομίες ο πόλεμος στην Ουκρανία.

*** Αν υπήρξε αυτοκριτική; Ναι μεν, αλλά δε φταίμε και τόσο εμείς, αυτή ήταν η στάση των κορυφαίων τραπεζιτών, που τώρα ψάχνουν λύσεις (δηλαδή, ψύλλους στα άχυρα) για να διασώσουν ότι μπορεί να διασωθεί από την τωρινή λαίλαπα και κυρίως την επερχόμενη. Αυτή των επόμενων μηνών, που μάλλον θα είναι πολύ πιο οδυνηρή κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά φευ, δεν θα σταματήσει εκεί. Ήδη, δειλά δειλά, αναλυτές, οικονομολόγοι και κεντρικές τράπεζες μας προϊδεάζουν και για μαύρο 2023.

*** Τι συνέβη, λοιπόν, στο περίφημο Jackson Hole; Τόσο ο Πάουελ της Fed, όσο και εκ μέρους της ΕΚΤ η Σνάμπελ, ανέφεραν με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια για όσο χρειάζεται! Τύφλα να έχει δηλαδή ο περιβόητος Βόλκερ (της Fed) που τα είχε εκτινάξει στα ύψη κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου για να αντιμετωπίσει τον δηλητηριώδη διψήφιο πληθωρισμό και τα κατάφερε μεν, αλλά έφερε τη μεγαλύτερη ύφεση και οικονομική καταστροφή στις ΗΠΑ. Φαίνεται ότι ακολουθούν τη συνταγή του και στις σημερινές συνθήκες, υποσχόμενοι χαμηλότερο πληθωρισμό. Τώρα για την ύφεση και την τραγωδία ειδικά των μικρών επιχειρήσεων και την φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας, προφανώς δεν ήταν μεταξύ των θεμάτων των τραπεζιτών – και γιατί άλλωστε…

*** “Πονάει” η Ευρώπη και ακόμα είμαστε στην αρχή των ολέθριων συνεπειών των επιλογών των ηγεσιών της. Και για τον λόγο αυτό σπεύδει ο Γερμανός καγκελάριος όλαφ Σολτς με τα 67 δισ. ευρώ, προκειμένου να μετριάσει τις κοινωνικές συνέπειες, πιθανόν και τις εκρήξεις, όπως και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ιταλίας με τα 27 δισ. ευρώ . Φυσικά, η κάθε κυβέρνηση στις ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζει τα δικά της. Και εμείς τα δικά μας, που μία γεύση πήραμε από τους συναρμόδιους υπουργούς χθες, αλλά η πλήρης παρουσίαση του πακέτου, θα γίνει το Σάββατο από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της ΔΕΘ

Ενεργειακή κρίση: H βόμβα των margin call

*** Την υπόθεση-βόμβα στα θεμέλια του ενεργειακού και όχι μόνο συστήματος (και του αντίστοιχου λόμπι, λέω εγώ) με τα margin call ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που σκάνε, ίσως την πήρε κάπου το μάτι σας. Να και η Goldman Sachs με έκθεση της, που αναφέρει ότι το κόστος των λογαριασμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα φτάσει το 15% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αυξανόμενο κατά 2 τρισ. ευρώ!

*** Όσο για την Κομισιόν, μην ανησυχείτε. Η Ούρσουλα, “κάποια στιγμή” θα ανακοινώσει κάποια έκτακτα μέτρα, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση θα εφαρμοστούν – αν εφαρμοστούν, γιατί η Τσεχία που ασκεί την προεδρία αυτό το διάστημα, διαφωνεί σε πολλά – από τα κράτη-μέλη από Οκτώβριο και βλέπουμε… Ξέρετε την κινέζικη παροιμία με το δεμένο άλογο στο χωράφι και το πότε σπάει το σχοινί ή ακόμα και το πόδι του, όταν αισθανθεί κίνδυνο; Κάπως έτσι, σαν το άλογο, νοιώθουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες σήμερα…

Οπτικές ίνες: Όλοι για την πάρτη τους – Ούτε σκέψη για κοινή επένδυση

*** Με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ίσως θυμάστε, η στήλη είχε ασχοληθεί εκτενώς, με αφορμή την “μη συνδεσιμότητα” των δικτύων τους σε πολλές περιοχές της χώρας και για το ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο δίκτυό τους εδώ και καιρό. Ακούω και διαβάζω ότι ετοιμάζουν λέει, “μπαράζ επενδύσεων” σε δίκτυα οπτικών ινών. Αλλά, η κάθε μία εταιρεία, για λογαριασμό της! Ούτε σκέψη για κοινή επένδυση, εδώ μιλάμε για ελεύθερη οικονομία, όχι αστεία. Δηλαδή, θα μπαλώσει η κάθε εταιρεία τρύπες στο δίκτυό της, θα το κάνει ταχύτερο σε κάποιες περιοχές, αλλά σε άλλες, μία από τα ίδια…

Αλλάζει χέρια η εταιρεία Καλλιμάνης

*** Αποδεικνύεται ότι τα…ψάρια στο Αιγαίο, δεν έχουν σύνορα ούτε υφαλοκρηπίδα! Σήμερα και με τη βούλα της γενικής της συνέλευσης αλλάζει χέρια η εταιρεία Καλλιμάνης και περνάει στην τουρκική Dardanel. Hoş geldin yabancı! (κάτι τέτοιες ώρες θυμάμαι πως πριν κάποια χρόνια, ο Νηρέας και η Σελόντα και άλλες… ιχθυοκαλλιεργητικές δυνάμεις, θα…καταλάμβαναν δια επενδυτικής εφόδου τον αντίστοιχο κλάδο της Τουρκίας! Τι εποχαί…)

Ο Ινδός και το υπογάστριο της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων

*** Σας είχα υποσχεθεί ότι σύντομα θα σας ενημέρωνα για την ισχυρή ήδη, πλην αθόρυβη παρουσία ενός ινδικού ομίλου, του SWITZ Group, ιδιοκτησίας της επιχειρηματικής οικογένειας Khorakiwala, αναφέροντάς σας χαρακτηριστικά ότι “είναι παρούσα και θέλει πολύ περισσότερα”. O Taizoon Khorakiwala, είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και στην Ελλάδα έχει σχηματίσει μία ισχυρή ομάδα στελεχών, η οποία κινείται επιθετικά μεν, αλλά μεθοδευμένα, σχηματίζοντας σταδιακά στη χώρα μας έναν δυναμικό όμιλο μέσω εξαγορών μικρομεσαίων κατά βάση, αλλά με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης επιχειρήσεων στο ευρύτερο χώρο των τροφίμων.

*** Αρχικά εξαγόρασε την Olympic Foods, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των προϊόντων ζαχαροπλαστικής, των ειδών αρτοποιίας και του παγωτού. Δεύτερη εξαγορά του ήταν η πρώην θυγατρική της Ελαϊς, η Αρτιζάν, που αμέσως μετά μετονομάστηκε σε CSM για να πάρει οριστικά την ονομασία Αρτιζάν Hellas. Η εταιρεία αυτή παράγει πρώτες ύλες λιπαρών, αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και κατεψυγμένα προϊόντα. Η τρίτη εξαγορά είναι και η πλέον ηχηρή, αυτή της Κρητών Άρτος, πρώην εισηγμένης στο ΧΑ, που παράγει τα ομώνυμα παξιμάδια και διάφορα είδη Κρητικής αρτοποιίας. Δεν σταματάει εδώ, όμως, ο κατάλογος, καθώς απέκτησε και την εταιρεία Σαμούρης, που παράγει υλικά ζαχαροπλαστικής, αλλά και την εταιρεία Κουλουράδες. Συνολικά, δηλαδή, έχει αποκτήσει πέντε εταιρείες, που αποτελούν στον ένα ή στον άλλο βαθμό τη ραχοκοκαλιά βιοτεχνικών και βιομηχανικών υποκλάδων του τομέα τροφίμων. Και από το όλο παζλ λείπει, από ότι αντιλαμβάνεστε, η καθετοποίηση αυτού του ομίλου, που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

*** Αλλά, η ηγετική ομάδα που έχει στηθεί για να διευθύνει αυτόν τον όμιλο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, οργώνει την αγορά για νέες ουσιαστικές προσθήκες και είναι πολύ πιθανό σε απώτερο χρόνο να έχουμε μία μεγάλη εξαγορά-έκπληξη από τον Ινδό επιχειρηματία.

*** Σημειώνω ότι σε όλες τις μέχρι τώρα εξαγορές της, η SWITZ Group δεν αποκτά το 100% των μετοχών τους, αλλά προτιμά ποσοστά της τάξης του 60, 70 και 80%, κρατώντας στο παιχνίδι και τους παλαιούς ιδιοκτήτες και συνήθως και μάνατζερ των επιχειρήσεων αυτών. Πρακτική που μέχρι τώρα κρίνεται ως απόλυτα επιτυχής και αποτελεσματική

*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Προσοχή στις επενδύσεις και τοποθετήσεις σας, η περίοδος μυρίζει μπαρούτι και δεν προσφέρεται για νουνεχείς ή μη μόνον για κερδοσκόπους με γερά πορτοφόλια. Και εκεί στην επαρχία, αφού το άθλημα δεν το ξέρετε, κάντε περιορισμένες κινήσεις και συνάμα ρωτήστε τους ειδικούς, πριν χάσετε και άλλα χρήματα στα… κρυφο – νομίσματα. Την καλημέρα μου!