Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν την Πέμπτη, ακολουθώντας την πτωτική κίνηση που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε Ασία και Αμερική.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7682.05 μονάδες αρνητικός κατά 0,44%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται πτωτικά κατά 0,29% στις 16685.35 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σε αρνητικό έδαφος κατά 0,29% στις 7561.66 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 30239.48 μονάδες μειωμένος κατά 0,40%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 10094.7 μονάδες αρνητικός κατά 0,06%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,3%, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υποχωρούν κατά 1,1% οδηγώντας σε απώλειες καθώς οι περισσότεροι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

Οι περισσότερες αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν πτώση την Πέμπτη, με επικεφαλής τους δείκτες Nikkei 225 και Topix της Ιαπωνίας να υποχωρούν κατά 1,6% και 1%, αντίστοιχα.

Οι κινήσεις στην Ασία κατά τη διάρκεια της νύχτας ήρθαν μετά την απότομη πτώση της Wall Street την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές φαινομενικά κλείδωσαν κέρδη μετά από εννέα συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις.

Οι έμποροι τελούν σε αναμονή της μέτρησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από την Πέμπτη στις ΗΠΑ, και την ανάγνωση του δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών της Παρασκευής , ο οποίος είναι ένας μετρητής πληθωρισμού που παρακολουθείται στενά.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 5,2% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης τιμών των προσωπικών δαπανών κατανάλωσης αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,3% την ίδια περίοδο – τη χαμηλότερη άνοδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Μικτά η διαπραγμάτευση της Τετάρτης

Οι ευρωπαϊκές αγορές διαπραγματεύτηκαν μεικτά την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε πιο απότομα από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο στο 3,9%, από 4,6% τον Οκτώβριο.

Ο FTSE 100 εκτινάχθηκε 1,3% στις ειδήσεις, σημειώνοντας υψηλό τριών μηνών, καθώς τα στοιχεία προσθέτουν πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια το 2024. Δεν υπάρχουν σημαντικές ανακοινώσεις στοιχείων στην Ευρώπη την Πέμπτη.

Διαβάστε ακόμη: