Απροσδόκητη άνοδο εμφάνισαν τον Οκτώβριο οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια ένδειξη σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων, ενόσω η κεντρική τράπεζα οδεύει προς την ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης.

Η μέση τιμή για ένα σπίτι αυξήθηκε κατά 0,9% σε μηνιαίο επίπεδο και έφθασε στις 259.423 στερλίνες ($315.240), δίνοντας συνέχεια στην άνοδο κατά 0,1% του Σεπτεμβρίου.

Η αύξηση του Οκτωβρίου ήταν η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2022. Κι αυτό, παρότι οι αναλυτές περίμεναν κάμψη κατά 0,4%.

Σε ετήσιο επίπεδο, πάντως, η μέση τιμή εξακολουθεί να υπολείπεται κατά –3,3%, με τη μείωση ωστόσο να είναι μικρότερη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (-5,3%).

Όλα τα παραπάνω στοιχεία τροφοδοτούν την προσδοκία ότι η καθίζηση στην αγορά ακινήτων θα αποδειχθεί μικρότερη απ’ ό,τι αρχικώς υπολογιζόταν (10% σε σχέση με την κορύφωση του περσινού Αυγούστου).

Η κεντρική τράπεζα, δηλαδή η Bank of England, διατήρησε στο 5,25% το βασικό επιτόκιο στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και στην αυριανή (2/11) συνάντησή της.

Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, αναμένουν μόλις μία αύξηση κατά 25 μονάδες στις αρχές του 2024, ενόσω ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί και η οικονομία αρχίζει να υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες της σφιχτής νομισματικής πολιτικής (υψηλά επιτόκια).

Υπενθυμίζεται ότι τα υψηλά επιτόκια, ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης, μέσω του υψηλότερου κόστους χρήματος.

Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι, παρά την πρόσκαιρη άνοδο στις τιμές των κατοικιών, οι αναλυτές περιμένουν ότι η αγορά θα παραμείνει ασθενική καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων τριμήνων, αποδίδοντας την ανάκαμψη του φθινοπώρου στο περιορισμένο απόθεμα κενών σπιτιών.

Αυτή η εκτίμηση υποστηρίζεται κι από το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο εγκρίθηκαν μόλις 43.300 στεγαστικά δάνεια, δηλαδή περίπου 30% λιγότερα σε σχέση με τον μέσο μηνιαίο όρο του 2019.

Διαβάστε ακόμη: