Πτώση καταγράφουν οι αγορές της Ασίας, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να ηγείται των απωλειών εν μέσω σκανδάλου στο οποίο εμπλέκονται οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας.

Οι περιφερειακές μετοχές πήραν αδύναμο προβάδισμα από τη Wall Street, καθώς οι αμερικανικοί δείκτες αναφοράς υποχώρησαν από τα υψηλά της Τετάρτης.  Οι ιαπωνικές μετοχές πλήττονται από τις απώλειες των αυτοκινητοβιομηχανιών εν μέσω του σκανδάλου Toyota-Daihatsu. Ο Nikkei 225 είχε μακράν τη χειρότερη επίδοση στην Ασία την Πέμπτη, υποχωρώντας κατά 1,6% λόγω των απωλειών στις μετοχές μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Σκάνδαλο Toyota – Daihatsu

Η Toyota Motor – η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας- βυθίστηκε σχεδόν 4% αφού ανακοίνωσε ότι η μονάδα της Daihatsu θα αναστείλει όλες τις αποστολές οχημάτων υπό το φως σοβαρών παραβιάσεων των κανονισμών ασφαλείας. Η Toyota ήταν η εταιρεία με τη μεγαλύτερη πτώση στον Nikkei, καθώς και το μεγαλύτερο βάρος του δείκτη.

Το σκάνδαλο καλύπτει περίπου 64 μοντέλα, και αφορά επίσης μοντέλα που η Daihatsu είχε κατασκευάσει για τη Mazda Motor και τη Subaru. Οι δύο αυτές εταιρείες υποχώρησαν μεταξύ 2,7% και 4%, ενώ η ομότιμη Nissan Motors έχασε 3,1%.

Η Toyota δεν διευκρίνισε τον οικονομικό αντίκτυπο της αναστολής. Η Daihatsu αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των συνολικών πωλήσεων της Toyota.

Διαβάστε ακόμη: