Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο και έφτασε στο 3,9% τον Νοέμβριο, στη χαμηλότερη ετήσια ένδειξη από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρια πτώση του κεφαλαίου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 4,4%, αφού η ετήσια μέτρηση 4,6% του Οκτωβρίου εξέπληξε προς τα κάτω με πτώση σε χαμηλό δύο ετών.

Σε μηνιαία βάση, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,2%, σε σύγκριση με μια συναινετική πρόβλεψη για αύξηση 0,1%.

Ο βασικός ΔΤΚ — ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού — διαμορφώθηκε σε ετήσιο 5,1%, πολύ κάτω από την πρόβλεψη 5,6%.

Οι εκπληκτικά μεγάλες πτώσεις προκάλεσαν μια άνοδο των στοιχημάτων ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια το 2024, γεγονός που εκδηλώθηκε με μια απότομη πτώση των αποδόσεων των βρετανικών ομολόγων.

Η απόδοση του 10 ετούς τίτλου του Βρετανικού Δημοσίου υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών, υποχωρώντας 11 μονάδες βάσης σε περίπου 3,54%. Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως απο τις τιμές.

Εν τω μεταξύ, ο FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ο μόνος κεντρικός ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης σε θετικό έδαφος την Τετάρτη, σημειώνοντας άνοδο 0,8% στα μέσα του πρωινού εμπορίου.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής είπε ότι η μεγαλύτερη καθοδική συμβολή προήλθε από τις μεταφορές, την αναψυχή και τον πολιτισμό, καθώς και τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Η Τράπεζα της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα διατήρησε επιθετικό τόνο καθώς διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 5,25%. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής επανέλαβε ότι η πολιτική είναι «πιθανόν να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένη χρονική περίοδο».

Διαβάστε ακόμη: