Πλήρης εκτροχιασμός και προσωρινό (;) αδιέξοδο διαφαίνεται στο ορίζοντα, γύρω από το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση αλλά και προσδοκώμενο από κύκλους της αγοράς και επιχειρηματικά συμφέροντα πρόγραμμα αποέπενδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες.

Αν και μέχρι πρότινος υπήρχαν πληροφορίες ότι οι διαδικασίες πρόκειται να δρομολογηθούν εντός των επομένων μηνών οι τραγικές επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών των περασμένων ημερών δημιουργούν ένα σχεδόν ασφυκτικό πλαίσιο.

Τώρα διαπιστώνεται ότι όσο από άποψη χρόνου όσο και λόγω των αναγκών που προέκυψαν για την ελληνική οικονομία, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε κίνηση απεμπλοκής του ελληνικού δημοσίου από τις τράπεζες.

Οι λόγοι πολλοί και ποικίλοι. Από πρακτικής πλευράς το ελληνικό χρηματιστήριο θα εισέλθει σε μια περίοδο δοκιμασίας, όποιες αντιστάσεις και αν εμφανίζονται προσωρινά στον ορίζοντα.

Προϊόντος του χρόνου και ενώ η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ένα πρωτοφανή κύκλο εσωστρέφειας θεωρείται σχεδόν αδύνατο η συγκράτηση των δεικτών του χρηματιστηρίου στα σημερινά επίπεδα.

Αυτό αυτομάτως – όπως αναφέρουμε και σε σημερινό μας ρεπορτάζ περιορίζει εκ των πραγμάτων το ενδιαφέρον ελληνικών ή και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων για τις τράπεζες, αφού οι υπεραξίες που προσδοκούσαν να επιτύχουν σε σχετικά σύντομο χρόνο τώρα , αμφισβητούνται και σε βάθος χρόνου.

Είναι μάλιστα πιθανόν οι διεθνείς οίκοι που μέχρι σήμερα εμφανιζόταν θετικοί για τις τράπεζες και την ελληνική αγορά να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να σπεύσουν να παρουσιάσουν εκθέσεις προσγειωμένες στην νέα πραγματικότητα.

Σημειώνεται επίσης ότι είναι παρά πολύ νωρίς να υπάρξει εκτίμηση έστω και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τι πρόκειται να γίνει μόλις τα λασπόνερα υποχωρήσουν από την Θεσσαλία.

Κακοκαιρία σαρώνει την Ισπανία: Αποκλεισμένοι στις στέγες των σπιτιών τους - Θλίψη για τους δύο νεκρούς και τους δύο αγνοούμενους

Η ανάταξη της περιοχής εφόσον φυσικά γίνουν τα κατάλληλα έργα που απαιτούν χρόνο δεν διατάσσεται, όλοι οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα απαιτήσει πολλούς μήνες , ίσως και χρόνια.

Διότι μπορεί σήμερα η συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποφέρει κάποια οφέλη για τη χώρα, αλλά όλα αυτά για να μετουσιωθούν σε πράξη θα απαιτήσουν ικανά χρονικά διαστήματα.

Από την άλλη οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν διπλή πίεση: Από την μια πλευρά θα κληθούν να συνεισφέρουν με κονδύλια πολλών δις ευρώ στην αντιμετώπιση των πληγών των πλημμυρών και τη ενίσχυση του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας που αποτελούσε την δύναμη πυρός του Θεσσαλικού Κάμπου.

Η άνοδος των τιμών λόγω ελλείψεων προϊόντων αλλά και αισχροκέρδειας θα απομειώσουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, που σε συνδυασμό με την συρρίκνωση των εισοδημάτων λόγω αδυναμίας της κυβέρνησης λήψης μέτρων ανακούφισης θα επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση.

Ένας επιπλέον απειλητικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι ενώπιον της νέας κατάστασης οι τράπεζες θα δοκιμαστούν στο επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το συνολικό κόστος που πρόκειται να επωμιστούν φτάνει τα 3 δις ευρώ.

Άλλα τρία δις ευρώ θα απαιτηθούν για τη χρηματοδότηση των πρώτων μέτρων αποκατάστασης στη Θεσσαλία.

Καλοδεχούμενες οι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών από την S&P αλλά θα αξιοποιηθούν;

Ας μη διαφεύγει της προσοχής το γεγονός πως το οδικό δίκτυο της περιοχής έχει καταστραφεί σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος του, ενώ απαιτούνται άμεσα έργα ώστε να επανέλθουν υπό στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης οι κάτοικοι των χωριών ευρύτερων περιοχών.

Πως επομένως οι τράπεζες θα μπορέσουν να επιτύχουν την διατήρηση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων στην σημερινή – καλή – κατάσταση;

Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πολύπλοκο πρόβλημα τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για την κυβέρνηση που τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να δεχθεί πανταχόθεν πιέσεις, με πολλές αμφιβολίες για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων.

Για τούς λόγους αυτούς και εκτός της εξαγοράς των ποσοστών του ΤΧΣ από την Eurobank, η αποεπένδυση από τις άλλες τράπεζες οδηγείται στις καλένδες.

ΥΓ: Πρόσφατα οι τράπεζες άρχισαν να αναπροσαρμόζουν τους μισθούς των κορυφαίων τους στελεχών στις – έως χθες – «συνθήκες» της αγοράς.

Θα χειροκροτήσουμε οποιαδήποτε κίνηση αναστολής των αυξήσεων… λόγω των νέων δεδομένων που προέκυψαν!

Διαβάστε ακόμη: