Ο βραχίονας χρηματοδότησης των ΗΠΑ για την Toyota επιβλήθηκε πρόστιμο 60 εκατομμυρίων δολαρίων τη Δευτέρα από ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή καταναλωτών επειδή εμπόδισε τους αγοραστές αυτοκινήτων να ακυρώσουν τα πρόσθετα στα δάνειά τους.

«Ο δανειστικός βραχίονας της Toyota παρακράτησε παράνομα τις επιστροφές χρημάτων, έκανε τους δανειολήπτες να περάσουν από εμπόδια για να ακυρώσουν ανεπιθύμητες υπηρεσίες και αμαύρωσε τις πιστωτικές τους αναφορές», δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών, Rohit Chopra.

Η Toyota Motor Credit Corporation, ή TMCC, παραβίασε τον νόμο περί χρηματοοικονομικής προστασίας των καταναλωτών εμποδίζοντας τους πελάτες να ακυρώσουν πρόσθετα δανείου που κοστίζουν κατά μέσο όρο μεταξύ 700 και 2.500 $ ανά δάνειο, σύμφωνα με μια εντολή συναίνεσης. Επίσης, απέτυχε να εξασφαλίσει επιστροφές χρημάτων για υπηρεσίες που ακυρώθηκαν.

Η TMCC είναι «ένας από τους μεγαλύτερους έμμεσους δανειστές αυτοκινήτων στη χώρα», σημείωσε η CFPB σε μια δήλωση σχετικά με το πρόστιμο.

Η TMCC διατάσσεται να πληρώσει 48 εκατομμύρια δολάρια για αποζημίωση καταναλωτών και χρηματική ποινή 12 εκατομμυρίων δολαρίων στο ταμείο αρωγής θυμάτων του CFPB. Η διάταξη απαγορεύει επίσης τα κίνητρα για τους υπαλλήλους να πωλούν πρόσθετα προϊόντα.

«Δεδομένης της αυξανόμενης επιβάρυνσης των πληρωμών δανείων αυτοκινήτων στους Αμερικανούς, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μεγάλους δανειστές αυτοκινήτων που εξαπατούν τους πελάτες τους», δήλωσε ο Chopra.

Η εταιρεία «δεν παραδέχτηκε καμία παράνομη ενέργεια, αλλά συμφώνησε με τους όρους της εντολής συγκατάθεσης με το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών για να εκπληρώσει τη δέσμευσή μας να παρέχουμε συνεχώς καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας», δήλωσε ο Vincent Bray, ανώτερος διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας για την Toyota Financial Services στο CNBC.

Διαβάστε ακόμη: